Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΣΑΝ ΤΑ ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΑ ΑΓΡΙΜΙΑ

25.06.2014
Συντάκτης: Δημήτρης Νίκου
facebook 
ΣΑΝ ΤΑ ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΑ ΑΓΡΙΜΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΩΚΕΑΝΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-6769-99-3
Σελίδες
712
Tα πρώτα χρόνια της οθωμανικής κατοχής, o Παντελής και η Τρισεύγενη, ένα νεαρό ανδρόγυνο με τα τρία παιδιά τους, το σκάνε από το χωριό τους λίγο έξω απ' το Γενί Σεχίρ, τη σημερινή Λάρισα, για να γλυτώσουν από το παιδομάζωμα. Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία, θα φθάσουν και θα εγκατασταθούν στη βενετοκρατούμενη Χαλκίδα, ελπίζοντας τα βάσανά τους επιτέλους να τελειώσουν. Παράλληλα, ο Λάμπρος Χαλκοκονδύλης, της αρχοντικής οικογένειας των Αθηνών και πράκτορας του Μαχμούτ Πασά, του μεγάλου βεζίρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γόνου της βυζαντινής οικογένειας των Αγγέλων Φιλανθρωπινών, ελπίζει στην ανατροπή του Μεχμέτ Φατίχ, πουλώντας ταυτόχρονα εκδούλευση και στους Βενετούς. Και μέσα σ΄όλα αυτά, οι Έλληνες, Γραικοί στη μια μεριά του Αιγαίου και Ρωμιοί στην άλλη, πάντα διχασμένοι, έρμα στη γαλέρα πότε του Βενετσιάνου πότε του Οθωμανού, βιώνουν μια μακρά περίοδο σκότους και δυστυχίας. Ωστόσο, ο απλός λαός δεν παύει να ελπίζει, να ερωτεύεται και να ονειρεύεται. Να σπρώχνει με όσες δυνάμεις έχει τη ζωή να προχωρήσει.

Η Ελένη Κεκροπούλου μάς έχει συνηθίσει σε βιβλία που σκαλίζουν την ιστορία και ιδιαιτέρως κομμάτια της που οι περισσότεροι αγνοούμε. Τα προηγούμενα έργα της, «Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα» και «Αγγέλικα η Μαντενούτα» (και τα δύο επίσης απ' τις εκδόσεις Ωκεανός), αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό και έγιναν μπεστ σέλερ. Τώρα, σε αυτό το τρίτο της μυθιστόρημα, ένα βιβλίο εφτακοσίων σελίδων, ακολουθεί ξανά τον ίδιο δρόμο, επιλέγοντας τούτη τη φορά να φωτίσει κυρίως τα πρώτα χρόνια της κατοχής του ελλαδικού χώρου από Οθωμανούς και Βενετούς. Δίνει την περιπέτεια των ηρώων της με τρόπο άμεσο, όχι τετριμμένα απλοϊκό, με τα ιστορικά γεγονότα να εναλλάσσονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο της αφήγησης και τον αναγνώστη να συγκινείται από τα πάθη των ανθρώπων, ενώ παράλληλα γίνεται σφαιρικά κοινωνός μιας ολόκληρης, άγνωστης γι' αυτόν, περιόδου της ελληνικής ιστορίας.

Η προσεκτική χρήση της γλώσσας της εποχής, (για να είμαι πιο ακριβής θα μπορούσα να πω, των γλωσσών) σε συνδυασμό με στοιχεία που τεκμηριώνουν όσα διαβάζουμε, δοσμένα είτε ως μέρος του κυρίως μυθιστορήματος, είτε ως υποσημειώσεις, μαρτυρούν την ενδελεχή έρευνα που προηγήθηκε της γραφής. Βιβλία σαν αυτό θέλουν τον αναγνώστη προσεκτικό, καθώς τα στοιχεία, τα γεγονότα, τα πρόσωπα, τα τοπωνύμια και όλα όσα συνθέτουν το δύσκολο παζλ ενός τέτοιου βιβλίου, σε συνδυασμό φυσικά και με την εξιστόρηση των περιπετειών των ηρώων, δεν επιτρέπουν επιδερμικό διάβασμα.

Η συγγραφέας γράφει με πάθος, το πάθος που απαιτείται για να μπορείς να μιλήσεις και τελικά να μεταδώσεις κάτι που σε αφορά τόσο πολύ, όσο ένα τόσο δύσκολο εθνικά ιστορικό μονοπάτι. Το πάθος που μπορεί να συγχωρεί ακόμη και κάποια «ψεγάδια», όπως την επανάληψη εικόνων και φράσεων ή τον άγονο πλατειασμό σε ορισμένα κομμάτια του βιβλίου – όχι πολλά, ευτυχώς. Τίποτα όμως δε θα στερήσει από τον αναγνώστη την απόλαυση της ανάγνωσης ενός συνολικά προσεγμένου ιστορικού μυθιστορήματος, που επάξια εκπροσωπεί το είδος και τη σημασία του. Μόνο κερδισμένοι βγαίνουμε διαβάζοντας τέτοια βιβλία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ