Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΓΕΥΜΑ Μ' ΕΝΑΝ ΗΡΩΑ

27.06.2014
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΓΕΥΜΑ Μ' ΕΝΑΝ ΗΡΩΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-3577-4
Σελίδες
224
Συνεχίζοντας μιαν άτυπη περιπλάνηση σε συλλογές διηγημάτων από σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς, παρουσιάζουμε άλλο ένα «βιβλιοφιλικό» βιβλίο και μάλιστα με αξιώσεις. Γιατί εδώ «ξαναζωντανεύουν» οι ήρωες σπουδαίων, έως και κλασικών, λογοτεχνικών έργων και διεκδικούν το ενδιαφέρον και την προσοχή του αναγνώστη που, αν τους γνωρίζει ήδη, ενδεχομένως θα είναι πιο αυστηρός κριτής και, αν δεν τους γνωρίζει, θα πρέπει να συμπληρώσει μόνος του ένα είδος λογοτεχνικού παζλ, προσθέτοντας τις ψηφίδες που λείπουν.

Η συλλογή εγγράφεται στη σειρά «Οκτώ» των εκδόσεων Πατάκη, όπου «οκτώ συγγραφείς, κάθε φορά, θα συσπειρώνονται γύρω από ένα θέμα και θα το φωτίζουν μέσα από το βλέμμα της γραφής τους». Ο επόμενος τόμος, με τίτλο «Ερωτικά εγκλήματα», φέρει τις υπογραφές άλλων οκτώ γνωστών συγγραφέων.

Από τα πιο εντυπωσιακά διηγήματα του παρόντος τόμου είναι αυτό του Αριστείδη Αντονά, με τον τίτλο «Βούληση και μεταστροφή», που υφαίνεται πάνω στον μύθο του «Ροβήρου του κατακτητή» του Ιουλίου Βερν μ’ ‘έναν παράδοξο αλλά μάλλον περίτεχνο τρόπο. Εδώ το αερόπλοιο στέκει σαν υπόμνηση (και τρόπος διαφυγής) σε μια ιστορία ανθρωποφαγικού γεύματος και ο Ροβύρος Χαίηγκ (με αυτή την ορθογραφία) είναι ένας «επιχειρηματίας, ήρωας της επιστήμης και πουλημένος στον διάβολο» Φάουστ, σύμφωνα με τον δύστυχο πατέρα Βακόνδιο. Ανθρωποφαγικό, εν μέρει, είναι και το γεύμα που ετοιμάζει ο Α.Χ., ήρωας του Βασίλη Γκουρογιάννη, στον Γέρο και στον Χέμινγουεϋ («Ψαρόσουπα αλά Χέμινγουεϋ»), αλλά παίρνει κοινωνιολογικές και δικονομικές διαστάσεις (το «κυνηγητό» του συνεπιβάτη του ήρωα στον ηλεκτρικό, που έχει κλέψει τον χρόνο του μέσα σε τριάντα συναπτά έτη διαδρομών στο προτελευταίο βαγόνι). Η Δήμητρα Κολλιάκου αναπαριστά με ακρίβεια ένα καφκικό σκηνικό με τον ήρωα της «Μεταμόρφωσης», Γκρέγκορ Ζάμζα (Σάμσα), σε εντομοφαγικό γεύμα με τον «διώκτη» του, Μπολεσλάβ Πολίβκα («Έκδυση»). Ο Φαίδων Ταμβακάκης ξεναγεί τον Νίκολας Ερφ, alter ego του Τζον Φώουλς, σε τοπία της Αττικής και της Πελοποννήσου, σε ένα διήγημα με πολλές παρεκβάσεις («Η επιστροφή του μάγου»). Ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος γράφει για ένα διαφορετικό γεύμα με αφορμή ένα διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη («Οι τέσσερεις δεκάρες του Αποστόλη του Κακόμη»). Η Τατιάνα Αβέρωφ συναντά τον Χανς Κάστορπ σε ένα ξενοδοχείο, πρώην σανατόριο, όπου αναζητά τα ίχνη του πεθαμένου πατέρα της («Στο μαγικό βουνό»). Ο Αλέξης Πανσέληνος δεξιώνεται τρεις διάσημες λογοτεχνικές ηρωίδες, την Άννα, την Έμμα και τη Νανά, στην ελληνική εκδοχή τους («Λουλουδοκόρες»). Τέλος, ο Αχιλλέας Κυριακίδης γευματίζει με τον Ιρενέο Φούνες από το διήγημα του Χόρχε Λουίς Μπόρχες «Φούνες ο Μνήμων».

Οι ιστορίες εκτυλίσσονται συνήθως με αυξανόμενο ενδιαφέρον από πλευράς πλοκής, εκτός αν το τέλος επιφυλάσσει εκπλήξεις. Το γεύμα, αν και συστατικό τους στοιχείο, μάλλον λειτουργεί ως πρόσχημα. Πιο σημαντική είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργείται όταν ξεδιπλώνονται στο χαρτί (ενδεχομένως και στην οθόνη) – κι αυτή σπάνια (ευτυχώς) έχει σχέση με τη γαστριμαργία, σε πείσμα του «προκλητικού» υπότιτλου «οκτώ Έλληνες πεζογράφοι αφηγούνται γαστριμαργικές ιστορίες».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ