Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Η ΓΑΛΛΙΔΑ ΔΑΣΚΑΛΑ

11.06.2014
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
Η ΓΑΛΛΙΔΑ ΔΑΣΚΑΛΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-0086-0
Σελίδες
242

Επιστροφή στην αθωότητα…

Ένα παιδί αφηγείται κάποιο καλοκαίρι του. Τότε που ο ίδιος και οι φίλοι του περνούσαν τις μέρες τους ξέγνοιαστα μέσα σε περιβόλια και μπαχτσέδες, σκαρφαλώνοντας σε κάθε λογής δέντρο, κολυμπώντας στο ποτάμι και ταξιδεύοντας στο διάστημα με όχημα το δεντρόσπιτο-διαστημόπλοιό τους. Ένα καλοκαίρι που ενώ προμηνύεται ανιαρό και μονότονο, ξάφνου παίρνει άλλες διαστάσεις καθώς στο χωριό έρχεται η Γαλλίδα δασκάλα. Όλοι μαγεύονται από την ομορφιά της και όλοι θα προσπαθήσουν να την προσεγγίσουν. Ο Βάιος Παπάζογλου, στον γιο του οποίου κάνει μαθήματα, ο Σταύρος, ο ιδιοκτήτης του μηχανουργείου της κεντρικής πλατείας, οι συγχωριανοί, αλλά και ο δωδεκάχρονος Άγης και οι φίλοι του. Οι πρώτες άγουρες ερωτικές επιθυμίες και φαντασιώσεις κάνουν την εμφάνισή τους. Τα παιδιά, δίνοντας βάση στις φήμες που κυκλοφορούν ότι τα μεσημέρια η Γαλλίδα δασκάλα κάνει μπάνιο γυμνή σε μια μυστική λίμνη, ξεκινούν με τα ποδήλατά τους να την ανακαλύψουν. Και τότε…

Αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, σε ενεστώτα χρόνο, από ένα μικρό παιδί που όταν το βιβλίο αρχίζει είναι ενήλικας. Ο Άγης θυμάται. Τις αναμνήσεις πυροδοτεί ένα σκουριασμένο πιστόλι που φτάνει στα χέρια του μέσα σε ένα κουτί γνωστής μάρκας αθλητικών παπουτσιών. Και όλα αρχίζουν από την αρχή…

Ο Άγης επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο του ύστερα από πολλά πολλά χρόνια. Ένα μυστικό τον βαραίνει, δεν μπορεί να ησυχάσει, και όσο πλησιάζει στο χωριό ανακαλύπτει πως ό,τι θυμόταν ανήκει στο παρελθόν.

Η «Γαλλίδα δασκάλα» του Ντίνου Γιώτη είναι ένα μυθιστόρημα με έντονη την ανάμνηση της παιδικής ηλικίας, τα τόσο αθώα και ξέγνοιαστα χρόνια, που εν προκειμένω τα σκιάζει ένα ένοχο μυστικό. Ο Γιώτης στήνει τον μύθο του πολύ καλά. Δημιουργεί ατμόσφαιρα, μυστήριο, εντείνει το ενδιαφέρον και κρατάει τον αναγνώστη σε εγρήγορση έως την τελευταία σελίδα.

Από ένα σημείο κι έπειτα δύο ιστορίες, το τότε και το τώρα του Άγη, ξετυλίγονται παράλληλα, κεφάλαιο κεφάλαιο, με ανάδρομη αφήγηση και διαρκή flash-back. Κάθε τέλος κεφαλαίου δίνει πάσα στο επόμενο, με μια φράση συνήθως, και προετοιμάζει τον αναγνώστη για το τι θα ακολουθήσει. Επίσης οι τύχες των ηρώων μετά τη μοιραία βραδιά δε μένουν άγνωστες, φωτίζονται επαρκώς τόσο το μέλλον τους όσο και το παρελθόν τους. Τίποτα δε μένει στον αέρα, όλα μπαίνουν στη θέση τους, όλα τακτοποιούνται.

Και ύστερα, στο τέλος, έρχεται η ανατροπή που δίνει την κάθαρση στον κεντρικό ήρωα...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ