Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΣΥΛΛΑΒΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

01.06.2014
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΣΥΛΛΑΒΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-0565-0
Σελίδες
256

«Κύριε Καμύ, καλώς ορίσατε! Το ελληνικό καλοκαίρι σας περιμένει»

Ήλιος, φως και βοριάς… είναι τα συστατικά στοιχεία του μυθιστορήματος του Δημήτρη Στεφανάκη «Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι». Μια ελεγεία στο ελληνικό καλοκαίρι και στον Καμύ.

Χάρη σε ένα επιτυχημένο πείραμα, ο Γαλλοαλγερινός συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ επιστρέφει για ένα καλοκαίρι στη Μύκονο, στα τέλη του 20ού αιώνα. Στο ταξίδι του στον χρόνο τον συνοδεύει η δημοσιογράφος Αριάδνη Δάριβα, η οποία πιστεύει ότι αυτό το ταξίδι είναι μια δεύτερη ευκαιρία για να ολοκληρώσει ο Καμύ το μυθιστόρημά του «Πρώτος άνθρωπος». Μέσα στο αήττητο καλοκαίρι γεύεται το φως και τον ήλιο της Μεσογείου, ακολουθεί τον σύγχρονο ρυθμό του νησιού κάνοντας καταχρήσεις και προσπαθώντας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Παράλληλα παρατηρεί τους γύρω του, αυτούς που τον συντροφεύουν, και κρατάει σημειώσεις. Οι παρατηρήσεις του είναι εύστοχες, σκιαγραφεί με επιτυχία τους χαρακτήρες τους –του Μάρκου, του Αλέξανδρου, της Αριάδνης, του Πλούταρχου, αλλά και της Ανεζώς και των συγγενών της– μέσα στο ημερολόγιο που κρατάει. Όσο οι μέρες κυλούν ανακαλύπτει ότι το σήμερα δεν τον αφορά, δεν του ταιριάζει και δεν διστάζει να σχολιάσει τον –σύγχρονο– διονυσιακό τρόπο ζωής των τουριστών που κατακλύζουν το νησί. Ταυτόχρονα, μαγεμένος από τη «γαλάζια μάγισσα», εκδηλώνει τον απέραντο θαυμασμό του για τη Μεσόγειο.

Έπειτα έρχονται οι αναμνήσεις από την προηγούμενη ζωή του στο Παρίσι και την παιδική του ηλικία – αυτές τον τρέφουν. Έτσι εκφράζει και τους προβληματισμούς του. Μιλάει για τις προσωπικότητες της εποχής του και τις σχέσεις του μαζί τους, αναλύει τα έργα του και ζητάει τη γνώμη της Αριάδνης, βγάζει στη φόρα τα σφάλματά του.

Ο Δημήτρης Στεφανάκης παρουσιάζει τον κεντρικό του ήρωα σφαιρικά. Ο Καμύ ως συγγραφέας και φιλόσοφος, αλλά και ως απλός καθημερινός άνθρωπος με τις όποιες αδυναμίες του που απολαμβάνει τη ζωή η οποία του προσφέρθηκε τόσο απρόσμενα.

Δεν πρόκειται για μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, παρά μόνο για την αφήγηση κάποιων μηνών σε ένα Κυκλαδονήσι, χωρίς να απουσιάζουν τα περιστασιακά επεισόδια των ανθρώπων που περιβάλλουν τον κεντρικό ήρωα. Όλα αυτά με καθαρό λόγο –σαν την καθαρότητα του τοπίου–, με δεμένη, σφιχτή αφήγηση που κυλά ομαλά χωρίς να σκοντάφτει πουθενά. Κάθε παράγραφος δένεται με την επόμενη, κάθε κεφάλαιο περνά φυσικά στο επόμενο. Οι διάλογοι δεν φαντάζουν ξύλινοι ή φτιαχτοί, αποτελούν στοιχείο της πλοκής και δίνουν την ευκαιρία στον κεντρικό ήρωα να παρουσιάσει τις σκέψεις του. Θέατρο, ποδόσφαιρο, λογοτεχνία, φιλοσοφία, δημοσιογραφία, αλλά και περί ηθικής, χρόνου και γυναικών…

Το μυθιστόρημα «Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι» διατρέχεται από μια εμμονή του δημιουργού του, αυτή με τον Χρόνο, και αποτελεί ένα συγγραφικό τόλμημα, καθώς επαναφέρει στη ζωή έναν μεγάλο συγγραφέα προ(σ)καλώντας τον να ζήσει στο σήμερα που τόσο απέχει από την εποχή του. Άραγε θα βγει νικητής;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ