Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ, Η ΜΟΥΣΙΚΗ

20.05.2014
Συντάκτης: Δημήτρης Νίκου
facebook 
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ, Η ΜΟΥΣΙΚΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Συγγραφέας
Νίκος Καραγεώργος
Κατηγορία
ISBN
978-960-576-004-5
Σελίδες
161
Στην οδό Ουίλσον, στέκεται ένας σκουριασμένος, άφωτος λυχνοστάτης. Στέκεται δίπλα σε μια τσιμεντένια και άχαρη κολόνα, αντιστεκόμενος στις σύγχρονες μορφές ηλεκτροδότησης και στις αναμορφώσεις που υπέστη η περιοχή. Μελαγχολικός, περιμένει τον επόμενο διαβάτη που θα σταθεί κάτω από το ονειρικό φως του, να σκεπάσει τις μοναχικές του σκέψεις.

Εκεί βρέθηκα κι εγώ ένα βράδυ κρατώντας το πρώτο βιβλίο του Νίκου Α. Καραγεώργου, τη συλλογή διηγημάτων «Κάτω από τη φωτιά η μουσική» που κυκλοφορεί απ' τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, σκεπτόμενος κάποιες στιγμές τη φράση κλισέ «τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια» που εδώ επιβεβαιώνεται.

Δέκα διηγήματα σύγχρονα και διαχρονικά με πρωταγωνιστές ανθρώπους μιας πραγματικότητας που παίρνει τη μορφή μας. Δέκα διηγήσεις που διεκδικούν φως, αυτό που διαβάζοντας θα δείτε να χρωματίζει μαγικά το ασπρόμαυρο παράθυρο του όμορφου εξωφύλλου. Ιστορίες σαν άηχες εξομολογήσεις για αλήθειες που αποζητούν λύτρωση, υπέρβαση• όλες με κοινό παρονομαστή τον άνθρωπο, τα μονοπάτια που γίνονται αδιέξοδα ή τα αδιέξοδα που γίνονται έξοδοι προς μια μορφή απελευθέρωσης. Είναι η μαγική γραμμή που ενώνει τις ιστορίες μεταξύ τους και αυτές μ' εμάς, τους αναγνώστες τους.

Ο συγγραφέας, με το βιβλίο αυτό, μας παραδίδει ένα έργο αντάξιο όχι μόνο ενός πολλά υποσχόμενου συγγραφικού ντεμπούτου, αλλά και μιας αξιοθαύμαστης αφηγηματικής ωριμότητας. Τηρώντας υποδειγματικά την οικονομία χώρου, λέξεων και εικόνων της φόρμας που δεν φλυαρεί, καταφέρνει να δημιουργήσει μέσα σε λίγες σελίδες ολοκληρωμένους ήρωες με φωνή και παρουσία που κοινωνούν άμεσα όσα επιθυμούν να μας πουν. Αυτό που επίσης εντυπωσιάζει, είναι ο λεκτικός πλούτος των διηγημάτων που αποδεικνύει τη βαθιά εσωτερική τριβή και αγάπη του συγγραφέα για τη γραφή και τη γλώσσα – θεωρώ πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να επισημαίνεται, ειδικά σήμερα, που το νυφοπάζαρο των ευπώλητων και της βιτρίνας τυφλώνει και παντοδυναμεί.

Ο Νίκος Α. Καραγεώργος γεννήθηκε το 1978 στο Παγκράτι. Διαμένει έως τώρα στην αγαπημένη του πόλη, την Αθήνα. Από τα σχολικά χρόνια ασχολήθηκε με τον κλασικό αθλητισμό. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με ειδίκευση στους τομείς Μάρκετινγκ και Μάνατζμεντ και για πολλά χρόνια εργάστηκε στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας ως σύμβουλος πωλήσεων.

Στον διάδρομο της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας, στέκονται σαν πεισμωμένα απομεινάρια μιας άλλης εποχής, κρυμμένα και σιωπηλά, βιβλία σαν αυτό. Δίπλα σε πληρωμένες ντάνες και φανταχτερές ετικέτες με πολλά μηδενικά, αντιστεκόμενα στις σύγχρονες τακτικές του μάρκετινγκ, περιμένουν μελαγχολικά τον επόμενο αναγνώστη που θα θελήσει να μυρίσει τις σελίδες τους. Περιμένουν και περιμένουν για να γεμίσουν φως την ψυχή των ανήσυχων αναγνωστών τους. Φωτίζει τελικά ο λυχνοστάτης της οδού Ουίλσον και δύσκολα θα ξηλωθεί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ