Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΠΕΡΙ-ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ

20.04.2016
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΠΕΡΙ-ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΓΓΕΛΑΚΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-5011-46-8
Σελίδες
124
                                                                   Απλά ΖΩΗ

Ο Κώστας Βασιλάκος γεννήθηκε στο Πολυδένδρι Αττικής, όπου ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Έκανε σπουδές στην Ψυχολογία των Ομάδων και στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Δίδαξε οικονομικά σε ενδοεπιχειρησιακά σεμινάρια μεγάλων εταιρειών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα για τριάντα χρόνια ως Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών. Το 2012 κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή του «Σκέψεις θραύσματα» (εκδόσεις Άνεμος) και το 2015 η ποιητική συλλογή του «Λόγια δραπέτες» (εκδόσεις Άνεμος). Το βιβλίο του «Περί-Διαβαίνοντας» αποτελεί την πρώτη πεζογραφική του απόπειρα που εκδίδεται.

Στη συλλογή διηγημάτων του Κώστα Βασιλάκου ο αναγνώστης περιδιαβαίνει σε μια γειτονιά, μια πόλη, την Ελλάδα, που χάνεται –αν δεν έχει χαθεί τελείως– τείνοντας να γίνει μια ανάμνηση όχι μόνο μιας άλλης εποχής, αλλά και μιας ουσιώδους και αληθινής κοινωνίας. Στις ιστορίες του Βασιλάκου θα βρούμε παιδιά να παίζουν στις γειτονιές, καφενεία που συμπυκνώνουν όλη τη διαπροσωπική επαφή, ανθρώπους που ζορίζονται αλλά επιμένουν να ονειρεύονται.

Πρόσωπα αυλακωμένα από τις ριπές των οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, που παλεύουν να ορθοποδήσουν δίχως να χάσουν τα στοιχεία εκείνα που κρατούν τη συνείδησή τους καθαρή. Σε μια εποχή που η Ελλάδα αλλάζει, ο συγγραφέας μάς παρουσιάζει στιγμιότυπα χαρακτήρων, οικείων στον αναγνώστη, που ελπίζουν σ’ ένα καλύτερο αύριο.

Και αν κοιτάξουμε πίσω, το μόνο που έχει απομείνει σ’ αυτές τις εικόνες είναι νοσταλγία, αναγνωρίζοντας πλέον ότι έχουμε χάσει –και έχουμε ξεχάσει– όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας έκαναν αληθινούς.

Ο Κώστας Βασιλάκος με γλώσσα που μιλάει απευθείας από την καρδιά και απευθύνεται στην καρδιά, διατηρεί το υφολογικό του στοιχείο που υπάρχει και στα ποιήματά του, απλό και ουχί πομπώδες, αληθινό και επ’ ουδενί επιτηδευμένο. Το κείμενο είναι ρέον, ενώ η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι απλή και λυρική.

Κλείνοντας θα παραθέσω ένα απόσπασμα από το διήγημα «Ενός αιώνα δρόμοι»: «Δεν άκουσε τα λόγια τους, κι αποκοιμήθηκε ανάλαφρος στη σκιά της φυλλωσιάς του επόμενου αιώνα».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ