Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

ΕΚΕΙΝΟ

02.05.2014
facebook email
ΕΚΕΙΝΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-477-148-6
Σελίδες
64
Ο Φώτης Θαλασσινός, που γεννήθηκε στην Κω το 1977 κι εμφανίστηκε στα γράμματα το 2003, είναι μια μοναχική ηρωική μορφή στα λογοτεχνικά μας πράγματα. Κοσμοκαλόγερος και κοσμικά εμφανιζόμενος, εμφανίσιμος και ασκητικός, αποδιοπομπαίος φαρμακός και επίκεντρο συζητήσεων, αναστάς κι αποσυρόμενος Άδωνις.

Στην καινούργια του νουβέλα μάς μεταφέρει σε δυσεξιχνίαστα εσωτερικά τοπία, μεταξύ φουτουριστικού μπαρόκ και κονστρουκτιβιστικού λατινοαμερικανισμού. (Ας μου συχωρεθούν οι νεολογισμοί και οι πρωτάκουστες εκφράσεις, αλλά δεν μπορείς να μιλήσεις για το καινούργιο με τετριμμένα σχήματα).

Το ύφος του, μοναδικό κι αδιαπραγμάτευτο. Δεν θυμίζει τίποτα, όχι γιατί δεν διαβάζει τους άλλους γράφοντες και γραφιάδες, αλλά γιατί η ατομοκεντρική-ναρκισσιστική απεικόνισή του στο κάτοπτρο του ορίζοντα της εσωτερικής ματιάς δεν επιτρέπει τις απομιμήσεις.

Δείγμα γραφής: «Ο σαραντατριάχρονος Μενέλ ζούσε και δούλευε σ’ αυτή την πόλη. Η δουλειά του ήταν τετράωρη. Ο καπιταλισμός συνυπήρχε με την ανταλλακτική οικονομία και το πλιάτσικο. Ο Μενέλ εργαζόταν σ’ ένα φημισμένο κατάστημα που διέθετε παιχνίδια για ενήλικες. Παζλ. Παιχνίδια σκέψης και ερωτικά παιχνίδια. Δονητές, χειροπέδες, μαστίγια, πλαστικές κούκλες και τα συναφή. Αφεντικά στο μαγαζί ήταν δύο αδέρφια. Ο Μενέλ ντυνόταν με ρούχα προκλητικά για να μπορούν να αναδεικνύουν το ευδιέγερτο της π…………..» (σελ. 12-13). Ο Ζαν Ζενέ θα επικροτούσε αυτό το απόσπασμα και θα ήθελε να το είχε γράψει ο ίδιος. Ο Καβάφης θα κοκκίνιζε από αιδημοσύνη κι ο Πεσόα θα επινοούσε έναν άλλον του εαυτό για να υπογράψει αυτό το πετράδι.

«Νύχτα, ανάμεσα σε πεύκα, συνευρισκόταν με θηλυκωμένα γυναικεία και αντρικά σώματα σε αξεπέραστης φαντασίας συμπλέγματα. Σ’ αυτή τη χαώδη πόλη οι άνθρωποι μπορούσαν να κάνουν πολλές ζωές, να φορέσουν πολλές μάσκες χωρίς κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό. Όλη η ανθρωπότητα ήταν ανέκαθεν μάσκες και ρόλοι. Μετά την ηλικία των τριάντα πέντε το πρόσωπο αποκτούσε την ιδιότητα να χαμογελάει και πίσω απ’ το χαμόγελο να κρύβονται φόνοι και φοβερά παρελθόντα…» (σελ. 14-15). Η φιλοσοφική ενατένιση της Κωμωδίας της ανθρώπινης Κατάστασης που πόρρω απέχει τού να είναι ή να προσεγγίζει τη Θεία, το αδιέξοδο των υπαρξιακών λαβυρίνθων, η εφιαλτική επανάληψη του κυκλικού Χρόνου, η απεγνωσμένη στατικότητα που πόρρω απέχει της Ηρακλείτειας ροής: «Το σύννεφο που σχημάτιζαν τα πουλιά ήταν συμπαγές σα βράχος. Κανείς δεν μπορούσε να λύσει το αίνιγμα του τρόπου που πετούσαν όταν ήταν πολλά μαζί» (σελ. 10).

Η ερωτική λειτουργία, μακριά από κάθε γενετήσιο ένστικτο αναπαραγωγής του είδους. Το αντίθετο. Το ιερό ερπετό της κουνταλίνι που εμφιλοχωρεί στη σπονδυλική στήλη των θηλαστικών πηξικοειδών τα οποία θηρεύουν την ηδονή ως αυτοσκοπό και προκάλυμμα της υπαρξιακής τους αγωνίας για το επέκεινα, δοξάζονται σε αυτό το «αιρετικό» (πάλαι ποτέ και σε άλλες εποχές) είδος λογοτεχνίας που δεν έχει καμία σχέση με την πορνογραφία αλλά εντάσσεται στο είδος που υπηρέτησε ο φυλακισμένος Μαρκήσιος ντε Σαντ στο μνημειώδες έργο του «Η φιλοσοφία στο μπουντουάρ». Ο σύγχρονος στοχαστής Δούκας Καπάνταης στο δικό του μυθιστόρημα «Η αυτοκράτειρα» (εκδόσεις Νεφέλη) υπηρετεί τον ίδιο σκοπό, για να μην πω «ιδανικό» και μου επιτεθούν οι νεοπλατωνιστές (και δόξα τω θεώ διαθέτει πολλούς αυτή η πόλη, εντός κι εκτός από το αρχαιοπρεπίζον μέγαρο της οδού Ακαδημίας – ουδεμία σχέση με ακαδημίες…).

Το «Εκείνο» του Φώτη Θαλασσινού διαβάζεται απνευστί, όπως «Η ιστορία του ματιού» του Georges Bataille. Ανιχνεύστε το. Ψηλαφητά. Σαν τυφλοί. Το Σκοτάδι είναι παχύ κι αδιαπέραστο. Βαθύ σαν το βάρος των ανομιών των φαντασιοκοπούντων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ