Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

Η ΕΞΑΙΣΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ

15.06.2014
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΕΞΑΙΣΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5692-2
Σελίδες
160

«Παραφυλάει πάντα ο ένας απ’ τους δύο εραστές στα μέρη όπου δοξάστηκε»
(σελ. 32)

Ο Ανδρέας Μήτσου γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1950. Σπούδασε αγγλική φιλολογία και ελληνική φιλολογία - φιλοσοφία - κοινωνιολογία (εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα: Καθημερινότητα και λογοτεχνία). Έχουν εκδοθεί οκτώ βιβλία του (έξι συλλογές διηγημάτων και δύο μυθιστορήματα). Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής και υπεύθυνος ύλης του εκπαιδευτικού περιοδικού "Νεοελληνική Παιδεία", που εκδιδόταν υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, και μέλος της επιτροπής κρατικών βραβείων του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά και ολλανδικά, καθώς και το μυθιστόρημά του "Τα ανίσχυρα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου" στα αγγλικά, το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο μυθιστορήματος το 1996. Η νουβέλα του «Ο κύριος Επισκοπάκης» τιμήθηκε το 2007 με το Βραβείο Αναγνωστών.

Το καινούργιο βιβλίο του Ανδρέα Μήτσου είναι συλλογή διηγημάτων, που δημοσιεύονται για πρώτη φορά ή έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν σε διάφορα περιοδικά. Κεντρικό θέμα είναι οι γυναίκες: ως πρόσωπα, ως μνήμες, για την καταλυτική επίδρασή τους στην καθημερινότητα. Σε ορισμένα διηγήματα οι γυναίκες εμφανίζονται ως χαρακτήρες, στα περισσότερα όμως βρίσκονται στο επίκεντρο εν τη απουσία τους, ως αλυσίδα και λύτρωση συγχρόνως. Η απόσταση που χωρίζει τους ήρωες κάθε φορά με τη μορφή του χωρισμού, του θανάτου, του χρόνου, κλέβει κομμάτι της ψυχής του πρωταγωνιστή και γκρεμίζει τρόπον τινά την υπόστασή του. Και γι’ αυτό, άλλωστε, μέσα στα κείμενα ο ρόλος των γυναικών λειτουργεί περισσότερο ως βαρίδι παρά ως απελευθέρωση.

Η συλλογή είναι γραμμένη σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, ενώ το ύφος του συγγραφέα άπτεται, για ακόμα μια φορά επιτυχώς, στις παρυφές του μαγικού ρεαλισμού – σε άλλα έργα είναι πιο έντονο. Η μικρή φόρμα και η μινιμαλιστική γραφή ενδυναμώνουν τη συμπαγή δομή των ιστοριών και τις κρατούν δεμένες κατά μόνας ή εν συνόλω, ώστε η συλλογή να ενέχει στοιχεία ενός σπονδυλωτού μυθιστορήματος. Οι χαρακτήρες, απλοί και καθημερινοί, κινούνται στα συναισθηματικά όρια –και πολλές φορές έξω απ’ αυτά– και αποτυπώνονται ρεαλιστικά από την πένα του συγγραφέα, τόσο αληθινά που τα πρόσωπα γίνονται οικεία.

Η αλήθεια, η πραγματικότητα είναι εκείνη που αντιλαμβάνονται και μεταπλάθουν οι χαρακτήρες στο μυαλό τους, ώστε το, κατά σημεία, αλλόκοτο να γίνεται ρεαλιστικό, με τον συγγραφέα να δημιουργεί αριστοτεχνικά γέφυρες από τα ενδότερα προς τα έξω. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι σε αρκετά διηγήματα το τέλος επιφυλάσσει απροσδόκητες εξελίξεις, διαφορετικές όχι μόνο από εκείνες που ενδεχομένως έχουμε συνηθίσει στη λογοτεχνία, αλλά και από αυτές που πιθανόν έχουμε στο νου μας και στην πραγματική ζωή.

Προσωπικά, θεωρώ τον Ανδρέα Μήτσου έναν εκ των κορυφαίων πεζογράφων των τελευταίων δεκαετιών, που επιτυγχάνει να δίνει όγκο στη μικρή φόρμα, είτε πρόκειται για νουβέλα, είτε για διήγημα. Σαν να βλέπεις τον κόσμο έξω από τον κόσμο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ