Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

Ο ΚΗΠΟΥΡΟΣ ΚΙ Ο ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ

19.07.2015
facebook email
Ο ΚΗΠΟΥΡΟΣ ΚΙ Ο ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1595-4
Σελίδες
256
Η έμπνευση για το τελευταίο μυθιστόρημα του Δημήτρη Φύσσα εντοπίζεται σε δύο επιστήμονες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της Κατοχής πραγματοποιούσαν έρευνες ο ένας για το κλίμα της πρωτεύουσας και ο άλλος για τους λαχανόκηπούς της. Οι δύο αυτοί επιστήμονες μυθιστορηματικά μεταλλάσσονται στους πρωταγωνιστές της ιστορίας, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί βιογραφική καταγραφή της ζωής των δύο αντρών.

Στα τέλη του 1940, ο νεαρός μετεωρολόγος Χάρης Χωματάς αποφασίζει να μελετήσει το κλίμα της Αθήνας με σκοπό να συμβάλει σε μια ορθή πολεοδόμηση της πόλης από την αρχή. Την ίδια περίοδο ο γεωπόνος Αντώνης Αστεριάδης ξεκινά μια έρευνα για τους λαχανόκηπους της Αθήνας και τη σημασία που έχει η σωστή λειτουργία τους σε περίοδο πολέμου. Οι δύο άντρες γνωρίζονται τυχαία και παρά τη διαφορά ηλικίας τους γίνονται στενοί φίλοι και, ενώ η Αθήνα βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή, αυτοί γυρίζουν τις γειτονιές της συλλέγοντας επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα για να μπορέσουν να εξαγάγουν συμπεράσματα που θα βοηθήσουν στην καλυτέρευση της ζωής των συμπολιτών τους.

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Φύσσα είναι ένα ιδιαίτερο δημιούργημα που προκαλεί την αντίληψη του αναγνώστη σχετικά με το τι είναι ένα μυθιστόρημα. Χωρισμένο χρονολογικά σε πέντε μέρη, από το 1940 έως το 1944, και εσωτερικά δομημένο σε αριθμημένα κομμάτια, περιλαμβάνει αφήγηση, αποσπάσματα από σημειωματάρια, αποσπάσματα από επιστημονικά συγγράμματα, πίνακες με στοιχεία σχετικά με τη μετεωρολογική επιστήμη και τη γεωπονική, επίσημα ανακοινωθέντα. Η γλώσσα αλλάζει ανάλογα με το θέμα, κινείται από την απλή δημοτική σε επιστημονική καθαρεύουσα, σε τυπική καθαρεύουσα των επίσημων ανακοινωθέντων. Το εύλογο ερώτημα είναι ποια είναι η θέση του πολέμου στην εξέλιξη της ιστορίας. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ή ο συγγραφέας επιλέγει να τον αγνοήσει; Ο πόλεμος, η Κατοχή, οι δυσκολίες του ελληνικού λαού υπάρχουν στο μυθιστόρημα, συνεχείς υπενθυμίσεις της ζοφερής πραγματικότητας, ενώ αίσθηση προκαλούν τα αποσπάσματα που επικεντρώνονται στον τραυματισμένο ψυχισμό του γιου του Αστεριάδη, ο οποίος αν και γύρισε σώος σωματικά από τον πόλεμο έχει αφήσει την ψυχή του σε κάποια από τις στοές των οχυρών. Κατά αυτό τον τρόπο η πεισματική ενασχόληση αυτών των δύο αντρών με την επιστήμη τους, παρά τις αντιξοότητες, παρά τις δυσκολίες, είναι μια εσωτερική αντίσταση στις επιθέσεις του πολέμου και του θανάτου.

«Ο κηπουρός και ο καιροσκόπος» είναι ένα απαιτητικό μυθιστόρημα που ζητά την αμέριστη προσοχή του αναγνώστη σε μια πορεία στη κατοχική Αθήνα, στους μετεωρολογικούς σταθμούς της και στους λαχανόκηπούς της με ξεναγούς δύο επιστήμονες αποφασισμένους να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ