Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΕΡΕΣ

20.03.2014
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΕΡΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-80905-2-1
Σελίδες
152

«Εμείς διαλέξαμε τη ζωή μας ή η ζωή μας εμάς;»

Υπάρχει μία καινούργια γενιά στην ελληνική λογοτεχνία. Τοποθετημένη ηλικιακά μεταξύ 30 και 45 χρονών (και με μια ακόμα πιο δυναμική γενιά κάτω των 30 να ακολουθεί λογοτεχνικά), είναι άνθρωποι που ζουν τη ζωή που ζούμε όλοι μας και θέλουν να μιλήσουν με καθαρή φωνή γι' αυτήν. Ανεξάρτητα από το ύφος της γραφής τους ή το είδος που υπηρετούν, ποίηση, ρεαλισμός, φαντασία, τρόμος, αστυνομικό μυθιστόρημα ή υπαρξιακό-ψυχολογικό, όλοι και όλες γράφουν σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουμε και μιλούν κυριολεκτικά ή αλληγορικά για τα όσα ζούμε, για κοινές εμπειρίες που μοιραστήκαμε μεγαλώνοντας, αλλά και για τις ρίζες μας, τις γενιές που προηγήθηκαν και οδήγησαν στο σήμερα. Είναι ταλαντούχοι και έχουν βρει την περπατησιά τους, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, με γραφή δυνατή και πολλά υποσχόμενη. Και το καταλαβαίνεις αυτό από τις πρώτες κιόλας σελίδες των βιβλίων τους.

Η Μηλέβα Αναστασιάδου ανήκει σε αυτή την καινούργια λογοτεχνική γενιά. Το πρώτο της μυθιστόρημα επιχειρεί μία τοιχογραφία της ελληνικής πραγματικότητας από τη δεκαετία του '90 (καθοριστική για όσους τη ζήσαμε και «κλειδί», κατά την εκτίμησή μου, για όσα συμβαίνουν σήμερα) μέχρι τις μέρες μας, χρησιμοποιώντας ως αφηγηματικό μέσο τον μικρόκοσμο μιας παρέας: οι ήρωες ξεκινούν μαζί από τότε και συμπορεύονται προσπαθώντας να είναι «διαφορετικοί», αγωνιζόμενοι να διατηρήσουν αλώβητη τη διαφορετικότητά τους από την ισοπέδωση της ωριμότητας και τη βαρβαρότητα του αγώνα για την επιβίωση.

Ο Τάσος, ο Νίκος κι η Μαρία, ο Πέτρος και η Άννα, ο Άλεξ, η Αλίκη… ζουν όλοι μαζί σε ένα σπίτι που ονομάζουν «κρησφύγετο». Προσπαθούν να αποφύγουν τη μιζέρια του μικροαστισμού, να κρατήσουν την παρέα ενωμένη, να διατηρήσουν τη φιλία που τους ενώνει ζωντανή. Ερωτεύονται, χωρίζουν, κάνουν παιδιά (ή μάλλον ένα παιδί, που ανήκει σε όλη την παρέα), τσακώνονται και τα ξαναβρίσκουν ή όχι, πιάνουν δουλειά ή επιλέγουν να μην το κάνουν, μπλέκουν και ξεμπλέκουν στο κουβάρι της ζωής. Έχουν τη φιλία τους, τη μουσική και το πείσμα να μην γίνουν όπως όλοι οι άλλοι. Οι μέρες που ζουν είναι όμορφες κι ας έχουν και την πικράδα τους. Αλλά μπορεί μια παρέα να γίνει κιβωτός απέναντι στον χρόνο, στις συνθήκες που αλλάζουν και στην κοινωνία της ομοιομορφίας που καταπίνει ή περιθωριοποιεί το διαφορετικό;

Η γραφή της Αναστασιάδου είναι καλοδουλεμένη αλλά αέρινη, με τη γοητεία που έχει η φυσική ομορφιά, και ρέει αβίαστα καθώς γυρίζεις τις σελίδες που σε μεταφέρουν στο μυαλό του κάθε ήρωα, αλλάζοντας οπτική γωνία και αφηγητή. Καθώς τα χρόνια περνούν μαζί με τις μουσικές, ταυτίζεσαι με τους ήρωες και τις ζωές τους και όταν κλείνεις το βιβλίο νομίζεις ότι τους γνώριζες και στην πραγματικότητα, ότι ήταν και δικοί σου φίλοι με τους οποίους είχατε χαθεί και ξαναβρεθήκατε. Και η τελική γεύση που σου μένει είναι όμοια με αυτή της ζωής: γλυκιά και πικρή, ξινή και αλμυρή, όπως ακριβώς τιτλοφορούνται και οι ενότητες του μυθιστορήματος.

Σας προτείνω τις «Όμορφες μέρες» όχι μόνο ως ένα καλογραμμένο βιβλίο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και ως πρώτη γνωριμία με μία συγγραφέα από την οποία, προσωπικά, αναμένω πολλά και σημαντικά.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ