Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

19.03.2014
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΗΓΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
Σελίδες
160
Ο Δημήτρης Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και κατοικεί στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει συγγράψει εκπαιδευτικά βιβλία και διατηρεί το ιστολόγιο e-Τράπεζα Φιλολογικών Θεμάτων. Οι «Δημόσιες ιστορίες» (Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, 2013) είναι η πρώτη του συλλογή διηγημάτων.

Τα δεκαέξι διηγήματα του Δημήτρη Χριστόπουλου, που γεννήθηκαν όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο της έκδοσης, διαδραματίζονται κυρίως σε αστικά τοπία. Ωστόσο, ίσως γιατί είναι Πειραιώτης, η ματιά του έχει μια ανοιχτωσιά που ίσως δεν βρίσκουμε σε άλλα διηγήματα του είδους. Δεν υπάρχει εδώ το αδιέξοδο γκρίζο της Αθήνας, αν και το μαύρο μπορεί να είναι πιο σκληρό. Είναι ιστορίες που διαδραματίζονται στους σημερινούς δίσεκτους καιρούς και πραγματεύονται θέματα, όπως η ρατσιστική βία («Το ροτβάιλερ», που μπορεί να διαβαστεί αντιστικτικά με τη σκληρότητα του τελευταίου διηγήματος «Μπιφτεκάκια για τα παιδιά»), η ανεργία («Συμφωνία τρόμου», «Κόντρα στον άνεμο επιβιώσαμε»), η οικονομική κρίση («Ματωμένο μέταλλο»), η μετανάστευση, η αστυνομική και άλλη βία («Ξέρει αυτός από δέντρα και λιπάσματα»), αλλά και ιστορίες πιο ανθρώπινες («501», «Ο διαχειριστής»), διαχρονικές («Venceremos», «G.O.A.T.»), νοσταλγικές («Πουαντερί, μια ανάποδη και μια καλή»).

Οι ιστορίες είναι όλες καλογραμμένες και ο μεταφορικός, υπαινικτικός λόγος κυριαρχεί. Ωστόσο ως σύνολο τα διηγήματα είναι άνισα, άλλα αναπτύσσονται κανονικά και φτάνουν σε ένα τέλος, και άλλα μοιάζουν να χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία για να αποδώσουν το μήνυμα που ο συγγραφέας θέλησε ίσως να δώσει. Ως καταγραφές μιας εποχής και μιας κοινωνικής κατάστασης που δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί πλήρως παραμένουν πολύτιμα, ιδίως εκεί όπου η φαντασία δίνει διέξοδο στη σκληρή πραγματικότητα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ