Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

VIA DOLOROSA

18.03.2014
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
VIA DOLOROSA
Εκδοτικός Οίκος
VAKXIKON.GR
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9776-59-2
Σελίδες
108

11 ιστορίες για τον Ιό της Βίας

Η περίοδος που διανύουμε είναι αρκετά περίεργη και εξαιρετικά δύσκολη. Όμως το πιο επικίνδυνο είναι ότι βγαίνουν στην επιφάνεια τα χειρότερα ένστικτα του ανθρώπινου είδους. Ειδικότερος λόγος δε νομίζω ότι χρειάζεται να γίνει, τα βιώνουμε όλοι καθημερινά.

Σημαντικό σε μια τέτοια εποχή είναι το στίγμα που δίνουν οι άνθρωποι του πνεύματος και δη άνθρωποι πιο νέοι στο λογοτεχνικό στίβο, με φρέσκιες ιδέες και με πρίσμα πιο ρεαλιστικό, ειλικρινές, καθαρό.

Στη συλλογή διηγημάτων με τον εξαίρετο τίτλο “Via Dolorosa”, 11 νέοι συγγραφείς ενώνουν τις φωνές τους για να αποτυπώσουν, όπως αναφέρει και ο υπότιτλος του βιβλίου, τον ιό της βίας. Φαινόμενο όχι καινούργιο, αλλά με αχαλίνωτη έκρηξη το τελευταίο διάστημα.

Διηγήματα εμπνευσμένα από την αποπνικτική ατμόσφαιρα της πόλης, την κρυφή βαναυσότητα της κοινωνίας, την αήθη επίθεση ανθρώπων προς το ίδιο τους το είδος. Ιστορίες καθημερινές, γεγονότα που έχουμε δει ή ακούσει, ακόμα και αν δεν άπτονται της δικής μας πραγματικότητας, πρόσωπα που κρύβονται στο σκοτάδι από φόβο. Γιατί, όσο κι αν εθελοτυφλούμε, το πρόβλημα παραμένει υπαρκτό.

Η αποτύπωση ενός τέτοιου φαινομένου ξεκινά, όπως είναι φυσικό, από τους παράγοντες που αποτελούν, για αιώνες, την αποτροπιαστική εικόνα των κοινωνιών: φτώχια, ρατσισμός, ενδοοικογενειακή βία, αλλά και κρατική καταστολή, αποτελούν τη βάση της θεματικής της συγκεκριμένης συλλογής.

Αναφέρω αλφαβητικά τα ονόματα των συγγραφέων, όπως αναγράφονται και στη συλλογή: Αντιόπη Αθανασιάδου, Αγγέλα Γαβρίλη, Νίκος Ερηνάκης, Μαρία Α. Ιωάννου, Μαρία Κατσοπούλου, Δάφνη Μανούσου, Κυριάκος Μαργαρίτης, Διονύσης Μαρίνος, Νίκος Ξένιος, Γιάννης Παπαγιάννης, Ηλίας Σεφερλής. Καθένας με τη δική συγγραφική ματιά προσδίδει μια διαφορετική νότια στο αποκρουστικό παιχνίδι βίας –παιχνίδι εξουσίας κατά μια έννοια– ως έκρηξη του ανθρώπινου ψυχισμού, αλλά και ως εκμαυλισμός μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Η συλλογή αυτή έρχεται να ολοκληρώσει την τριλογία της κρίσης από τις εκδόσεις (και ηλεκτρονικό περιοδικό) vakxikon.gr. Προηγήθηκαν τα βιβλία «Crisis: 10+1 διηγήματα για την ελληνική κρίση» και «Αμ’ έπος ανέργων».

Οι ιστορίες είναι γροθιά στο στομάχι, πολλώ δε μάλλον αν σκεφτούμε ότι πολλοί μεγαλώσαμε σε περίοδο όπου τέτοιου είδους περιστατικά φάνταζαν μακρινά. Γιατί είναι καλό να έχουμε εικόνα ενός κόσμου, έστω και λογοτεχνικά ρεαλιστική, στην ύπαρξη του οποίου, εκούσια ή όχι, εθελοτυφλούμε.

Για το τέλος κράτησα μια φράση από το διήγημα του Νίκου Ερηνάκη: «δεν ξέρεις αν είναι η βία που μας καταπιέζει ή αν είναι αυτή που μας δημιουργεί».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ