Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΕΦΦΑΝΤΑΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

27.02.2014
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΕΦΦΑΝΤΑΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΛΕΦ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-80591-0-8
Σελίδες
244

Τι νέα από το μέλλον;

Η επιστημονική φαντασία είναι ένα πολύ ιδιαίτερο είδος και όχι αρκετά δημοφιλές στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Αλλά όσοι το αγαπάμε, το αγαπάμε φανατικά (προσωπικά, θεωρώ τους Φίλιπ. Κ. Ντικ, Νόρμαν Σπίνραντ και Χάρλαν Έλισον ως θεούς του είδους), ενώ έχει αφοσιωμένους σε αυτό και με καλή πένα συγγραφείς – ναι, και στην Ελλάδα.

Δεκατέσσερις από αυτούς καταθέτουν μία παράξενη ιστορία στην «εφφάνταστη» συλλογή της «ΑΛΕΦ»: όλες οι ιστορίες γεννήθηκαν μέσα στα λογοτεχνικά εργαστήρια της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας, που δημιουργήθηκε το 1998 με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση της επιστημονικής φαντασίας και των τεχνών του Φανταστικού. Εκεί, πρωτοεμφανιζόμενοι αλλά και έμπειροι συγγραφείς (όπως ο Μιχάλης Μανωλιός και η Βάσω Χρήστου στην παρούσα συλλογή) συναντιούνται δύο φορές το χρόνο για να συνδημιουργήσουν. Το αποτέλεσμα είναι διηγήματα που κινούνται από τη σκληρότητα έως τον λυρισμό, από τον Άλλο Κόσμο έως άλλους πλανήτες, από τις υπόγειες στοές του μετρό έως τα απέραντα χωράφια στην εξοχή, με ήρωες αντιμέτωπους με δύσκολες καταστάσεις και ακόμα πιο δύσκολα ερωτήματα – όπως πώς ορίζεται ο άνθρωπος–, σε πειστικά σκηνικά που θα μπορούσαν να είναι και η Ελλάδα του μέλλοντος (ούτως ή άλλως, αρκετά διηγήματα είναι τοποθετημένα σε μια μελλοντική εκδοχή της ελληνικής επικράτειας).

Επειδή κάθε ιστορία είναι δημιουργία ενός διαφορετικού συγγραφέα, δεν θα γράψω ποιες μου άρεσαν περισσότερο – και κάποιες μου άρεσαν πολύ! Αλλά σίγουρα σε όλες είναι απολύτως προφανές το υψηλό επίπεδο δουλειάς που γίνεται στα εργαστήρια της «ΑΛΕΦ», καθώς και το ταλέντο των συγγραφέων που συμμετέχουν στη συλλογή – και από εκείνους που δεν έχουν ακόμα εκδώσει, είμαι σίγουρη ότι θα διαβάσουμε πολύ ενδιαφέροντα κείμενα στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, αν η επιστημονική φαντασία είναι το είδος που αγαπάτε αποκλειστικά ή ανάμεσα σε άλλα, αναζητήστε και διαβάστε τις «Εφφαντάστες ιστορίες». Γιατί αυτοί οι κύριοι και οι κυρίες που τις γράφουν είναι μυστήρια φάρα (για να παραλλάξω μία φράση από την πρώτη ιστορία της συλλογής), και τα κείμενά τους είναι πραγματικά καλά διηγήματα που αξίζει να τα ανακαλύψετε.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ