Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΑΝΕΠΙΔΟΤΟΙ ΕΡΩΤΕΣ

15.01.2008
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΑΝΕΠΙΔΟΤΟΙ ΕΡΩΤΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΗΛΕΚΤΡΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-6627-72-9
Σελίδες
202

"Μεταναστεύοντας για τη ζωή"
                ή
    Βιάζοντας τη ζωή

Ο Περικλής Κοροβέσης 1941, έχει γράψει πεζά, Θέατρο, παιδικά και ποίηση, ενώ διατηρεί και  μόνιμες στήλες στην Ελευθεροτυπία και την Εποχή. Σπούδασε Θέατρο με τον Δημήτρη Ροντήρη και Σημειολογία με τον Roland Barthes στο Παρίσι. Ενταγμένος από νωρίς στην Αριστερά επί Χούντας φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Το πρώτο του βιβλίο το1969 Οι  Ανθρωποφύλακες, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

Στο Ανεπίδοτοι Έρωτες ο ήρωας Μπρούνο Μπατίστι Ιταλός, μεσήλικας πλέον και διάσημος συγγραφέας παντρεμένος και χωρισμένος δυο φορές με παιδιά, ζει μόνος στη Στοκχόλμη αλκοολικός και αθεράπευτος Καζανόβας. Έχει ζήσει και προσπεράσει τα πάντα και νοιώθοντας ισοπεδωμένος, αδειάζει την ζωή του, ορίζοντας ένα πλαίσιο που περιέχει μόνο τα απαραίτητα. Φαγητό, ύπνο, γράψιμο, ποτό. Εκείνη την εποχή, η νεαρή Εσθονή Λουντμίλα, μεταναστεύει στη Στοκχόλμη ζητώντας νέες ευκαιρίες και ύστερα από σύσταση, πηγαίνει σπίτι του για να εργαστεί σαν οικονόμος. Την ερωτεύεται της εξασφαλίζει άδεια παραμονής και τέλος την παντρεύεται. Έχοντας κάνει μεγάλες προσπάθειες και οι δύο, αυτός έχει ήδη αφομοιωθεί από την  νέα πατρίδα γράφοντας τα βιβλία του στα Σουηδικά, και  η Λουντμίλα  έχει μάθει σωστά τη γλώσσα, έχει γίνει  αποδεκτή  από τον αριστοκρατικό του κύκλο και με χρήσιμες γνωριμίες πλέον σκέπτεται, επιχειρηματικά. Με τον γάμο του ο Μπρούνο μεταμορφώνεται σε έναν τρυφερό, ερωτευμένο σύζυγο, μέχρι που οι Σικελοί συγγενείς του τον θυμούνται. O
Μπρούνο και η Λουντμίλα δεν καταφέρνουν να ζήσουν ούτε τον μήνα του μέλιτος, διότι η «Οικογένεια» στη Σικελία θέλει να το οργανώσει και να το προβάλλει αλλιώς. Τους είναι χρήσιμος και μπορούν να γίνουν χρήσιμοι και αυτοί σε αυτόν. Και τα γεγονότα  παίρνουν άλλη τροπή.

Ο Περικλής Κοροβέσης στο βιβλίο του Ανεπίδοτοι Έρωτες έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια στη Σουηδία μας μεταφέρει τις ευκαιρίες οι οποίες δίδονται στους μετανάστες εκεί για να δημιουργήσουν, να αφομοιωθούν και να ζήσουν σαν ισότιμοι ελεύθεροι πολίτες, αφήνοντας τον έρωτα να τους ομορφαίνει τη ζωή. Όμως τελικά αυτό γίνεται ανέφικτο διότι κυκλώματα παρεμβαίνουν συνεχώς διαφοροποιώντας  τα σχέδια και τα όνειρα τους.
Γεγονότα και άνθρωποι θυσιάζονται στο βωμό της σκοπιμότητας του κέρδους των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων, που βγαίνουν στην επιφάνεια για να επιβληθούν το ένα του άλλου. Το χρήμα, και η εξουσία, κυριαρχούν στην πλοκή του μύθου, μέσα  από το Τράφικιν γυναικών, τη Μαφία, την Αστυνομία, τα Μ.Μ.Ε, τους Βιβλιοεκδότες, τους Νεοναζί ακόμη και τους συνδικαλιστές. Ένα Οργουελικό καθεστώς, όπου όλοι γίνονται μια συνεχής παγίδα και απειλή για τους ήρωες, εισβάλλοντας στη ζωή τους και αφαιρώντας την ελευθερία και την ευτυχία τους. Ένα κοινωνικό σύστημα που τα παρέχει όλα και τα παίρνει πίσω όλα.

Σε πρώτη ανάγνωση το βιβλίο μοιάζει σαν η φυγή σε μία άλλη πατρίδα να είναι η αναζήτηση του ανθρώπου για ελευθερία και ο Μπρούνο –αφηγητής της ζωής και των δυο- έχοντας περάσει στο δεύτερο επίπεδο, η Λουντμίλα γίνεται για αυτόν η φυγή προς την ευτυχία. Σε δεύτερη ανάγνωση όμως, είναι ο Βιασμός της ζωής. Η Βία κυριαρχεί και ενώ στην αρχή λειτουργεί και εμφανίζεται υπόγεια, στο τέλος αποκαλύπτεται αφαιρεί την ελευθερία και σκοτώνει όχι μόνο τον έρωτα αλλά και τον ήρωα.

Με γραφή ρεαλιστική, γεμάτη από παρατηρητικότητα και γνώση ο Περικλής Κοροβέσης, δημιουργεί ένα λιτό συμπαγές κείμενο, με ελάχιστες ρωγμές από χιούμορ και τρυφερότητα να αναδεικνύουν την ανθρωπιά του και να απογειώνεται μόνο στις μουσικές περιγραφές. Ωστόσο εξάπτει το ενδιαφέρον του αναγνώστη ο οποίος  αναρωτιέται αν διαβάζει βιογραφικό, αστυνομικό, ερωτικό μυθιστόρημα ή πολιτικό θρίλερ.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ