Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΜΑΥΡΑ ΚΟΥΦΕΤΑ

22.01.2014
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΜΑΥΡΑ ΚΟΥΦΕΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5522-2
Σελίδες
410

Το κόκκινο και το μαύρο

Δανειζόμενος τον τίτλο από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Stendhal (ψευδώνυμο του Henry Beyle), ξεκινάω την κριτική για το βιβλίο του Ιερώνυμου Λύκαρη «Μαύρα κουφέτα». Γιατί κόκκινο και γιατί μαύρο λοιπόν;

Κόκκινο, γιατί στο βιβλίο συναντούμε πολλές αναφορές στο πολιτικό –και κυρίως κοινωνικό– σύστημα της ΕΣΣΔ, στην προσέγγιση και τη διαφορετικότητα του υπαρκτού σοσιαλισμού που καταβαραθρώθηκε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Και άφησε τα τέκνα του στο έλεος της καπιταλιστικής τροχιάς, να αποδομούνται σπιθαμή προς σπιθαμή σ’ έναν κοινωνικό κλοιό που αδυνατούν να αντέξουν ως άλλοι θεματοφύλακες μιας κληρονομιάς που από καιρό έχει πια εξανεμιστεί.

Μαύρο, γιατί το βιβλίο είναι ένα νουάρ μυθιστόρημα με έκδηλη πολιτική και κοινωνική υφή. Εξαφανίσεις, φόνοι, αναζητήσεις, διαφθορά, είναι μερικά από τα στοιχεία που υφαίνουν την πλοκή του εν λόγω μυθιστορήματος. Και φυσικά, άπτεται και του υπέροχου τίτλου «Μαύρα κουφέτα».

Ένας Έλληνας δημοσιογράφος συναντά κατά τύχη την καθηγήτρια Φιλοσοφίας που είχε σε πανεπιστήμιο της Ρωσίας. Εκείνη αναφέρει πως βρίσκεται στην Ελλάδα γιατί έχει χάσει τα ίχνη της εγγονής της, η οποία το τελευταίο διάστημα ζούσε στη χώρα. Τότε ο δημοσιογράφος, που είναι ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, αναλαμβάνει μαζί με έναν άλλο φίλο και συμμαθητή από τα παλιά, να αναζητήσουν την εξαφανισμένη εγγονή.

Στην πορεία τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς η ρωσική και η γεωργιανή μαφία εμφανίζονται ως αποτέλεσμα στις αναζητήσεις των δύο ανδρών. Όμως το παιχνίδι διαθέτει και ακόμα ισχυρότερους παίκτες. Και τότε οι δύο άνδρες θα βρεθούν σ’ έναν κυκεώνα από πλαστογραφίες, απάτες, μαστροπεία και γενικά κάθε είδους εγκληματική ενέργεια. Σε κάθε βήμα τους τα πράγματα μπλέκουν ακόμα περισσότερο, με τη λύση του μυστηρίου να φαίνεται μακρινή. Είναι όμως;

Το βιβλίο του Ιερώνυμου Λύκαρη είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, με έντονη εσωτερικότητα. Ο λόγος, λιτός και μεστός, δεν υπερθεματίζει επ’ ουδενί, ενώ οι διάλογοι είναι εξόχως ρεαλιστικοί και αφοπλιστικοί, ερεθίζοντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η πλοκή, σκηνοθετημένη με αρκετή μαεστρία, ικανοποιεί πλήρως τις αρχές ενός νουάρ μυθιστορήματος, κλείνοντας παράλληλα το μάτι στο πολιτικό σκέλος του νουάρ.

Όμως το πιο θετικό στοιχείο είναι οι αναδρομές –και μάλιστα οι αυτοαναφορές– στο καθεστώς του υπαρκτού σοσιαλισμού, με περιγραφές τόπων και προσώπων ενδεδειγμένα ζωντανές, αλλά και σκιαγραφήσεις καταστάσεων, γραμμένες με ιδιαίτερη προσέγγιση στην ουδετερότητα της παρατήρησης, αλλά και με μια υποδόρια αγάπη για εκείνα που χάθηκαν στο μαύρο κουτί της Ιστορίας.

Μολονότι δεν είμαι τόσο λάτρης του νουάρ σε σχέση με το καθαρόαιμο αστυνομικό μυθιστόρημα, ωστόσο το βιβλίο «Μαύρα κουφέτα» είναι ένα εξαίρετο νουάρ μυθιστόρημα, προκαλώντας τον αναγνώστη να σκεφτεί σε πολλά επίπεδα, κοιτώντας μια σημαντική περίοδο της Ιστορίας κατάματα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ