Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

23.01.2014
facebook email
ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4405-6
Σελίδες
391

Μια ματιά στο μέλλον...(ή μήπως στο παρόν;)

Η κρίση –η οικονομική πάντα, γιατί αυτή μας κυνηγά συνεχώς– είναι φυσικό να επηρεάζει τη λογοτεχνία και να εμφανίζεται στα πρόσφατα μυθιστορήματα – και πιθανόν και σε αυτά που θα γραφτούν στο μέλλον. Η οικονομική κρίση, λοιπόν, και οι συνέπειές της είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του έβδομου μυθιστορήματος του Γιάννη Γρηγοράκη, «Τέταρτος Κόσμος».

Σε μία χώρα χωρίς όνομα (αναφέρεται απλά ως Χώρα) και σε μία εποχή, που θα μπορούσε να είναι η σημερινή, κυριαρχεί η οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση αποτελείται από τραπεζίτες, η ανεργία έχει φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, οι άνεργοι ζουν σε καταυλισμούς και είναι υποχρεωμένοι να φορούν ένα κόκκινο αστέρι, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης λειτουργούν ως το απόλυτο μέσο χειραγώγησης των πολιτών, ενώ η δικαστική εξουσία παραχωρείται σε μία πολυεθνική με την επωνυμία Justice Corporation. Οι κάτοικοι με μεγάλα σπίτια υποχρεώνονται να φιλοξενήσουν σε αυτά οικογένειες ημιαπασχολούμενων, ενώ η διασκέδαση που προσφέρει το κράτος αποτελείται από αγώνες στο Κολοσσαίο, όπου ο νικητής-άνεργος κερδίζει ένα μεγάλο χρηματικό έπαθλο.

Αρκετοί είναι οι χαρακτήρες που παρελαύνουν μέσα από την τριτοπρόσωπη αφήγηση του μυθιστορήματος. Η οικογένεια Δούκα υποχρεώνεται να φιλοξενήσει την οικογένεια Ράντοβιτς και δύο κόσμοι έρχονται αντιμέτωποι. Η οικογένεια Δούκα προσπαθεί να κινηθεί δικαστικά για να διώξει τους Ράντοβιτς από το σπίτι τους. Η οικογένεια Μπελ μένει στον καταυλισμό των ανέργων: οι καθηγητές γονείς είναι ημιαπασχολούμενοι και ο νεαρός Τόμι είναι ερωτευμένος με τη γειτόνισσά του και έτοιμος να επαναστατήσει ενάντια σε μία κοινωνική κατάσταση που τον αναγκάζει να σκάβει τάφους για τους συνομήλικούς του. Η Μίνα Γουλφ, το αντικείμενο του πόθου του νεαρού Τόμι, περιμένει τον άντρα της να επιστρέψει από κάποια χώρα του Τρίτου Κόσμου, όπου έχει πάει ως μισθοφόρος για να μαζέψει λεφτά. Τέλος, ο καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας Τίμοθι Μπράουν, ο οποίος είχε απολυθεί από το πανεπιστήμιο επειδή τα έργα του χαρακτηρίστηκαν ως «επιστημονική φαντασία», βλέπει τις χειρότερες προβλέψεις του να επαληθεύονται με οδυνηρό τρόπο.

Το μυθιστόρημα δεν έχει ουσιαστική πλοκή και οι πρωταγωνιστές συνδέονται μεταξύ τους με χαλαρούς δεσμούς. Άλλωστε δε νομίζω ότι ο στόχος του συγγραφέα είναι να παρουσιάσει μία ιστορία μέσα σε μία κοινωνία κρίσης, αλλά στιγμιότυπα και άτομα που ορίζονται από την κρίση. Διαβάζοντας τον «Τέταρτο Κόσμο» έχεις την αίσθηση ότι όλα όσα περιγράφονται σου είναι οικεία, είτε επειδή ήδη συμβαίνουν, είτε επειδή φοβάσαι ότι υπάρχει η πιθανότητα να συμβούν. Αντίθετα, όμως, από ό,τι θα περίμενε κανείς, ο συγγραφέας δεν δίνει κάποια ελπίδα. Η ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει δείχνει μη αναστρέψιμη και η όποια αντίδραση υπάρχει γεννιέται μέσα από τη βία και συνθλίβεται άμεσα. Το μέλλον μόνο ως σκοτεινό μπορεί να χαρακτηριστεί...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ