Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Ο ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΠΟΥ ΞΕΡΩ

07.01.2014
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Ο ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΠΟΥ ΞΕΡΩ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4348-6
Σελίδες
278
Η Ισμήνη Τορνιβούκα γεννήθηκε το 1988 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά δε δούλεψε ποτέ ως δικηγόρος. Ζει μεταξύ Θεσσαλονίκης και Ουρανούπολης και δουλεύει στα ξενοδοχεία Excelsior, City και Eagles Palace, συνεχίζοντας την παράδοση μιας οικογένειας ξενοδόχων που ξεκίνησε το 1925 με το ξενοδοχείο Μεντιτερανέ στη Θεσσαλονίκη. «Ο πιο μακρινός πλανήτης που ξέρω» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Ο Πέτρος είναι 35 χρονών, παντρεμένος με την Εύα, κριτικός κινηματογράφου. Γνωρίζει τη Μι, μία όμορφη νεαρή κοπέλα 23 ή 24 χρονών που τριγυρίζει ανάερα στην πόλη (η οποία δεν κατονομάζεται) και συγκατοικεί με την Κιτκάτ (Κατερίνα). Ο Πέτρος γνωρίζει τη Μι στο «Τώρα»( η Εύα έχει ένα «γκουρμέ» εστιατόριο που λέγεται «Ποτέ»).

Ο Πέτρος και η Εύα είναι αταίριαστοι χαρακτήρες, όμως αγαπούν ο ένας τον άλλον. Ο Πέτρος θέλει να κάνει παιδί, η Εύα όχι. Εκείνος είναι λίγο βαρετός και συνηθισμένος (κατά τα άλλα), εκείνη παθιασμένη με τη δουλειά της. Μπορεί να φανταστεί κανείς τη συνέχεια; Ο Πέτρος και η Μι ερωτεύονται. Η Εύα, που έχει αρχίσει να της τη σπάει ο Πέτρος (με αποτέλεσμα να μην της βγαίνει ο πάγος βανίλιας), αλλά δεν υποψιάζεται τίποτα για τη σχέση του με μια άλλη κοπέλα, σκέπτεται να τον χωρίσει. Η Κατερίνα παρακολουθεί ανήσυχη τις μεταπτώσεις της Μι και ερωτεύεται τον Μάρκο, τον φίλο της Μι που έρχεται να μείνει μαζί τους για μερικές ημέρες. Όμως τα πράγματα δεν συμβαίνουν ακριβώς όπως περιμέναμε να συμβούν. Ή μήπως όχι;

Και μόνο η διάρθρωση του μυθιστορήματος, σε τέσσερα μέρη που αποτελούνται το καθένα από τρία κεφάλαια τα οποία εξελίσσονται παράλληλα («Ένας ήσυχος άνθρωπος», «Τα χαμένα παιδιά», «Τροφή») σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση από τον Πέτρο, την Κατερίνα και την Εύα αντίστοιχα, προϊδεάζει ότι αυτή η ιστορία, αν και εδράζεται σε γεγονότα και εξελίξεις, κινείται από «αόρατα» νήματα, σκέψεις για τον τρόπο να ζεις (και να πεθαίνεις).

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του μυθιστορήματος είναι, ίσως, η ενσωμάτωση του ονειρικού στοιχείου σε μια συμβατική ιστορία, αυτός ο φρέσκος αέρας που πνέει ανάμεσα στις γραμμές, η αύρα που κάνει την κουρτίνα να φουσκώσει ώστε να ξεκινήσει μια παράλληλη ιστορία, αυτή που θα ήθελε ο βασικός ήρωας να ζήσει. Ελεύθερη από προσωπικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς, απόλυτη – και γιʾ αυτό ανέφικτη.

Στην πρώτη συγγραφική της προσπάθεια η Ισμήνη Τορνιβούκα καταφέρνει να αφηγηθεί μια ιστορία στο μεταίχμιο της πραγματικότητας και της φαντασίας, με υλικά που παραπέμπουν απευθείας στον «Πίτερ Παν» αλλά και με τις δικές της προσωπικές κρίσεις και προβληματισμούς, χωρίς καθόλου να κουράζει ή να καταφεύγει σε κοινοτοπίες.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ