Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΜΠΟΥΓΑΔΑ

28.11.2013
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΜΠΟΥΓΑΔΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΝΑΣΤΡΟΝ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-6649-96-7
Σελίδες
441

Η ζωή στη σκιά της ζωής

Ανοίγοντας το βιβλίο με το απλωμένο σεντόνι στο εξώφυλλό του, ο αναγνώστης βρίσκεται σε μια αυλή της μεταπολεμικής Αθήνας, με ανοιχτές ακόμα πληγές από τον Εμφύλιο. Η ηρωίδα του, η Αλεξάντρα, πλύστρα για τις ανάγκες της βιοπάλης, λες και κάθεται δίπλα του, με σάρκα και οστά, να ξαποστάσει από τη δουλειά κι αρχίζει να του αφηγείται τη ζωή της: τα βάσανα της καθημερινότητας, τις μεγάλες πίκρες της, τις φτενές χαρές της και έναν έρωτα που κράτησε λίγο, αλλά φώτισε τη ζωή της για πάντα.

Η ολοζώντανη αυτή ηρωίδα με την «πιπεράτη» γλώσσα, διά χειρός της καταξιωμένης διεθνώς στο χώρο της γλυπτικής κεραμικής, Μάρως Κερασιώτη, δεν γνωρίζω αν είναι αληθινό πρόσωπο ή προϊόν μυθοπλασίας, αλλά έχει τόσο καθαρή φωνή και τόσο πειστικό λόγο, που νόμιζα στο τέλος της αφήγησης ότι την έχω συναντήσει και μου έχει εξιστορήσει τα όσα διάβασα, προφορικά, πρόσωπο με πρόσωπο. Ίσως γιατί γυναίκες σαν κι αυτήν τις έχω πράγματι γνωρίσει, μέσω της γιαγιάς μου που έζησε χρονικά την ίδια περίοδο και αγαπούσε να μας λέει ιστορίες από εκείνες τις εποχές, αλλά και γιατί η δύναμη της γραφής, που ρέει σαν ποταμός, «γεννά» την ηρωίδα στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Οι χαρακτήρες της γειτονιάς όπου η Αλεξάντρα ξενοπλένει, αλλά και τα περιστατικά στην καθημερινότητα μιας Αθήνας που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και κρύβει όπως όπως το τραυματισμένο σώμα της κάτω από μία επίφαση κανονικής ζωής, είναι ένα ακόμα δυνατό σημείο του βιβλίου. Όμως εκείνο που με συγκίνησε περισσότερο είναι ο έρωτάς της, στα πίσω πίσω, με τον «Μεταφορέα» της: ένας έρωτας γήινος και τσαλακωμένος από το φορτίο μίας ζωής στη σκιά της ζωής, αλλά όλο φως και ζεστασιά ανθρώπινη. Η εικόνα μιας Αλεξάντρας ευτυχισμένης πάνω στη μηχανή, στη μοναδική τους εκδρομή στη θάλασσα, είναι αυτή που κράτησα από το βιβλίο και σχεδόν νομίζω ότι αυτή η φωτογραφία της είναι υπαρκτή στο κουτί με τις φωτογραφίες των δικών μου προγόνων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ