Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΕΧΟΥΝΕ ΟΛΟΙ ΚΑΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

21.11.2013
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΕΧΟΥΝΕ ΟΛΟΙ ΚΑΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-006-2
Σελίδες
346

«Μην τους πιστεύεις ό,τι κι αν πουν…»

«…Έχουνε όλοι κακούς σκοπούς.» Με αυτόν τον εξαιρετικό τίτλο, από το τραγούδι του συγκροτήματος "Εξαδάκτυλος", κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της Χίλντας Παπαδημητρίου, με ήρωα και πάλι τον αστυνόμο Χάρη Νικολόπουλο, που είχαμε γνωρίσει στο βιβλίο «Για μια χούφτα βινύλια».

Καλοκαίρι του 2007. Μετά από μια αποθεωτική συναυλία στο Κάστρο του Ρεθύμνου, αλλά και μια κοπιαστική περιοδεία, ο πετυχημένος τραγουδιστής Απόστολος Μελισσηνός έχει εξαφανιστεί. Φίλοι και συγγενείς τον αναζητούν χωρίς αποτέλεσμα.

Τις ίδιες ημέρες ο αστυνόμος Χάρης Νικολόπουλος ξεκινάει επιτέλους τις διακοπές του στα Χανιά. Πριν προλάβει να πιει την πρώτη του ρακή τον ειδοποιούν ότι αναστέλλεται η άδειά του. Ο αστυνόμος θα βρεθεί σ’ έναν λαβύρινθο πληροφοριών από πρόσωπα που όλα δυνητικά είχαν κίνητρο εναντίον του διάσημου τραγουδιστή. Ο Νικολόπουλος θα καταδυθεί στα άδυτα της μουσικής βιομηχανίας, στις έριδες μεταξύ μουσικών και δισκογραφικών εταιριών, αλλά θα κάνει και μια επιστροφή στη δική του νεανική ηλικία, ξεθάβοντας κασέτες με ελληνικά ροκ συγκροτήματα.

Έτσι δημιουργείται ένα γαϊτανάκι γύρω από την εξαφάνιση του Απόστολου Μελισσηνού, όπου όσοι τον γνώριζαν δεν μοιάζουν αθώοι, η αστυνομία πιέζεται από τη σπουδαιότητα της υπόθεσης, ο Τύπος βομβαρδίζει διαρκώς με δημοσιεύματα και εκπομπές για την πολύκροτη υπόθεση. Και στη μέση ο Χάρης Νικολόπουλος αναζητεί τη λύση σ’ ένα πρόβλημα που είναι πιο βαθύ απ’ όσο αρχικά φαινόταν.

Το μυθιστόρημα της Χίλντας Παπαδημητρίου το διάβασα σ’ ένα βράδυ. Χωρίς διαλείμματα, μ’ ένα ποτήρι κρασί και τσιγάρα. Δεν ήταν μόνο η πολύ καλή αφηγηματική τεχνική ή οι ρεαλιστικοί και ζωντανοί χαρακτήρες, αλλά και το ότι η πλοκή είναι κοντά στη δική μας πραγματικότητα ή μάλλον, για να το πω καλύτερα, είναι η δική μας πραγματικότητα. Το κείμενο είναι γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο, με γλώσσα καθημερινή και απλή. Οι διάλογοι προωθούν την εξέλιξη της ιστορίας, στοιχειοθετώντας ακόμα καλύτερα τους χαρακτήρες, ενώ η πλοκή είναι πιο πολυσύνθετη απ’ ό,τι φαίνεται στην αρχή.

Το «Έχουνε όλοι κακούς σκοπούς» είναι ένα mainstream μυθιστόρημα, με διάχυτο ρεαλισμό στην αφήγηση, που αποτυπώνεται εύστοχα σε πρόσωπα και εικόνες. Συγκαταλέγεται στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας και άπτεται περισσότερο της αμερικανικής αστυνομικής λογοτεχνίας των μέσων του περασμένου αιώνα και αυτό από μόνο του έχει αρκετό ενδιαφέρον. Εκείνο, όμως, που θέτει σε πιο ζωντανή βάση την αφήγηση είναι η μουσική επένδυση του κειμένου. Στοιχεία που συνθέτουν την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής ροκ μουσικής, στίχοι και μελωδίες που όλοι έχουμε τραγουδήσει και που, καθώς περιπλανιόμαστε στις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου, ακούμε νοερά να σιγοψιθυρίζονται.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ