Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΛΩΡΑ, Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΩΝ ΜΑΡΞ

22.11.2013
Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος
facebook email
ΛΩΡΑ, Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΩΝ ΜΑΡΞ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-080-2
Σελίδες
370
Το εγκώμιο των επιφανών ανδρών (ή γυναικών) και συνάμα η θέση που διατηρεί γι’ αυτούς η Ιστορία, σπάνια ταυτίζεται με εκείνο που πραγματικά ήταν εν ζωή. Φευ, η μοίρα τους δεν είναι πάντοτε αγαθή.

Η αχλή μυστηρίου που καλύπτει την ανθρώπινη υπόστασή τους άλλοτε αποσιωπάται τεχνηέντως, κάποιες φορές ωραιοποιείται, συνηθέστερα, όμως, υποχωρεί στο παρασκήνιο, ηττημένη από τη μυθοποίηση και την «ειδωλοποίηση» του έργου τους.

Αν είναι τόλμημα, μέγιστης επικινδυνότητας, να γράψει κανείς για τον άνθρωπο Καρλ Μαρξ και όχι για τον εισηγητή και εμπνευστή του επιστημονικού σοσιαλισμού, άλλο τόσο αποτελεί πράξη… πλοήγησης στο σκοτάδι να αναφερθεί στα πρόσωπα που έζησαν πέριξ αυτού• για τους οικείους του, για τους ανθρώπους που συναναστράφηκε, συνέπλευσε και εναντιώθηκε.

Το δίχως άλλο η απόφαση της Ζέφης Κόλια να ρίξει το διαθλαστικό φως της λογοτεχνικής γραφής (και όχι της επιστημονικής ανάλυσης) στη δεύτερη κόρη του, Λώρα, είναι από μόνη της αξιοσημείωτη και αρκούντως δελεαστική. Καίτοι το βιβλίο επιθυμεί εξαρχής να υπηρετήσει τις διακριτές αρχές της μυθιστορίας, συχνάκις ρέπει προς μια μυθοπλαστική ανάπλαση της ζωής των πρωταγωνιστών. Ευτυχώς που το κάνει!

Είναι ολοφάνερο το υπόβαθρο της διεξοδικής μελέτης των ιστορικών συνθηκών, των πρωταγωνιστών, των πολιτικών και καλλιτεχνικών ρευμάτων στα οποία η Ζέφη Κόλια εντρύφησε πριν ξεκινήσει να γράφει. Και είναι ολοφάνερο, διότι όλα τα προηγούμενα (και κάμποσα άλλα πραγματολογικά στοιχεία) συνδέονται, δρουν εκ παραλλήλου, αναδιατάσσονται σε χρόνο και χώρο. Ο βασικός αρμός, όμως, δεν είναι η απογυμνωμένη –χρονικά– παράθεση γεγονότων, αλλά η ανάδυση του ανθρώπινου στοιχείου, ήτοι: των παθών, των λαθών, των περιπετειών και των εμμονών.

Η συγγραφέας δεν είναι… ιστοριοδίφης που με επιμονή μυρμηγκιού προσπαθεί να στοιχίσει ιστορικά γεγονότα, αλλά πεζογράφος που θέτει ως μέτρο της γραφής της τον άνθρωπο.

Η μορφή του «σεπτού» Καρλ Μαρξ αποκτά σάρκα και οστά. Ο Ένγκελς γίνεται μια φιγούρα οικεία, ο Λένιν διαπερνάει τις γραμμές της ιστορικότητας και φυσικά η Λώρα και ο Πολ Λαφάργκ εμφανίζονται με την πιο ουσιαστική υπόστασή τους: ως ένα ζευγάρι που έζησε μέχρι τέλους την κοινή ιστορία του• μαζί στη ζωή, μαζί και στον θάνατο (αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν τον Νοέμβριο του 1911).

Το βιβλίο διαμορφώνεται βάσει των αντικειμενικών στοιχείων και των δραματοποιήσεών τους. Η μετάβαση από τις γενικότητες που η Ιστορία προσφέρει στον μελετητή, στη μερικότητα των πρωταγωνιστών λειτουργεί καθαρτήρια.

Ενδεχόμενα, είναι ένα βιβλίο που μπορεί να «σκανδαλίσει» τους πούρους (sic) κομμουνιστές που διαφυλάττουν τα… άγια των αγίων, σε σεντούκια με κλειδωνιές ασφαλείας. Είναι πιθανό κάποιος ιστορικός να αντιπαραθέσει κάμποσες πηγές που να αντικρούουν το ένα ή το άλλο γεγονός. Όλα αυτά –δυνητικά– μπορούν να συμβούν, όμως δεν αλλάζουν την εμφανή πρόθεση της Ζέφης Κόλια να αφηγηθεί. Να δει τον συγγραφέα του «Μανιφέστου» και του «Κεφαλαίου» πίσω από τις ιδεολογικές γραμμές του. Η βουτιά στις δυσκολίες των Μαρξ, στις εξορίες, στα δραματικά γεγονότα των θανάτων μέσα στην οικογένεια, στους έρωτες και στον ιδεολογικό αγώνα τους, ενυπάρχουν ολοκάθαρα. Όπως, φυσικά, και οι εσωτερικές διαμάχες του εργατικού και σοσιαλιστικού κινήματος, οι φράξιες, οι έριδες μεταξύ συντρόφων, οι ιδεολογικές μετατοπίσεις, αλλά και ο αγνός αγώνας για μια δικαιότερη κοινωνία, καθώς και η αδιάπτωτη μάχη ενάντια στον καπιταλισμό των αστών. Το πώς θα αναγνώσει κανείς το συγκεκριμένο βιβλίο είναι θέμα προσωπικής «θέασης». Τα πλεονεκτήματά του, όμως, δεν μπορεί να τα αρνηθεί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ