Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

01.01.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-221-385-8
Σελίδες
247

Αλυσίδες του παρελθόντος

Αναζήτηση της ελεύθερης ζωής 

 Ο Πάνος Μπαΐλης γεννήθηκε το 1958 στο Άνω Κοτσανόπουλο της Πρέβεζας και εργάζεται ως δημοσιογράφος στην Αθήνα.
     
Το συγκεκριμένο αφήγημα μας μεταφέρει στην περιοχή της Ηπείρου, στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Κωνσταντής φεύγει από τις φυλακές της Κέρκυρας, όπου βρισκόταν έγκλειστος για ένα έγκλημα για το οποίο είχε άδικα κατηγορηθεί. Γυρνάει στο χωριό για να εκδικηθεί τους συγχωριανούς του που τον είχαν καταδικάσει. Γίνεται ληστής, κλέβοντας τους τοπικούς κτηματίες και προύχοντες και καταφεύγει στα βουνά. Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας αρχίζει το κυνήγι  του Κωνσταντή, όμως οι προσπάθειές του μένουν άκαρπες. Τα ίδια μηδαμινά αποτελέσματα έχουν και τα εγχειρήματα των περιφερειακών διοικητών της αστυνομίας και του στρατού. Η φήμη του νεαρού Κωνσταντή εξαπλώνεται γρήγορα. Γίνεται ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής. Δεν αργεί να κάνει και τους πρώτους του φόνους. Οι τοπικοί άρχοντες και η αστυνομία τον χαρακτηρίζουν ως την πιο επικίνδυνη απειλή και τον επικηρύσσουν με μεγάλα χρηματικά ποσά ως αμοιβή. Όμως η κίνηση του Κωνσταντή ν’ αφήνει πολλά λεφτά σε φτωχούς χωρικούς που προσφέρουν στον ίδιο και τους φίλους του φαγητό, νερό και στέγη, αποκλιμακώνει προσωρινά την ατμόσφαιρα. Ο νεαρός ήρωας παντρεύεται την κόρη ενός κτηματία και με τη βοήθεια δυο ανθρώπων που γνώρισε στα βουνά γίνεται έμπορος. Για λίγο διάστημα απολαμβάνει την ήρεμη ζωή που πάντα ονειρευόταν. Οι συνθήκες όμως και ο πρότερος βίος τον οδηγούν και πάλι στην παρανομία. Παράλληλα γεννιέται το πρώτο του παιδί. Την ίδια περίπου περίοδο βγαίνει ο νόμος Βενιζέλου, με τον οποίο δίδεται χάρη σε όσους παρανόμους παραδίδουν εγκληματίες στην αστυνομία. Για πρώτη ουσιαστικά φορά ο Κωνσταντής βλέπει την πόρτα της ελευθερίας του κοντά. Όμως, πόσο εύκολα μπορεί να ξεφύγει κάποιος από το παρελθόν, όταν αυτό τον καταδιώκει διαρκώς;
     
«Η επιστροφή» είναι ένα αφήγημα γεμάτο από μυρωδιές και εικόνες της Ηπείρου, την εποχή που οι άνθρωποι βρίσκονταν πιο κοντά στη φύση. Ο συγγραφέας περιγράφει άριστα το κλίμα των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα στην περιφέρεια. Η αφήγηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο, ενώ η γλώσσα του κειμένου είναι προσαρμοσμένη στον τόπο και το χρόνο της αφήγησης, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στο σύγχρονο αναγνώστη. Τα μακροσκελή κεφάλαια χωρίζονται ανάλογα με τις περιόδους στη ζωή του ήρωα, ενώ οι διάλογοι, λιτοί και περιεκτικοί, παρουσιάζουν εύστοχα το χαρακτήρα των ανθρώπων εκείνης της εποχής και δη των χωρικών. Τέλος, η ροή του κειμένου είναι ακατάπαυστη, χωρίς πλατειασμούς ή άστοχες παρατηρήσεις και δίχως να κουράζει τον αναγνώστη.
     
Το συγκεκριμένο βιβλίο παρουσιάζει την προσπάθεια του ανθρώπου να ξεφύγει από το παρελθόν, αναζητώντας την ελευθερία και την ησυχία του, θέτοντας στο φόντο ένα εξαιρετικό τοπίο, πλούσιο σε Ελλάδα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ