Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΑΧΑ Η ΖΩΗ

20.11.2013
facebook email
ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΑΧΑ Η ΖΩΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΩΚΕΑΝΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-6769-84-9
Σελίδες
348

«Ο δρόμος για τον Παράδεισό μας είναι πάντα δύσκολος, μακρύς και τραχύς.» (σελ. 347)

Πόσες φορές έχετε διαβάσει ένα μυθιστόρημα όπου πρωταγωνιστής –ουσιαστικός και κυρίαρχος– να είναι η φιλία; Και να είναι μάλιστα γραμμένο από έναν νέο Έλληνα συγγραφέα; Δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Για αυτό τον λόγο το μυθιστόρημα του Δημήτρη Νίκου μού έκανε εντύπωση. Μακριά από τις συνηθισμένες συνταγές των ερωτικών ιστοριών, των αφηγημάτων προδοσίας, απιστίας και καλά κρυμμένων μυστικών, ο συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα της φιλίας και μέσα από αυτό ψυχογραφεί τρεις ξεχωριστές προσωπικότητες.

Τρεις φίλοι ξεκινούν για μία κυριακάτικη εκδρομή που θα τους τραβήξει μακριά από τη μουντή πραγματικότητα της ζωής τους. Η Έλλη, όμορφη, έξυπνη, αλλά ανίκανη να ευτυχήσει συναισθηματικά. Η Πηνελόπη, γεννημένη με παραμορφωμένη πρόσωπο, αλλά με όμορφη ψυχή. Και ο Άρης, μοναχικός και ταυτόχρονα στήριγμα των κοριτσιών, αποξενωμένος από τους γονείς του και εγκλωβισμένος σε μία ζωή λίγων ευκαιριών. Η εκδρομή ξεκινά με αισιοδοξία για να καταλήξει σε τραγωδία, όταν εξαιτίας ενός αστείου η Έλλη σκοτώνεται. Ο Άρης και η Πηνελόπη μέσα στον πανικό τους κρύβουν το πτώμα και επιστρέφουν στην πόλη. Και εκεί αρχίζει ο Γολγοθάς τους, οι τύψεις τους, η αγωνία τους, η αυτοτιμωρία τους και η αδυναμία τους να χειριστούν την κατάσταση. Ώσπου ένα ακόμα τραγικό γεγονός φέρνει την αστυνομία στα ίχνη των φίλων και οδηγεί σε εξελίξεις που κανείς δεν περιμένει.

Ο συγγραφέας έχει στήσει πολύ έξυπνα το μυθιστόρημα, γράφοντας έναν πρόλογο εσκεμμένα αόριστο, αλλά ταυτόχρονα οδηγό για την εξέλιξη της ιστορίας. Μέσα από μία τριτοπρόσωπη αφήγηση που εστιάζει διαδοχικά και στα τρία πρόσωπα, παρουσιάζει τα γεγονότα και τα αισθήματά τους. Ο εσωτερικός κόσμος και των τριών απλώνεται σαν χάρτης που έρχεται να εξηγήσει τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους. Το διαλογικό κομμάτι είναι περιορισμένο, καθώς αυτό που εξετάζεται είναι ο «εαυτός» του καθενός, το δύσκολο μονοπάτι προς την τιμωρία και την εξιλέωση που είναι γεμάτο όνειρα/εφιάλτες, ενοχές και εξομολογήσεις χωρίς αποδέκτη. Και εκεί που η ιστορία οδηγείται στη λήξη της, ο συγγραφέας με έναν ελιγμό τα ανατρέπει όλα και δίνει μία μικρή ελπίδα ότι όλη αυτή η σκοτεινή πραγματικότητα μπορεί να έχει και κάποιο φως.

Καλογραμμένο και εσωτερικό, αγωνιώδες και ανθρώπινο, το «Σημασία έχει μονάχα η ζωή» μάς δίνει μία προτροπή: μαζί, πραγματικά, ψυχικά μαζί, είμαστε πιο δυνατοί...αντέχουμε τη ζωή.

Σημείωση: Αντί υστερόγραφου, το “don’t judge a book by its cover...” στη συγκεκριμένη περίπτωση σίγουρα ισχύει – το εξώφυλλο αδικεί το περιεχόμενο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ