Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΤΟ ΦΙΔΙ

23.02.2014
Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος
facebook email
ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΤΟ ΦΙΔΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-241-7
Σελίδες
434

Η άλλη Ελλάδα μέσα στην Ελλάδα

Τι είναι η πατρίδα μας; Αν είναι (μόνο) οι λόγκοι και τα βουνά, μάλλον οφείλουμε να αρχίσουμε το σκάψιμο, όσο υπάρχει καιρός. Υπάρχει ακόμα το μυστήριο της ελληνικότητας που για αιώνες στεκόταν στο μέσο της γέφυρας, ενώνοντας την Εγγύς Ανατολή με τη Δύση; Υφίσταται άραγε το αίτημα μιας εθνικής ταυτότητας;

Σε μια χώρα που καταρρέει ποικιλοτρόπως, η ανασκαφή της ιδιοπροσωπίας του Έλληνα λαμβάνει το χαρακτήρα σπερματικής αναζήτησης.

Το φανάρι μέσα στο χάος των ημερών προσπαθεί να κρατήσει ο Κώστας Ακρίβος στο τελευταίο του μυθιστόρημα. Κάνοντας ένα νοητό ταξίδι στο παρελθόν αλλά και ένα πραγματικό (στα μήκη και τα πλάτη της ενδοχώρας), αναζητεί εκείνη την αναλλοίωτη ουσία της φυλής, που μπορεί να αντισταθεί στον εξανδραποδισμό, στην επικυριαρχία της οικονομίας έναντι του πολιτισμού και της πολιτικής, στον βίαιο μετασχηματισμό μιας χώρας σε πεδίο βολής μαθητευόμενων –Ευρωπαίων– μάγων.

Ο συγγραφέας-ήρωας (alter ego του Ακρίβου), «χτυπημένος» από λογοτεχνικό μπλοκάρισμα, εγείρεται πάνω από τα προσωπικά του αδιέξοδα, όταν δέχεται τα ανοίκεια σχόλια ενός Τούρκου για τη χρεοκοπημένη Ελλάδα και αποφασίζει να ανασκαλέψει, κάτω από τα χώματα της καθημερινότητας, εκείνο το μονοπάτι που μπορεί να μας οδηγήσει στο μέλλον. Υφίσταται αυτός ο συνθετικός τύπος Έλληνα ή μήπως είναι μια ιδεοληπτική κατασκευή;

Το στοιχείο της επικαιρικότητας δεν λείπει από το μυθιστόρημα, αντιθέτως είναι σημείο εκκίνησης• ερανίζεται στοιχεία της τρέχουσας επικαιρότητας, τα σχολιάζει, αντιπαρατίθεται σε αυτά, εξακοντίζει αντεπιχειρήματα. Σε αντίθεση με την παραδεδεγμένη άποψη ότι η λογοτεχνία θέλει τον… χρόνο της και μια κάποια απόσταση από τα γεγονότα, ο Ακρίβος αποφασίζει, με τρόπο καταδηλωτικό, να ενσκήψει στο σήμερα• να μην φοβηθεί να πιάσει τώρα το σίδερο που καίει. Τούτο, βεβαίως, εμπεριέχει πλήθος κινδύνων, αλλά είναι και ένα ενδιαφέρον λογοτεχνικό στοίχημα.

Η περιδιάβαση του συγγραφέα-ήρωα στα ενδότερα της Ελλάδας είναι μια βουτιά στην αυθεντικότητα. Συναντάει μια ιδιαίτερη… πανίδα, που δεν τη βρίσκει κανείς στις μεγαλουπόλεις. Η λαϊκή θυμοσοφία ενώνεται αξεδιάλυτα με το τραχύ τοπίο, η φλεγματικότητα των χαρακτήρων με το πρωτογενές υλικό μιας παράδοσης που δεν χτυπήθηκε από τη Δύση. Από τη Θράκη μέχρι την Ακρόπολη, ο συγγραφέας έρχεται σε επαφή με μια κρυμμένη Ελλάδα. Οργανοπαίκτες, γεωργοί, παπάδες, νέα παιδιά, πολύπαθοι μεσήλικες, συγκροτούν τη ραχοκοκαλιά μιας χώρας που οδεύει πλησίστια προς τον γκρεμό. Το ενδιαφέρον στοιχείο του μυθιστορήματος είναι οι ένθετες παραθέσεις αποσπασμάτων από δοκίμια, λαογραφικές μελέτες, τραγούδια, ταξιδιωτικά κείμενα, τα οποία ο Ακρίβος καταφέρνει να ενοποιήσει στο όλον της πλοκής. Από τον Χατζή και τον Κόντογλου έως τον Μπεράτη και τον Πάτρικ Λι Φέρμορ, αλλά και με ενδεικτικές φωτογραφίες, που ο Ακρίβος μάς προσφέρει αφειδώς, το καταστάλαγμα είναι ωσαύτως χαρωπό και πικρό. Ποιοι ήμασταν, ποιοι είμαστε και τι μας μέλλει ακόμα.

Το αίτημα της συλλογικής δράσης είναι κάτι παραπάνω από μια έκφραση ιστορικότητας. Ενδεχόμενα να είναι η μοναδική αντίσταση απέναντι στον ζόφο. Η μόνη ρεαλιστική πρόταση που μπορεί να εκφράσει την προγονική αλήθεια του τόπου. Είναι η απάντηση του συγγραφέα-ήρωα στον φίλο του τον Τσιρίλο, ο οποίος, ως άλλος δικαστής, κατεδαφίζει ένα προς ένα τα ζωτικά ψεύδη του Νεοέλληνα, θέλοντας να αποδείξει τη μετάλλαξή του.

Τα μέσα υπάρχουν, μένει να βρεθεί ο τρόπος και η θέληση. Τα πρώτα είναι μια δυνατότητα, τα δεύτερα όμως εντάσσονται στην ελληνική παθολογία, εξ ου και είναι δυσεύρετα.

Εν μέσω οικονομικής αιώρησης στο κενό, φασιστικών εκτοπλασμάτων και ραγδαίας καταβύθισης σε ένα είδος εθνικής μελαγχολίας, το μυθιστόρημα του Ακρίβου, λειτουργεί ως… σκαλοπάτι.

Πρώτα πατάς, μετά αποφασίζεις πού θα πας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ