Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΕΝΑ ΞΩΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ

12.11.2013
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΕΝΑ ΞΩΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Συγγραφέας
Βασίλης Καραμπακάκης,Στέλλα Καραμπακάκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-438-113-5
Σελίδες
80

«Ένα ξωτικό τρύπωσε στον Κήπο της Ουτοπίας,
Άνοιξη προς καλοκαίρι ήτανε,
και αναστάτωσε τη μακαριότητα των κατοίκων του,
σκορπώντας φύλλα με ποιήματα γραμμένα στον αφρό του χρόνου.
Κι έτσι, το ξωτικό, που έρχεται απ’ το μέλλον,
Μετέτρεψε την Ουτοπία σε Τόπο»

Η Στέλλα Καραμπακάκη είναι απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2009 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Οι άντρες είναι σαν τα παπούτσια». Το 2010 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Ένα ξωτικό στον κήπο της Ουτοπίας», το οποίο βασίζεται σε μια συλλογή πεζών του πατέρα της, Βασίλη Καραμπακάκη, που εκδόθηκε το 1998, «Ο κήπος ή παραλλαγές στο θέμα της Ουτοπίας» (είχε κερδίσει το α΄ βραβείο πεζογραφίας του φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός). Ο Βασίλης Καραμπακάκης σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα και Πολιτική Κοινωνιολογία στην Αγγλία. Άρθρα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στο «Critique», στην «Ουτοπία», στα «Τετράδια», στον «Περίπλου», στη «Νέα Οικολογία» και άλλα έντυπα.

Δύο συγγραφείς, πατέρας και κόρη, γράφουν το «Ένα ξωτικό στον κήπο της Ουτοπίας», προσφέροντάς μας ένα πρωτότυπο δημιούργημα γραφής. Τα πεζά κείμενα του βιβλίου τα έγραψε ο πατέρας την περίοδο 1995-1997, ενώ τα ποιήματα τα έγραψε η κόρη του το 2010. Έτσι, πεζογραφία και ποίηση οδεύουν μαζί στο ταξίδι του ξωτικού στον κήπο της Ουτοπίας χαρίζοντάς μας διπλή συγκίνηση.

Οι αφηγήσεις συνοδεύονται από ένα ή περισσότερα ποιήματα τα οποία έχουν πάρει την αφόρμησή τους από τα πεζά κείμενα. Έτσι, το πρώτο πεζό, «Ο κήπος», «… ο κήπος μέσα στο λυκόφως, το ατέλειωτο παιχνίδι, το τρεχαλητό, το ξάναμμα και το λαχάνιασμα, με το γλυκό αποκάρωμα το γεμάτο ευδαιμονισμό, με τα κοριτσίστικα πρόσωπα ολόγυρά μου…» (σελ.16), ακολουθείται από το ποίημα «Το ξωτικό». Οι «Δυστοπίες», «… Κόκκινο μπρούσκο κρασί και ο νους θολώνει, κι αρμενίζει σε παράξενες θάλασσες φτιαγμένες από όνειρα και επιθυμίες που φουρτουνιασμένες παλεύουνε να σκεπάσουν ηδονικά τα νησιά της δυστοπίας, κι ύστερα να γαληνέψουν, να παίξουν, να τρικυμίσουν ευφρόσυνα…» (σελ.19), ακολουθούνται από τα παρακάτω ποιήματα: «Η πνιγμένη πριγκίπισσα», «Φαρμάκι το φιλί», «Κομμάτια». Συνολικά το βιβλίο περιέχει 39 πεζά και 21 ποιήματα, τα οποία λειτουργούν όπως τα χορικά άσματα στην τραγωδία. Τα επεισόδια, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα πεζά κείμενα, εναλλάσσονται με τα χορικά άσματα (τα στάσιμα), που εδώ είναι τα ποιήματα.

Πατέρας και κόρη ταξιδεύουν ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, αναφέρονται σε ξεχασμένους μύθους και σε αναμνήσεις δικές τους, πολλές φορές συνδέοντάς τες, όπως στην περίπτωση της νεράιδας από τα ποιήματα του βιβλίου, την οποία η συγγραφέας «έπλασε» καθώς περιπλανιόταν στο νησί της, στον Πόρο. Η γλώσσα των πεζών είναι μεστή σε νοήματα, ρέουσα και ευθύβολη που υπηρετεί την ποιητική αφήγηση, εμπλουτισμένη με στοχασμό και ελπίδα για την μετατροπή της Ουτοπίας σε Τόπο. Αφηγήσεις και ποιήματα, πλούσια σε εικόνες και μελωδίες, με αναφορές σε μύθους, αναζητώντας όμως πάντοτε έναν και μοναδικό προορισμό, αυτόν της Ουτοπίας, «… παίζοντας, αναποιούν χώρο και χρόνο, αναποιούν και εαυτούς ως βουληφόρους ποιητές ουτοπικούς, ποιητές ερωτικούς, ποιητές ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων» (σελ.75).

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ