Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΑΝΕΜΟΣΚΑΛΑ

14.11.2013
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΑΝΕΜΟΣΚΑΛΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-674-7
Σελίδες
362

«Σε μιαν ανεμόσκαλα σπατάλησα τα χρόνια»

Μια γειτονιά της Αθήνας και οι ιστορίες των ανθρώπων που την κατοικούν, αυτή θα ήταν μία πρώτη ανάγνωση της «Ανεμόσκαλας» του Μιχάλη Σπέγγου. Ένα μυθιστόρημα με τη μορφή διηγημάτων που σιγά-σιγά αποκαλύπτουν την πλοκή του, ξεκινώντας σαν ένα κουβάρι με νήμα που ξετυλίγεται από πολύ μακριά και καταλήγει, μέσα από κύκλους και κόμπους, σε ένα ανοιχτό τέλος που δεν είναι το τέλος της ιστορίας, μόνο το τέλος του νήματος: το κουβάρι ξετυλίχθηκε κι άλλο δεν έχει να ειπωθεί...

Καθώς διαβάζεις όμως το βιβλίο, συνειδητοποιείς ότι οι ήρωες δεν κατοικούν ακριβώς τη γειτονιά που είναι το επίκεντρο των γεγονότων: τη στοιχειώνουν. Ζουν ή επιβιώνουν ως φαντάσματα, οι ζωές τους περνούν μέσα από τους τοίχους και μπαίνουν η μία μέσα στην άλλη, το κάθε σπίτι μοιάζει να συνδέεται υπογείως με τα υπόλοιπα. Οι ατομικές ιστορίες είναι τα τούνελ που βγάζουν από το ένα σπίτι στο άλλο αλλά και πίσω, στο παρελθόν, και φτάνουν μέχρι τα Γιάννενα, τόπο καταγωγής του συγγραφέα.

Η ιστορία-νήμα, αποτελούμενη από ιστορίες που τη συνθέτουν κομμάτι-κομμάτι, μέσα από διαφορετικά πρόσωπα και πισωγυρίσματα στο χρόνο, είναι πικρή και χωρίς ευτυχισμένο τέλος, ίσως μόνο μια ανάσα όταν κλείνει. Αλλά η δύναμη της αφήγησης από διαφορετικές οπτικές γωνίες και με εμβόλιμα κομμάτια πρωτοπρόσωπης μαρτυρίας (εξαιρετική η «προφορική» αφήγηση της γιαγιάς στα Γιάννενα που δίνει τη δική της εκδοχή των γεγονότων) είναι τόσο ισχυρή, ώστε το κείμενο διαβάζεται απνευστί με μια αγωνία, λες και διαβάζεις για δικούς σου ανθρώπους: και σε ένα βαθμό αυτό ισχύει, με την έννοια ότι τα πρόσωπα που συναπαρτίζουν αυτή την τοιχογραφία τα αναγνωρίζεις στην οικογένειά σου, στο περιβάλλον σου, στη δική σου γειτονιά. Οι ζωές τους δεν είναι η δική σου ζωή, αλλά οι σκέψεις τους και η ψυχική τους κατάσταση, σε πολλά σημεία είναι: μία υποβόσκουσα οργή που εκτονώνεται κάποτε βίαια, ο πόλεμος ενάντια στη ματαιότητα και τη φθορά, η διάλυση του κοινωνικού ιστού και το κοινωνικό αδιέξοδο που βλέπεις κάθε μέρα γύρω σου να εξαπλώνεται σαν επιδημία.

Το εύρημα της πολλαπλής και σταδιακής αφήγησης, η δύναμη της γραφής και το εξαιρετικό χτίσιμο, με λίγες βασικές αλλά καθαρές γραμμές, των προσώπων και των χαρακτήρων, είναι εκείνα τα στοιχεία που κάνουν την «Ανεμόσκαλα» να κερδίζει τον αναγνώστη – και θέλω να αναφέρω εδώ ως μεγάλο, νομίζω, επίτευγμα του συγγραφέα, ότι σε αρκετά σημεία μού θύμισε τους «Ανυπεράσπιστους» του Δημήτρη Χατζή. Κλείνοντας τις σελίδες του βιβλίου, πέρα από το γεγονός ότι διάβασες καλή, σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, σου μένει το ερώτημα: θα αντέξουμε πάνω στην ανεμόσκαλα, ως πρόσωπα και ως κοινωνία; Θα κρατηθούμε;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ