Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

ΜΕΣΙΕ 42

31.10.2013
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΜΕΣΙΕ 42
Εκδοτικός Οίκος
ΟΣΕΛΟΤΟΣ
Συγγραφέας
Ελένη Καρακατσάνη
Κατηγορία
ISBN
978-960-564-055-2
Σελίδες
110
Η Ελένη Καρακατσάνη γεννήθηκε στη Δράμα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ζει μόνιμα στη Μύκονο, όπου ασχολείται με τουριστικά επαγγέλματα, και δημοσιεύει κείμενα και διηγήματα στον τοπικό Τύπο. Διηγήματά της περιλαμβάνονται επίσης στο συλλογικό έργο «7.30 στην οδό Μασσαλίας» (εκδ. Οσελότος, 2009).

Το βιβλίο της «Μεσιέ 42 και άλλες ιστορίες», που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2013, περιλαμβάνει πέντε διηγήματα που τα βασικά τους θέματα αφορούν τα ταξίδια, τον έρωτα, το έγκλημα και την οικογένεια. Στο πρώτο διήγημα με τον τίτλο «Η ληστεία», η Μαργαρίτα Στεργίου λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων αναγκάζεται να στερείται την οικογένειά της και με μεγάλη προσμονή αναμένει τη στιγμή της επανασύνδεσης. Ως ειδική ανακρίτρια οικονομικών υποθέσεων έχει ελάχιστο ελεύθερο χρόνο και ιδίως από τη στιγμή που αναλαμβάνει την υπόθεση μιας εικοσάχρονης φοιτήτριας και δυο ακόμη ατόμων για απόπειρα ληστείας και για οικονομικές ατασθαλίες. Τα πρακτικά της προανάκρισης περιγράφονται με ιδιαίτερη γλαφυρότητα και διακόπτονται από τις σκέψεις της και τις αναδρομές που κάνει στο παρελθόν λειτουργώντας ως ευχάριστα ιντερμέδια. Η πλήρης αφοσίωσή της στην υπόθεση την οδηγεί να λύσει το γρίφο της ληστείας αλλά ταυτόχρονα να «της αλλάξει οπτική στα πράγματα. Να της δώσει αισιοδοξία και ελπίδα» (σελ. 35). Το δεύτερο διήγημα, «Honey Pepper Nemiroff», περιγράφει το τέλος της σχέσης ενός ζευγαριού και τα στάδια της οργής, της νοσταλγίας και της απώθησης, το βίωμα αυτό το οποίο οδηγεί στην αλλαγή. Στο διήγημα «Μεσιέ 42» περιγράφεται ο αγώνας ενός ανθρώπου για την επιβίωση. Στο τέταρτο διήγημα, «Ο θρύλος της Μαρίκας», μας δίνεται η οπτική ενός ανθρώπου που «τρέχει με μεγάλες ταχύτητες» και στο τέλος γίνεται πιο προσεκτικός όσον αφορά την επιλογή των διαδρομών. Το τελευταίο διήγημα, «Η επαναφορά», αποτελείται από τέσσερα μέρη όπου ξεδιπλώνεται το «σχεδιασμένο όνειρο» ενός ήρωα. «Το γραφείο σχεδιασμού ονείρων, στο οποίο είχε το προνόμιο να είναι μόνιμος συνεργάτης ήταν σχετικά μικρό, με μεγάλα όμως παράθυρα. Του παρείχε όλη την απαραίτητη ησυχία και απομόνωση που χρειαζόταν για να σχεδιάσει όνειρα. Τα όνειρα τα δικά του και τα όνειρα που κατασκεύαζε για τους άλλους» (σελ. 105).

Η γραφή της συγγραφέως είναι ζωντανή, περιγραφική και καίρια χωρίς περιττές αναφορές. Η χρήση αφηγηματικών τεχνικών διανθίζει ευχάριστα την αφήγηση, όπως οι αναδρομές, η μουσική επένδυση, η μεταφορά των ηρώων σε τόπους πραγματικούς και μη. Η συνεχής μεταβολή της κατάστασης των ηρώων και το πέρασμά τους από το ένα επίπεδο στο άλλο διεγείρει το αναγνωστικό ενδιαφέρον.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ