Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

26.10.2013
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-424-5
Σελίδες
309
Ο Λευτέρης Καλοσπύρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε Ιστορία και Φιλοσοφία στο Τμήμα ΜΙΘΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έκανε επίσης μεταπτυχιακές σπουδές. Άρθρα και κριτικές του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Διαβάζω, Ο Αναγνώστης, The Zone και The Book’s Journal, καθώς και στην επιθεώρηση European Journal of American Studies. «Η μοναδική οικογένεια» είναι το πρώτο του βιβλίο.

Ο Ανδρέας Αριθμέντης είναι αρχιτέκτονας και συγγραφέας, όπως και ο πατέρας του και ο μικρότερος αδελφός του, Αλέξης Αριθμέντης. Γράφει ένα θεατρικό έργο σε τρεις πράξεις με κύρια πρόσωπα τον Μιχάλη, τη Μάρθα και τη Χριστίνα, ένα εννιάχρονο παιδί-θαύμα. Στην πρωθύστερη πρώτη πράξη του θεατρικού έργου, ο Μιχάλης έχει φύγει από το σπίτι και η Μάρθα προσπαθεί να πείσει τον παραγωγό ενός τηλεοπτικού παιχνιδιού για τις ικανότητες της Χριστίνας, ώστε να συμμετάσχει κατ’ εξαίρεση σε αυτό. Είναι η μοναδική ελληνική οικογένεια που δεν έπαιξε στο χρηματιστήριο, μια φράση που μοιάζει ειρωνική ή απλώς χωρίς νόημα. Εκτός από το θεατρικό, ο Ανδρέας σχεδιάζει να αφήσει ως παρακαταθήκη ένα διήγημα από την άρτι εκδοθείσα συλλογή του αδελφού του, ένα διήγημά του που παρωδεί αυτό του αδελφού του, ένα απόσπασμα από το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Μιχάλη, ένα δικό του διήγημα («Βελουδομάτα») για τη φίλη του Αλέξη, ένα κεφάλαιο από το υπό έκδοση μυθιστόρημα της Αθανασίας (της αδελφής της Μάρθας που διδάσκει σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ) και ένα απόσπασμα από το δικό του (ανολοκλήρωτο) μυθιστόρημα. Αυτή είναι η μυθιστορηματική ύλη του πρωτοεμφανιζόμενου Λευτέρη Καλοσπύρου, που αποκαλύπτει τις συγγραφικές αρετές του στον κύριο κορμό της, στο θεατρικό έργο. Αλλά και στα υπόλοιπα λογοτεχνικά είδη, που εμφανίζονται στην πορεία της ανάγνωσης, ο Καλοσπύρου καταφέρνει να κερδίσει, κλιμακώνοντας μάλιστα, το ενδιαφέρον: στη «Βελουδομάτα», στο ψυχογράφημα του Μανόλη (στο απόσπασμα από το μυθιστόρημα της Αθανασίας) και, κυρίως, στο απόσπασμα από το δικό του μυθιστόρημα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και την παρουσίαση μιας φοιτητικής εργασίας στο πλαίσιο ενός πανεπιστημιακού μαθήματος!

Πολλές οι διακειμενικές αναφορές (π.χ. Φίλιπ Ροθ, Ντε Λίλο, Πίντσον, Δημήτρης Χατζής), μαρτυρούν μια συνεκτική γνώση της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, της ιστορίας των ιδεών. Αναλυτικές οι σκηνικές οδηγίες του θεατρικού έργου, φτιάχνουν ένα άλλο «μυθιστόρημα». Τα σύντομα ηλεκτρονικά μηνύματα-σημειώσεις, που αποστέλλονται από τον συγγραφέα με παραλήπτη τον ίδιο, αποκαλύπτουν, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσες απόψεις, π.χ, για τη βία στην Ελλάδα (σελ. 206). Δυνατές οι περιγραφές, οι οικογένειες της Μάρθας και του Μιχάλη, του Μανόλη και της Μάγδας μοιάζουν σαν αντικατοπτρισμός. Ο πρωτοπρόσωπος λόγος γίνεται όλο και περισσότερο ποιητικός, σπαρακτικός, ίσως, καθώς μαθαίνουμε ότι ο συγγραφέας πρόκειται ν’ αυτοκτονήσει (σελ. 266).

Συμπερασματικά, αυτή η μίξη των ειδών (θεατρικό έργο, διήγημα, μυθιστόρημα, δοκίμιο, σημειώσεις) είναι πετυχημένη, γιατί φαίνεται πως στηρίζεται σε στέρεα γνώση (όπως τεκμαίρεται από τις πανεπιστημιακές σπουδές του) και στην ικανότητα του συγγραφέα να τα συνδυάζει και να τα εμπλουτίζει συνεχώς, γεφυρώνοντας προσλαμβάνουσες διαφορετικών γενιών.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ