Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΤΟ ΑΓΓΕΛΟΚΡΟΥΣΜΑ

04.10.2013
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΤΟ ΑΓΓΕΛΟΚΡΟΥΣΜΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΓΡΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-505-042-9
Σελίδες
33

«Τους αναγνώστας τους προτιμώ, έχουν πίστιν, τους άλλους σκιάζομαι, τους εραστάς της αγυρτείας. Θα με παρεξηγήσουν, θα παραποιήσουν το πνεύμα μου»

Ο Θωμάς Κοροβίνης είναι φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά πολιτιστικού προσανατολισμού.

Στο «Αγγελόκρουσμα», λογοτεχνικός ήρωας και πρωταγωνιστής είναι ο Παπαδιαμάντης. Το πεζογράφημα αυτό αποτελεί μια αυτοαφήγηση με χρονική αφετηρία την επομένη της Πρωτοχρονιάς του 1911, όταν «ο παππούς μας ο κυρ-Αλέξανδρος μετρούσε τις αντοχές του στην κορυφαία μάχη του βίου, την τελική, αυτήν με τον Άρχοντα του Άδη, όπου από την έκβασή της κανείς θνητός στον κόσμο αυτόν δεν εξήλθε μέχρι σήμερα νικηφόρος. Σωνόταν πια το λαδάκι του!» (σελ. 9).

Ο Παπαδιαμάντης αποτελεί έναν από τους βασικούς θεμελιωτές του ελληνικού διηγήματος και μυθιστορήματος. Ο λόγος του είναι ποιητικός, ασκητικός και λιτός, με αρχαίες ελληνικές και βυζαντινές επιρροές – όπως εξάλλου ήταν και ο βίος του, λιτός και δωρικός. Έτσι και ο Κοροβίνης, στα χνάρια του, συνεχίζει επάξια το έργο του, που είναι η διάσωση της λαϊκής μας παράδοσης και η προβολή του λαϊκού λόγου, χρησιμοποιώντας γλώσσα ανεπιτήδευτη και καθάρια.

Ο Κοροβίνης στο «Αγγελόκρουσμα» μας μεταφέρει στην επομένη της Πρωτοχρονιάς του 1911, όπου ο ήρωάς του, ο κυρ Αλέξανδρος, βιώνει τις τελευταίες στιγμές του βίου του. Μέσα από τη δραματική και γεμάτη λεπτομέρειες αφήγησή του δημιουργείται μια ατμόσφαιρα συγκινησιακή: «Τον περιέλουε ο προθανάτιος ίδρος, το σύγκρυο. Η ψυχή του αγκιστρώθηκε στο αναμνηστικό μιας ανεπίδοτης αγάπης. “Αρρώστησα, ξαρρώστησα, και πήγα να πεθάνω, δεν βάσταξε η καρδούλα σου να ελθείς να δεις τι κάμω;’’ Έφευγε η ψυχή του και το ’νιωθε. Μας εγκατέλειπε “ξένος του κόσμου και της σαρκός”, όπως είχε ο ίδιος δηλώσει» (σελ.10). Περιγράφεται ένας κόσμος καθαρά παπαδιαμαντικός με φιγούρες να ξεπηδούν από τα διηγήματά του: «Να κι η Μοσχούλα γυμνή, να την, λούεται εις το φως της σελήνης. Ωχ, βασανάκια!» (σελ.24). Επίσης, γίνεται αναφορά σε κάποια στοιχεία από τη ζωή του Παπαδιαμάντη, όπως η επαφή του με τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη, το περιβάλλον της Αθήνας, η μεταφραστική δουλειά στις εφημερίδες: «Θα μου δώκει μια δουλειά καλή, με μήνυσε ο καλός μου ο Νιρβάνας. Μεταφράσεις! Θα αμειφθώ, μου έταξεν. Χρειάζονται τ’ αχρείαστα!» (σελ.20).

Στο «Αγγελόκρουσμα» ο Παπαδιαμάντης μεταμορφώνεται σε λογοτεχνικό ήρωα και νιώθουμε ότι έχει επιστρέψει και μας χαρίζει ποιητικές στιγμές όπως συνήθιζε να κάνει – όλα αυτά οφείλονται στον αριστοτεχνικό τρόπο που τον παρουσιάζει ο Κοροβίνης, ο οποίος θα μπορούσαμε με μεγάλη πίστη να πούμε ότι ήταν ο πιο κατάλληλος συγγραφέας για την πιο πιστή απόδοση της μορφής του Παπαδιαμάντη σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Με το βιβλίο του αυτό τιμά τον Παπαδιαμάντη, τον μεγάλο Σκιαθίτη λογοτέχνη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ