Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΙ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΚΡΙΣΕΝΒΕΛΤ

03.10.2013
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΤΙ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΚΡΙΣΕΝΒΕΛΤ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΥΜΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-80671-1-0
Σελίδες
88

Οι έγκλειστοι

Ο τίτλος του νέου βιβλίου της Μαρώς Τριανταφύλλου, μιας συλλογής επτά διηγημάτων, είναι από εκείνους που τους διαβάζεις δυο-τρεις φορές και σκέφτεσαι το νόημά τους. «Ποιο είναι το στρατόπεδο του Κρίσενβελτ;», αναρωτιέται αρχικά ο αναγνώστης. Ανοίγοντας το βιβλίο όμως και αρχίζοντας να διαβάζει τις ιστορίες, καταλαβαίνει – ακόμα κι αν δεν γνωρίζει ότι στα γερμανικά «Krisenwelt» σημαίνει παγκόσμια κρίση. Και ποιο είναι το στρατόπεδο καταλαβαίνει και ποιοι οι έγκλειστοι σε αυτό. Γιατί οι ήρωες και οι ηρωίδες της Τριανταφύλλου είμαστε εμείς και οι άνθρωποι που ζουν μαζί μας και δίπλα μας, όλοι όσοι ανεβαίνουμε μαζί ένα βουνό αγωνίας όχι για το αύριο, αυτό πια είναι πολυτέλεια, αλλά για το σήμερα, για το πώς θα βγάλουμε τη μέρα.

Ο ρατσισμός και η ευφυής εκδίκηση που μια γιαγιά παίρνει από τους σπορείς του μίσους, η απελπισία όλων όσων βλέπουν τη ζωή τους να γκρεμίζεται στο χάος, το βασανιστήριο της ανεργίας, η ενοχή του κοινωνικού βάρους που φορτώνουν οι οικονομικές πολιτικές στους ηλικιωμένους και τους αδύναμους, το «αμάρτημα» ενός ιερέα που δεν αντέχει να βλέπει τη γειτονιά του να γεμίζει σταυρωμένους Χριστούς, και η έκπληξη της αλληλεγγύης ως μια αχτίδα ελπίδας στο ζόφο. Κι ανάμεσά τους να φυτρώνει πεισματικά, σαν αγριολούλουδο, η μικρή ιστορία μιας «πρωταπριλιάτικης» αγάπης, ανομολόγητης και γι' αυτό πιο δυνατής από τις βιωμένες.

Η ρεαλιστική γραφή της Μαρώς Τριανταφύλλου μάς οδηγεί με βηματισμό σταθερό και σίγουρο, χωρίς να έχει ανάγκη από πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού, από ιστορία σε ιστορία, από γειτονιά σε γειτονιά, από άνθρωπο σε άνθρωπο. Και μέσα στη σκληρή πραγματικότητα, που δυστυχώς μας είναι οικεία πια και δεν μας σοκάρει, η συγγραφέας μάς δίνει ανάσες λυρισμού, ομορφιάς, ελπίδας.

Από αυτά που κρατιόμαστε όλοι, για ν' αντέξουμε και στη δική μας ζωή. Από τα επτά διηγήματα ξεχώρισα ιδιαίτερα το συγκλονιστικό στην αγριότητά του «Μακροβιότης» και το οργουελικό «Πολίτης ΗΛ 4332», που είναι όμως εξαιρετικά πιθανόν να το ζήσουμε, όπως τόσα και τόσα άλλα που βιώνουμε και ξεπερνούν και τη συγγραφική φαντασία όσων προσπάθησαν να περιγράψουν το μέλλον. Πορτρέτα είναι οι ιστορίες της συλλογής, πορτρέτα με τη δύναμη ψυχογραφήματος αλλά και την ψυχική ποιότητα εκείνη που κάνει όσους είναι ακόμα ανθρώπινα όντα να αγκαλιάζουν αυτόν που γονάτισε, τον συγκρατούμενό τους στο «στρατόπεδο της παγκόσμιας κρίσης». Ως επίλογος, η τελική πρόταση του τελευταίου διηγήματος της συλλογής: «Στο βάθος του ορίζοντα, η θάλασσα ζητούσε τα δίκια της, αθέατη αλλά θυμωμένη».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ