Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΟΣΤΑ ΜΟΥ ΥΠΟ ΒΡΟΧΗ

16.12.2007
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΟΣΤΑ ΜΟΥ ΥΠΟ ΒΡΟΧΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1330-1
Σελίδες
150

"Το θαύμα του θανάτου"

Ο Θανάσης Βαλτινός, πρωτοεμφανίστηκε το 1950  στην Ελληνική λογοτεχνία, και κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση, έχοντας αποσπάσει, το Βραβείο Σεναρίου του  Φεστιβάλ των Καννών, το 1984, το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το 1990 και  το Διεθνές Βραβείο Καβάφη για το διήγημα, το 2001. Επίσης έχει μεταφράσει και Αρχαίους Τραγικούς.

Ο Θανάσης Βαλτινός με μια συλλογή  δώδεκα διηγημάτων με τον τίτλο, Θα βρείτε τα οστά μου υπό βροχήν,  με προδημοσιευμένα και μη διηγήματα από το 1960 έως 1991, προβάλλει τη ζωή, με κοινό παρανομαστή το θάνατο, ακόμη και σαν θαύμα.
 
Πρωταγωνιστικό ρόλο στα τέσσερα πρώτα διηγήματα, έχει ο πόλεμος από το1948 έως την Χούντα που γυψώνει και τα στόματα, το 1971. Οι αναφορές στον ανθρώπινο πόνο έχουν κυρίαρχη θέση, με τη φύση να δίνει τη μόνη ελπίδα για ζωή.  Το διήγημα Ο Παναγιώτης, προβάλλει σαν υπόμνηση και απολογισμός του κόστους του πολέμου, στον  άνθρώπο.
Η Ξενιτιά, στην άλλη πλευρά του ήλιου, αλλάζει εποχές και ονόματα, καταπίνοντας σαν «σιωπηλή μοκέτα», όνειρα, ανθρώπους και ζωές. Ενώ οι παιδικές αναμνήσεις, ζεσταίνουν τις σελίδες του βιβλίου, θυμίζοντας πιο ανθρώπινες εποχές, τότε που ο μόχθος, η καρτερικότητα, η παιδική ηλικία και η αγάπη, μπορούσαν να γιγαντώνουν τα  μεγέθη και να  εξαφανίζουν τις ατέλειες. Και ξαφνικά, ένα Θαύμα, για την πίστη. Κι όμως η ζωή γύρω –γύρω είναι ίδια. Με τα φαντάσματα και τα προμηνύματά τους, όταν η εφηβεία  μετρά την δύναμή της, με το θάνατο, ενώ ο χρόνος γυρνά την πλάτη του, στον έρωτα.
Τέλος οι αναμνήσεις και οι επιθυμίες ζευγαρώνουν και γεννούν το άγνωστο, πότε έγινε; Ή μήπως δεν έγινε ποτέ, αυτή η θολή φωτογραφία του μυαλού. 

Το Θα βρείτε τα οστά μου υπό βροχήν, είναι ένα σύνολο ιστοριών με θέματα το θάνατο, τον έρωτα, το μισεμό. Τα ίδια θέματα για τα οποία γράφτηκαν τα Ηπειρώτικα μοιρολόγια, θα έλεγε ο Σωνιέ. Οι περιγραφές σαν ζωντανοί πίνακες προκαλούν ανάμικτα συναισθήματα και κάνουν τις σελίδες να ιδρώνουν, να δακρύζουν, να ματώνουν, να λάμπουν στο φως του ήλιου. Ένας πόνος βαθύς τις διαπερνά  εστιάζοντας στο στιγμιαίο των ευτυχισμένων γεγονότων, και τη βασανιστική γεμάτη απώλειες διαδρομή της ζωής.
Ωστόσο η ζωή διατηρεί την χαρά της και εκδηλώνεται ακόμη και όταν την έχει αγκαλιάσει ο θάνατος. 

Με χρήση γλώσσας, η οποία αναδεικνύει το ειδικό της βάρος με επιλεγμένες λέξεις,   δομεί προτάσεις απογυμνωμένες από κάθε τι περιττό, ενώ με ποιητικότητα ελευθερώνει τη θερμοκρασία και το βάθος των συναισθημάτων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ