Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ

03.12.2013
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Η ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΝΕΦΕΛΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-504-073-4
Σελίδες
64
Ο Γιάννης Τσίρμπας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Είναι εκλεγμένος λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται ως ειδικός επιστήμονας ανάλυσης της επικοινωνίας. Εκτός από επιστημονικές εργασίες, δημοσιεύει άρθρα και βιβλιοκριτικές στον τύπο και στο διαδίκτυο. Διηγήματά του έχουν βραβευθεί σε πανελλαδικούς διαγωνισμούς, έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους και έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά. «Η Βικτώρια δεν υπάρχει» είναι το πρώτο του λογοτεχνικό βιβλίο.

Ένας άνδρας (ο αφηγητής) ταξιδεύει με το τρένο, επιστρέφοντας στην Αθήνα. Ένας συνταξιδιώτης του, λίγο πριν φθάσουν στο τέρμα, του μιλάει για τη ζωή του στην πλατεία Βικτωρίας. Δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα για τους δύο συνεπιβάτες. Αυτός που μιλάει είναι περίπου σαράντα χρονών, δουλεύει περιστασιακά, έχει αυτοκίνητο και μένει με τους γονείς του στην ίδια γειτονιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Αυτός που ακούει και παρεμβαίνει χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον (από ευγένεια μάλλον) στον μονόλογο του απέναντί του, γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή, έχει κινητό με σύνδεση στο Ίντερνετ, είναι παντρεμένος.

Από τις πρώτες γραμμές καταλαβαίνουμε ότι το «θέμα» αυτής της νουβέλας είναι οι ξένοι. Βορειοαφρικανοί που καπνίζουν χασίς στην πλατεία, Πολωνοί και πολίτες της πρώην ΕΣΣΔ, Αλβανοί, Ρουμάνοι και Βούλγαροι, Πακιστανοί, Αφγανοί, από το Μπανγκλαντές. Δεν ξέρουμε, αλλά θα αποκαλυφθεί στη συνέχεια, ότι αυτός που μιλάει έχει καταστρώσει ένα σχέδιο εξόντωσής τους και ότι αυτός που τον ακούει, αν και μάλλον δεν συμφωνεί μαζί του, μένει ουσιαστικά απαθής.

Ο λόγος του συγγραφέα σε «κτυπά» με το βάρος της πραγματικότητας που φέρει. Οι περιγραφές της περιοχής σε κάνουν να θέλεις να περπατήσεις εκεί, να ανιχνεύσεις το παρελθόν, να αντιμετωπίσεις το παρόν. Όμως δεν μπορείς. Γιατί;

«Για πρώτη φορά γυρίζει και με κοιτάζει ίσια στα μάτια. Ψάχνω σε αυτή τη μοναδική στιγμή να καταλάβω. Να τον καταλάβω. Αλλά δεν βλέπω τίποτα στο βλέμμα του, μόνο πραγματική απορία. Όμως η απορία δεν είναι κίνητρο. Δεν μπορεί να είναι κίνητρο μια απλή απορία. Καταλαβαίνω γιατί δεν τον ρωτάω τίποτα ουσιαστικό. Δεν τον ρωτάω γιατί δεν ξέρω. Πώς να εξηγήσεις όλα αυτά που γίνονται; Για να τα καταλάβω, χρειάζεται να τα δω στις ειδήσεις. Διαφορετικά δεν παίρνουν υπόσταση. Δεν υπάρχουν. Δεν τα χωνεύεις διαφορετικά. Πρέπει κάποιος να σ’ τα σερβίρει. Αλλά χωρίς να μπορεί να σε αγγίξει, χωρίς να υπάρχει έστω και η πιθανότητα μιας επαφής. Έχω ανάγκη μια οθόνη. Μακάρι να μπορούσε να παρεμβληθεί μια οθόνη μεταξύ μας» (σελ. 39).

Η Βικτώρια δεν υπάρχει. Έχει «χαθεί» για τους παλιούς κατοίκους της, αν και όχι με τον τρόπο που υπονοεί αυτός που μιλάει σε αυτή τη νουβέλα (και όχι ο αφηγητής). Δεν υπάρχει, γιατί δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένη μια περιοχή που να λέγεται Βικτώρια. Ο επιστήμονας-συγγραφέας καταφέρνει να αποτυπώσει λογοτεχνικά αυτό από το οποίο αποστρέφουμε τα μάτια, υπάρχει όμως, κυλάει και μετασχηματίζεται διαρκώς.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ