Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΣΕΡΚΛ

12.09.2013
facebook email
ΣΕΡΚΛ
Εκδοτικός Οίκος
ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-5002-06-0
Σελίδες
245

Στο βάθος της ψυχής τους

Η λογοτεχνία του φανταστικού και η επιστημονική φαντασία είναι τομείς ελάχιστα διαδεδομένοι τόσο στο αναγνωστικό κοινό της Ελλάδας, όσο και στο συγγραφικό δυναμικό της – αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση των αναγνωστών του είδους. Γι’ αυτό το λόγο πάντα αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που να ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες και να είναι γραμμένο από ελληνική πένα, όπως συμβαίνει με το «Σερκλ» του Νίκου Μούρα.

Το Σερκλ είναι μια μικρή επαρχιακή πόλη, η οποία πήρε το όνομά της χάρη στο ολοστρόγγυλο σχήμα της. Σε αυτή την πόλη κυριαρχεί ηρεμία και ομόνοια ανάμεσα στους κατοίκους, ενώ το πιο συνταρακτικό γεγονός που μπορεί να συμβεί είναι κάποιος καβγάς ανάμεσα σε εφήβους. Ώσπου ένα βράδυ, έπειτα από ένα ξαφνικό μπλακάουτ, τα πάντα αλλάζουν. Οι κάτοικοι, ορισμένοι τουλάχιστον από αυτούς, αλλάζουν εντελώς. Ο ιερέας της πόλης αρχίζει και αμφισβητεί την προσήλωσή του στο Θεό, ο Ρόμπερτ, ο ξυλουργός της πόλης, ξυπνάει μέσα σε ένα γυναικείο σώμα, ο Φρανκ, ο αστυνόμος, νιώθει έλξη για τον «καινούριο» Ρόμπερτ, η Μάρθα, η σύζυγος του Φρανκ, ανακαλύπτει την κοιμισμένη σεξουαλικότητά της και κυνηγά τον πρώτο της έρωτα, ενώ ο Μάθιου, ένας βαθιά δυστυχισμένος άντρας, μετατρέπεται σε δολοφόνο. Τι πραγματικά συνέβη στην πόλη και πώς συνδέονται όλα αυτά με έναν παλιό μύθο για ένα χρυσό αστέρι; Και κυρίως, μπορεί η κατάσταση να επανέλθει στα φυσιολογικά της;

Ο Νίκος Μούρας χωρίζει το μυθιστόρημά του σε τέσσερα μέρη και διαλέγει την τριτοπρόσωπη αφήγηση, παρουσιάζοντας από μια απόσταση της ιστορίες των πρωταγωνιστών του. Σε εναλλασσόμενα κεφάλαια, τα οποία κάθε φορά εστιάζουν και σε ένα διαφορετικό πρόσωπο, παρουσιάζει την απότομη αλλαγή και την ανάγκη των προσώπων να προσαρμοστούν. Μέσα από αυτή την αλλαγή οι χαρακτήρες κινούνται προς κάτι που βρισκόταν βαθιά κρυμμένο στην ψυχή τους, προς κάτι που τους έλειπε, τους απασχολούσε ή τους βασάνιζε, ακόμα κι αν δεν το είχαν συνειδητοποιήσει. Η σταδιακή αφήγηση του μύθου, η οποία παρουσιάζεται εν είδει εισαγωγής σε κάθε μέρος του μυθιστορήματος, καθώς και ο έξυπνος επίλογος φωτίζουν ακριβώς αυτό το στοιχείο: κάτι προκάλεσε την αλλαγή στο Σερκλ, αλλά οι μεταβολές των ατόμων προέρχονται από μέσα τους, από όσα είχαν φυλάξει βαθιά.

Καλογραμμένο, χωρίς πλατειασμούς, με εύστοχες παρατηρήσεις –για την κοινωνική ζωή γενικότερα– και με μια ατμόσφαιρα μυστηρίου αισθητή αλλά όχι αποπνικτική για τον αναγνώστη, το «Σερκλ» είναι μια αξιόλογη δουλειά που διαβάζεται ευχάριστα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ