Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΘΥΕΛΛΑ

10.09.2013
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΘΥΕΛΛΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΩΚΕΑΝΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-6769-25-2
Σελίδες
262

Αυτή είναι η ζωή

Η Μαρία Κακαβογιάννη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πλάκα της Αθήνας. Σπούδασε λογοτεχνία στη Βέρνη και στη Σχολή Δολιανίτη. Αρθρογραφεί στο περιοδικό «Ελληνικά» με έδρα την Ελβετία, το οποίο απευθύνεται στους Έλληνες της διασποράς και τους ελληνομαθείς. Το 1983 βραβεύτηκε στον Πρώτο Διαγωνισμό του Υπουργείου Συγκοινωνιών για το ποίημά της «Πίσω από τα κάγκελα», που ήταν αφιερωμένο στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης.

Στο βιβλίο με τον τίτλο «Ένας χρόνος θύελλα», η ηρωίδα της Μαρίας Κακαβογιάννη, η Αθηνά, τα έχει καταφέρει όλα στη ζωή της. Έχει εξελιχθεί πολύ επαγγελματικά, έχοντας διευθυντική θέση, είναι παντρεμένη με τον Χρήστο εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, η κόρη τους, η Έλλη, σπουδάζει στη Μυτιλήνη και ζει στο σπίτι της γιαγιάς Ελισάβετ, αγαπά και την αγαπούν εξίσου οι γονείς της και η αδελφή της, έχει την κολλητή της φίλη τη Θάλεια στην Ελβετία, που η επίσκεψή της εκεί γίνεται η «κοριτσίστικη» απόδρασή της από την Αθήνα, έχει και τον γάτο της τον Ριρή να την περιμένει να γυρίσει για να χουζουρέψει μαζί της στον καναπέ.

Αυτή είναι η εικόνα της Αθηνάς που φαίνεται να τα έχει όλα. Όμως, μοιάζει όλα να κρύβουν και κάτι άλλο. Οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις της δουλειάς γίνονται αιτία να συγκρούεται με τον άνδρα της για την έλλειψη χρόνου που διαθέτει στην οικογένεια, γεγονός το οποίο η κόρη της, προσκολλημένη πλέον στον πατέρα της, της το χρεώνει και αυτή. Ταυτόχρονα, ο πατέρας της Αθηνάς αρρωσταίνει και χάνεται .Η κόρη της κάνει την επανάστασή της από τη Μυτιλήνη, ενώ η απόσταση με τον Χρήστο μεγαλώνει και σαν αποτέλεσμα φέρνει δύο νέους ανθρώπους στην προσωπική τους ζωή, μέχρι που ένα αστάθμητο γεγονός, από αυτά που απροσδόκητα συμβαίνουν στη ζωή, ανατρέπει τα πάντα, φέρνοντας όλους προ των ευθυνών τους και επαναπροσδιορίζοντας τις σχέσεις τους.

Η συγγραφέας μέσα από διαλόγους, σαν να πρόκειται για θεατρικό έργο, σκιαγραφεί τους ήρωες, τα γεγονότα της ζωής τους και τις αντιδράσεις τους. Η ηρωίδα, αν και χαλύβδινη με συναισθήματα που υπερκαλύπτονται πολλάκις από τη λογική, στο τέλος παραμερίζει και θυσιάζει ό,τι μπορεί να κάνει μια γυναικά να νοιώσει ξεχωριστή, και επιλέγει να συνεχίσει τον δρόμο που από χρόνια είχε χαράξει, αναγνωρίζοντας την εποχή που την ξεπερνά επαγγελματικά και ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των σημαντικών ιδιοτήτων της και σχέσεων που χρόνια είχε χτίσει στη ζωή της: της μάνας και της συζύγου. Η Αθηνά με όλους τους ήρωες μαζί αποτυπώνουν τις καλές και κακές στιγμές που πλέκουν τη ζωή όλων μας, αφήνοντας πάντα την πιθανότητα να συμβεί ή όχι το χειρότερο. Η συγγραφέας με γραφή απλή και κατανοητή, χωρίς υπερβολές και φραστικές εξάρσεις, καταφέρνει και μεταφέρει την εικόνα των γεγονότων στον αναγνώστη, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον και την αγωνία του για την εξέλιξή τους.

Ένα βιβλίο αισιόδοξο, που στηρίζεται στην ελπίδα που καιροφυλαχτεί σε κάθε σελίδα για να συμβεί το καλύτερο και στην αγάπη προς τον άνθρωπο, σε ευτυχισμένες και μη στιγμές. Έτσι όπως ακριβώς είναι η ζωή!

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ