Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΣΙΚΕΛΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

13.09.2013
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΣΙΚΕΛΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5538-3
Σελίδες
298
Στο νέο της βιβλίο, «Σικελικός Εσπερινός», η Ισμήνη Καπάνταη μάς μεταφέρει στην εποχή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου (1259-1282), ο οποίος «πέτυχε» την ένωση των Εκκλησιών για να αποτρέψει μία νέα Σταυροφορία. Τα ιστορικά στοιχεία παρατίθενται στο εισαγωγικό σημείωμα της συγγραφέως, ενώ στο τέλος αναφέρονται τα γενεαλογικά δέντρα των δύο οικογενειών που αποτελούν τα πρόσωπα του έργου, τα ιστορικά πρόσωπα και το επεξηγηματικό γλωσσάρι. Τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά για να περιπλανηθεί κανείς στις σελίδες του βιβλίου, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε εγκυκλοπαίδειες και ιστορικές πηγές για να κατανοήσει τα γεγονότα.

Αφηγήτρια είναι η Δέσποινα Ξυντατρίχη, κόρη μιας μακρινής συγγενούς του άρχοντα Ιωσήφ Ξυντατρίχη και ενός Φράγκου. Η νόθα καταγωγή της την κατατρέχει από πολύ μικρή, παρά την αγάπη και την προστασία της Αρετής, γυναίκας του Ιωσήφ. Το ιδιαίτερο χάρισμά της, ένα είδος διαίσθησης για μελλοντικά δεινά, τη διακρίνει από τα άλλα παιδιά της ηλικίας και της τάξης της. Σε μια εποχή όπου η διαμάχη μεταξύ ενωτικών και ανθενωτικών κορυφώνεται στη Βασιλεύουσα, η Δέσποινα, παιδί ακόμα, θα ερωτευθεί τον Μάρκο Καλλέργη που πηγαινοέρχεται ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και την Κρήτη, έμπιστος του αυτοκράτορα Μιχαήλ, και προσπαθεί για λογαριασμό του να οργανώσει την εξέγερση των χωρικών στη Σικελία κατά του Κάρολου Ανδεγαυού, η οποία θα έχει απρόσμενα αποτελέσματα όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τους Φράγκους κατακτητές του νησιού.

Τα ιστορικά γεγονότα υπάρχουν στο φόντο και οπωσδήποτε καθορίζουν τη ζωή των πρωταγωνιστών, όμως το μυθιστορηματικό σχέδιο περιστρέφεται γύρω από τη Δέσποινα και τα παιδικά της χρόνια στα Γέμελα, τη ζωή στο αρχοντικό των Ξυντατρίχηδων, τη γνωριμία με τον Μάρκο και τη μυστική αποστολή στην οποία συμμετέχει μαζί του στο Παλέρμο, τη δολοφονία του Μάρκου και τον περιορισμό της ίδιας και του οκτάχρονου γιου της, του Μανουήλ, από τον κουνιάδο της, τον Ανδρέα Καλλέργη, υπεύθυνο για τη δολοφονία του αδερφού του. Η Δέσποινα αφηγείται ενόσω βρίσκεται υπό την «προστασία» του Ανδρέα στη Βασιλεύουσα, επομένως ο αναγνώστης γνωρίζει από την αρχή το άδοξο τέλος του αυτοκράτορα και των ανθρώπων που τον υπηρέτησαν με αυταπάρνηση, περιλαμβανομένου και του Μάρκου. Η Δέσποινα θα πρέπει, λοιπόν, να αφηγηθεί προς τα πίσω, με παρεκβάσεις αλλά χωρίς να ξεφεύγει από το βασικό πλαίσιο της ιστορίας, και να ανασυστήσει τα κομμάτια της.

Μέσα από αυτή την αφήγηση αποκαλύπτονται τα πάθη και οι αδυναμίες των μυθιστορηματικών προσώπων, αλλά και, κυρίως, ο έρωτας της Δέσποινας για τον Μάρκο. Ακόμη και το χάρισμά της, που κάνει τους άλλους να τη θεωρούν τρελή, ιδίως μετά το χαμό του Μάρκου, περνάει σε δεύτερη μοίρα για τον αναγνώστη καθώς διαβάζει για τις άχαρες προσπάθειές της να τον κατακτήσει και μάλιστα να τον κλέψει από την Αρετή, με την οποία είχε κάποτε σχέση. Η Δέσποινα μεταμφιέζεται σε αγόρι για την αποστολή στο Παλέρμο ώστε να είναι δίπλα στον Μάρκο και η επιτυχία της αποστολής, που εξαρτάται από το αν θα καταλάβει με τη διαίσθησή της κατά πόσον οι προθέσεις των ανθρώπων που θα συναντήσουν εκεί είναι ειλικρινείς, την απασχολεί μόνο στο βαθμό που αυτή αντανακλά στον Μάρκο.

Ωστόσο, συνολικά, το μήνυμα που διατρέχει τις σελίδες του βιβλίου είναι πως οι έριδες και η διχόνοια κατέστρεψαν τις προσπάθειες των Ελλήνων και έφεραν μόνο οδύνη και πόνο. Το συμφέρον χώρισε αδέλφια και οικογένειες, έστρεψε τον έναν εναντίον του άλλου, αφήνοντας μόνο ερείπια. Και τώρα, ο ύψιστος σκοπός, η τελευταία καταφυγή και ελπίδα είναι η σωτηρία του παιδιού, του Μανουήλ, με την επιστροφή, κρυφά, στην Κρήτη.

Το βασικό προσόν αυτού του ιστορικού μυθιστορήματος είναι η γλώσσα του: η ικανότητα της συγγραφέως να δημιουργεί εικόνες, να αφηγείται μέσα από τις διαδρομές της σκέψης της ηρωίδας της, έτσι ώστε στο τέλος έχεις την αίσθηση ότι όλα τα κομμάτια μπήκαν στη θέση τους, φτιάχνοντας τη συνολική εικόνα, κι ότι οι υποσχέσεις που σου έδωσε, ξεκινώντας αυτό το ταξίδι της γραφής, εκπληρώθηκαν όλες.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ