Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

Ο ΔΙΣΤΙΧΗΖΜΕΝΟΣ ΚΟΜΟΝΙΣΤΗΣ

16.12.2007
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Ο ΔΙΣΤΙΧΗΖΜΕΝΟΣ ΚΟΜΟΝΙΣΤΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΠΑΤΣΙΟΥΛΑΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-89288-6-2
Σελίδες
717

"Δεμένοι στον τροχό της Ιστορίας"

όταν θα 'ρθει ο καιρός 
ο άνθρωπος τον άνθρωπο να βοηθάει
να μας θυμάστε - με κάποια επιείκεια
                             Μπέρτολ Μπρεχτ
                                         
''Αφτό γράφτικαι το 1987 από τον δυστιχηζμένον κομονιστή Γεώργη Τούμπαλη''. Μ' αυτή την φράση, που έγινε και ο εμβληματικός τίτλος του βιβλίου, κλείνει η χειμαρρώδης αφήγηση εβδομήντα χρόνων μιας ζωής δύσκολης, άρρηκτα δεμένης με την Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας: της ζωής ενός αγροτόπαιδου από τις Σέρρες που μυήθηκε στην εφηβεία του στον κομμουνισμό, ακολούθησε όλη την περιπέτεια της Αριστεράς στην Ελλάδα και σήκωσε, όπως και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές, το σταυρό των μοιραίων λαθών της ηγεσίας της.

Η δικτατορία του Μεταξά, η Κατοχή και η Αντίσταση, το δεύτερο αντάρτικο και η φυγή των μελών του Δημοκρατικού Στρατού στο ανατολικό μπλοκ, όπως τα έζησε και τα κατέγραψε σ' ένα χειρόγραφο ''διήγεμα'' ο Γιώργος Τούμπαλης, έγιναν ένα ιστορικό μυθιστόρημα από τον Δημήτρη Μπατσιούλα, απόστρατο αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού. Ο συγγραφέας, γεννημένος το 1946, κατάγεται από το ίδιο χωριό με τον αφηγητή και έχει συγγενική σχέση μαζί του - έτσι βρέθηκε στα χέρια του το συγκινητικά ανορθόγραφο χειρόγραφο ενός ''ανώνυμου'' αλλά αμετανόητου αγωνιστή που τελείωσε τις μέρες του πικραμένος σ' ένα κολχόζ της Βουλγαρίας.

Μέσα απ' το κείμενο ακολουθούμε τον ''διστιχηζμένο κομονιστή''
σ' ένα οδοιπορικό από την αθωότητα της παιδικής ηλικίας ως την θλίψη των γηρατειών . Ο Δ. Μπατσιούλας, βασισμένος στην στέρεα δομή της αυτοβιογραφικής διήγησης, κατορθώνει να ζωντανέψει και όχι απλώς να μεταφέρει τις περιπέτειες του ταλαιπωρημένου αριστερού, ενώ δημιουργεί έναν αυθεντικό χαρακτήρα που μιλάει με ειλικρίνεια και θάρρος για τα ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν την μεταπολεμική Ελλάδα και καταθέτει την σκληρή αλήθεια για τα όσα συνέβαιναν στις χώρες του ''ανύπαρκτου σοσιαλισμού''.

Η αμεσότητα της γραφής και η πηγαία γλώσσα της αφήγησης οδηγούν τον αναγνώστη στην πλήρη ταύτιση με τον ήρωα του βιβλίου: γελάει με το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό του, δακρύζει με τα ατελείωτα βάσανά του, συγκινείται από την διάλυση της οικογένειάς του, βιώνει την τραγική διάψευση της πολιτικής του ιδεολογίας. Και κυρίως, ανακαλύπτει ξανά ή πιο σωστά ανακαλεί από τη συλλογική μνήμη το πείσμα και την παράλογη τόλμη εκείνων που πίστεψαν σ' ένα όνειρο και μάτωσαν για να το κάνουν πραγματικότητα. Κι ας μην βιαστούμε να κρίνουμε ότι έκαναν λάθος - η  Ιστορία δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ