Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ

09.02.2014
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5560-4
Σελίδες
448
Η Τερέζα ΜακΕλντόουνι, η ηρωίδα της «Άγριας δύσης», είναι κόρη Αμερικανού συνταγματάρχη, που λείπει όλο και συχνότερα σε αποστολές μακριά από την οικογένειά του, και είναι έντεκα χρονών το 1960, όταν ξεκινάει το μυθιστόρημα. Επιστρέφει με τη μητέρα της, τη Μάρθα, και τον μικρότερο αδελφό της, τον Μάικ, στο Γκρέιτ Φολς της Μοντάνα, όπου ζουν οι γονείς της Μάρθας – ο παππούς της Τερέζας είναι μάλιστα ελληνικής (μικρασιατικής) καταγωγής. Μεγαλώνοντας, η Τερέζα θα ζήσει όλα τα πολιτικά γεγονότα που συντάραξαν την Αμερική τη δεκαετία του ’60. Οι γονείς της θα χωρίσουν και τυπικά, θα σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, θα γνωρίσει και θα παντρευτεί στα 22 της τον Ρόμπερτ Ζανάκις, βιολόγο και ερασιτέχνη φωτογράφο. Μαζί του θα κάνει το μυθικό ταξίδι προς τη Δυτική Ακτή, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, και θα καταλήξει μόνη της στο Μεξικό. Από κει θα πάει στη Γουατεμάλα, άτυπη βοηθός σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΟΗΕ για τη «διάσωση» των Λακαντόν, των τελευταίων Μάγια. Το (πρώτο) καλοκαίρι της Μεταπολίτευσης (1974) θα βρεθεί στη Μήλο και θα γνωρίσει τον συνομήλικό της συγγραφέα-αφηγητή. Θα ζήσει στην Αθήνα για λίγο το 1980, ως υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας. Θα ξανασυναντηθούν με τον συγγραφέα το 1995 στην Ελβετία, όπου ζει με τον δεύτερο σύζυγό της και την κόρη τους. Η σχέση (ή η φιλία) τους θα κρατήσει μέχρι τις μέρες μας. Ο Μοδινός επιφυλάσσει για τους αναγνώστες του μια ωραία έκπληξη όταν ξανασυναντηθούν, με την οποία θα κλείσει και το μυθιστόρημα.

Ο συγγραφέας επιλέγει να ξετυλίξει την πλοκή σε έξι κεφάλαια, στα οποία παρεμβάλλει πέντε «παρεκβάσεις», όπως τις λέει, ένα εγκιβωτισμένο αφήγημα («Το παιχνίδι της ανάπτυξης») που είναι το μοναδικό λογοτεχνικό κείμενο που γράφει η Τερέζα, και μία «έκβαση». Στα έξι κεφάλαια την ιστορία αφηγείται ο συγγραφέας, όπως του την έχει πει στις κατά καιρούς συναντήσεις τους η Τερέζα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ενδιαφέρουσα μίξη τριτοπρόσωπης και πρωτοπρόσωπης γραφής. Στις παρεκβάσεις το λόγο παίρνει ο αφηγητής-συγγραφέας κι έτσι μαθαίνουμε και μερικά στοιχεία για τον ίδιο – όπως ότι δεν εγκατέλειψε ποτέ την Ελλάδα. Μάλιστα, γίνεται μια προσπάθεια να «εξηγηθεί» η επιλογή του θέματος, δηλ. η μακρινή Αμερική (που, όμως, ως υπερδύναμη, καθορίζει –εν μέρει τουλάχιστον– τη μοίρα του υπόλοιπου κόσμου). Προφανώς το υλικό είναι τεράστιο, ανάλογο των δεκαετιών που καλύπτει, και ο Μιχάλης Μοδινός καταφέρνει να συμπυκνώσει την ιστορία (τα γεγονότα), τα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα και τις κυρίαρχες ιδέες στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το διάστημα – κυρίως την «εξαγωγή» της ανάπτυξης στις χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, μέσω εξειδικευμένων ή/και διεθνών οργανισμών και υπηρεσιών. Αυτή η επισκόπηση, που γίνεται μέσα από την ιστορία της Τερέζας ΕλΝτόουνι μοιάζει να είναι και ένας απολογισμός δεκαετιών οικονομικής ανάπτυξης στη βάση ενός συγκεκριμένου μοντέλου που είχε επινοήσει και είχε επεξεργαστεί η Δύση για το «καλό» των τοπικών κοινωνιών, την ίδια ώρα που οι αποικιοκρατικοί ή ιμπεριαλιστικοί (ή όπως αλλιώς θέλει να τους πει κανείς) πόλεμοι εξελίσσονταν αδιάκοπα. Η Τερέζα ΕλΝτάουνι δεν συμμετείχε σε αυτά. Το αντίθετο, από πολύ νέα κρατούσε μια απόσταση από το πάθος και την παραφορά της ανάπτυξης. Συγκρατημένη, γήινη, εκ φύσεως ίσως, αλλά όχι γι’ αυτό λιγότερο γοητευτική και ερωτεύσιμη.

Στο βιβλίο του Μοδινού υπάρχουν δύο σταθερές αναφορές, που αντισταθμίζουν τη φρενίτιδα και τον παροξυσμό των ανθρώπων όπως κυλάει μέσα από τις σελίδες του: είναι ο προγονικός τόπος της Τερέζας και του αφηγητή, το Γκρέιτ Φολς και η Μήλος. Παράδοξη, ίσως, η σύγκριση της «Άγριας δύσης» με το ελληνικό κυκλαδίτικο νησί. Αλλά μόνον έτσι, κατά τη γνώμη της υπογράφουσας, τεκμηριώνεται ο υπότιτλος: «Μια ερωτική ιστορία». Κατά τα λοιπά, πρόκειται για (και είναι) ένα μυθιστόρημα πολιτικής οικολογίας.

Είναι γνωστή στους αναγνώστες των προηγούμενων βιβλίων του η εκφραστική δεινότητα του Μ. Μοδινού. Υπάρχουν πολλά σημεία, διάσπαρτα μέσα στο μυθιστόρημα, εμπνευσμένων περιγραφών, όχι μόνο τόπων αλλά και αισθημάτων. Όμως, αυτή τη φορά, η παράθεση ονομάτων και έργων μάς φάνηκε υπερβολική. Ιδιαίτερα οι αναφορές στον ΝτεΛίλο, στο σύντομο πέρασμά του από την Ελλάδα, που μοιάζει, από τις περιγραφές του συγγραφέα, ένα πρόσωπο σχεδόν μυθικό.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ