Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΟΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ

31.07.2013
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΟΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-336-952-3
Σελίδες
252

Η αισιοδοξία του δικαίου (ή μήπως το αντίστροφο;)

Αναμφισβήτητα διανύουμε την περίοδο όπου το αστυνομικό μυθιστόρημα έχει την τιμητική του. Αναρίθμητα βιβλία με αστυνομικούς που ψάχνουν τους δολοφόνους, ψυχολογικά προφίλ κακοποιών βγαλμένα από τα πιο σκληρά θρίλερ, ήρωες που αγωνίζονται να διατηρήσουν το δίκαιο και μια σχετική ισορροπία πρωτίστως στη ζωή τους και δευτερευόντως στην κοινωνία.

Στην τελευταία κατηγορία εντάσσεται ο ήρωας του Βαγγέλη Μπέκα, ένας δημοσιογράφος που ζει με τον πατέρα, την αδερφή και την κόρη του. Η γυναίκα του τον έχει αφήσει προ καιρού. Τα αντιρατσιστικά κείμενά του τον έχουν φέρει αντιμέτωπο με συνεχείς απειλές για τη ζωή του. Μόνη του βοήθεια ένας αστυνόμος, θρύλος στη Διεύθυνση Ανθρωποκτονιών. Παράλληλα, ένας διεφθαρμένος πρώην υπουργός δολοφονείται. Έτσι οι δύο άντρες θα κάνουν μια συμφωνία: ο δημοσιογράφος θα ενημερώνει τον αστυνόμο για ό,τι σχετικό με τη δολοφονία του πρώην υπουργού και ο αστυνόμος θα προστατέψει το δημοσιογράφο από τις απειλές των νεοναζιστών.

Σε μια πόλη που η κρίση έχει αλλάξει τη μορφή της, στην Αθήνα που παλεύει να βρει τις ισορροπίες της, σ’ ένα τέτοιο σκηνικό η ομάδα των αισιόδοξων, στην οποία θα προστεθούν αργότερα και δύο ακόμα μέλη, θα αναζητήσει την ταυτότητα του δολοφόνου, αλλά και θα αντισταθεί στις ρατσιστικές επιθέσεις.

Η αστυνομική εκδοτική παραγωγή Ελλήνων συγγραφέων άπτεται περισσότερο του νουάρ αστυνομικού παρά του καθαρόαιμου αστυνομικού. Η πολιτική και κοινωνική υπόσταση απεικονίζοντας εικόνες από μια πραγματική κοινωνική εικόνα, εξισορροπημένη με την αστυνομική πλοκή, αλλά και η ψυχολογική διείσδυση σε συνάρτηση με την ιδιοσυγκρασιακή υφή της μονάδας και του συνόλου κατ’ επέκταση, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ελληνική αστυνομική νουάρ λογοτεχνία. Και είναι γεγονός ότι δύσκολα θα βρούμε βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που θα είναι αμιγώς αστυνομικά, που εστιάζουν σχεδόν απόλυτα και αποκλειστικά στην υπόθεση και όχι στα υπόλοιπα.

Για να επιστρέψουμε όμως στο βιβλίο «Οι αισιόδοξοι» του Βαγγέλη Μπέκα, εκείνο που με κέρδισε εν πρώτοις ήταν η ροή του κειμένου, γρήγορη, μεστή, με απολαυστικά καθημερινή γλώσσα. Έπειτα, η δόμηση των χαρακτήρων γίνεται προσεκτικά, ώστε ο συγγραφέας επιτυγχάνει να τους παρουσιάσει ρεαλιστικούς και καθημερινούς ανθρώπους, οικείους, πρόσωπα της διπλανής πόρτας. Η πλοκή εξελίσσεται σε ισορροπημένο ρυθμό ανάμεσα στην εμβάθυνση στα προφίλ των χαρακτήρων και την εξέλιξη της ιστορίας.

Το βιβλίο του Βαγγέλη Μπέκα μού άρεσε και για να είμαι ειλικρινής μου άρεσε πολύ. Γιατί, εκτός του ότι περιγράφει μια Αθήνα που τη ζούμε καθημερινά, ότι καταδεικνύει προβλήματα και αδιέξοδα που βιώνουμε συνεχώς, αφηγείται εξαιρετικά μια ιστορία, αλλά κυρίως παρουσιάζει και μια οπτική για την αισθητική παιδεία και την αισιοδοξία ως μέσο για την καλυτέρευση της καθημερινότητας. Ή τουλάχιστον για το να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να το πετύχουμε.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ