Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΣΥΓΓΕΝΗΣ

30.07.2013
facebook email
ΣΥΓΓΕΝΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9530-51-4
Σελίδες
214

Καθορίζει τελικά το αίμα τη συγγένεια;

Η Καρολίνα Μέρμηγκα –γεννημένη το 1957– σπούδασε Νομικά και έχει εργαστεί ως δικηγόρος και δημοσιογράφος. Έχει δημοσιεύσει δύο συλλογές διηγημάτων, ενώ ο «Συγγενής» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος είναι ο Μιχάλης και η Αλεξάνδρα, ένα ζευγάρι που μετράει πάνω από είκοσι χρόνια γάμου και το οποίο έχει ένα γιο που σπουδάζει στο εξωτερικό. Ξαφνικά εισβάλλει στη ζωή τους μια κοπέλα, η Μάγδα, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι κόρη του Μιχάλη, καρπός μιας σχέσης που είχε στα φοιτητικά του χρόνια. Οι ισορροπίες στην οικογένεια διαταράσσονται, καθώς ο Μιχάλης νιώθει ότι αναγνωρίζει στοιχεία του εαυτού του στην κοπέλα, ενώ παράλληλα αισθάνεται έλξη για αυτήν. Ταυτόχρονα, η Αλεξάνδρα προσπαθεί να στηρίξει μια φίλη της, η οποία προσπαθεί να πείσει τον άντρα της νεκρής πια κόρης της να της επιτρέψει να φέρει στον κόσμο τα έμβρυα που είχαν καταψύξει προτού η κόρη της πεθάνει. Δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους κινούνται τα άτομα του στενού τους περιβάλλοντος, φίλοι και συγγενείς, με τα δικά τους προβλήματα και κυρίως τα δικά τους μυστικά.

Η συγγραφέας επιλέγει να αναπτύξει την ιστορία της μέσα από μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση, χρησιμοποιώντας, όμως, δύο αφηγητές, τον Μιχάλη και την Αλεξάνδρα. Με αυτόν τον τρόπο δίνει στον αναγνώστη πρόσβαση σε όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα των δύο βασικών πρωταγωνιστών καθώς εξελίσσεται η ιστορία. Και πρόκειται για μια ιστορία που αγγίζει προσεκτικά αλλά ουσιαστικά θέματα που προκύπτουν μέσα σε ένα γάμο –όπως η ανοχή και η απιστία– αλλά κυρίως επικεντρώνεται στο ζήτημα της συγγένειας. Ποιος είναι τελικά ο συγγενής μας; Αυτός με τον οποίο μοιραζόμαστε το ίδιο αίμα, τα ίδια γονίδια, τα ίδια χαρακτηριστικά; Ή αυτός που τον μεγαλώσαμε, μοιραστήκαμε τη ζωή μας μαζί του; Ο Μιχάλης βλέπει ομοιότητες ανάμεσα σε αυτόν και τη νεαρή που ισχυρίζεται ότι είναι κόρη του ακριβώς επειδή θέλει να υπάρχουν. Η φίλη της Αλεξάνδρας θέλει να φέρει στον κόσμο τα παιδιά της πεθαμένης κόρης της, επειδή θεωρεί ότι θα είναι μια συνέχεια της νεκρής, θα είναι αίμα της. Και η Αλεξάνδρα, που έχει μια απόλυτα υγιή σχέση με τον πατέρα της, αγνοεί ότι είναι υιοθετημένη. Το αίμα, φαίνεται να λέει η συγγραφέας, δεν παίζει πάντα τον καθοριστικό λόγο στην οικογένεια. Οικογένειά μας μπορεί να είναι οι άνθρωποι που εμείς επιλέγουμε και χρησιμοποιεί ένα εξαιρετικά έξυπνο κλείσιμο για να το αποδείξει.

Το μυθιστόρημα της Καρολίνας Μέρμηγκα είναι ένα ανάγνωσμα που σε προκαλεί να το ολοκληρώσεις άμεσα, όχι μόνο επειδή το θέμα του παρουσιάζει ενδιαφέρον, αλλά επειδή η στρωτή γλώσσα, οι συναισθηματικές ανατροπές και η αμεσότητα της αφήγησης δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που αναγκάζει τον αναγνώστη να διαβάσει την ιστορία μέχρι το τέλος της. Και πραγματικά αξίζει να διαβαστεί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ