Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

18.10.2013
facebook email
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-303-208-3
Σελίδες
176
Ο μεγάλος Έλληνας επιστήμονας που βοήθησε τον Άλμπερτ Αϊνστάιν να διατυπώσει και να μορφοποιήσει το μαθηματικό μέρος της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας, αλλά δεν έμεινε με γράμματα ανεξίτηλα στην ιστορία της Φυσικής όπως ο Max Planck ούτε τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ, θα πρέπει να ήταν μια ιδιαίτερα χαρισματική και συμπαθής χαμηλών τόνων προσωπικότητα, όπως διαφαίνεται από την αγιογραφία που του αφιερώνει ο γνωστός παραγωγικός συγγραφέας κι εκπαιδευτικός Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης. Όπως φαίνεται κι από τη φωτογραφία του εξωφύλλου, κανένα ψεγάδι, κανένα σκοτάδι στην ολοφώτεινη ματιά που διαπερνάει το Χρόνο και βυθίζεται στην ψυχή. Καμία σχέση με τα «ιερά τέρατα (εγωισμού)» που πατούν επί πτωμάτων, αφού προτιμούν να είναι «πρώτοι στην Κόλαση παρά τελευταίοι στον Παράδεισο». Υπάρχει και η αγαθή των όντων κι ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή και τον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη για να μας το θυμίζουν. Η πεζογραφία και η φιλμογραφία των τελευταίων δεκαετιών έχει μετατραπεί σε αυτοκρατορία του Κακού, όπου κάθε σκοτάδι βρίσκει τρόπο να φωλιάσει και να πολλαπλασιάσει τον τρόμο του στο άπειρο. Το να είσαι καλός και φωτισμένος επιστήμων, γλυκύς και μειλίχιος στις σχέσεις σου με τους άλλους, συνεπής στις υποχρεώσεις σου και τυπικός στα καθήκοντά σου, σε βγάζει αμέσως από τον κατάλογο των πιθανών λογοτεχνικών «ηρώων». Μα σε ποια εποχή ζούμε;

Αλλά θα μου πείτε: «πάντα τέτοιες ήταν οι εποχές, κρίσιμες». Το θέμα είναι σε ποια πλευρά του γνωστικού φάσματος επιλέγουμε να εστιάσουμε. Στο χαοτικό και φασαριόζικο ή στο αρμονικό και γαλήνιο;

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης φιλοτεχνεί ένα εφηβικών αξιώσεων λογοτέχνημα, με μαεστρία και πλήρη γνώση των αφηγηματικών κωδίκων. Απλή ιδιόλεκτος, απουσία βαρυφορτωμένων επιθέτων, λιτότητα στις αισθητικές επιλογές και λακωνικότητα στην έκφραση. Ουδέν το μεμπτόν.

Ακόμα και οι εξιδανικευμένες σχέσεις του ήρωά του με τους πάντες δεν ξενίζουν, αφού αντανακλούν το προσωπικό σύμπαν του εκπαιδευτικού και συγγραφέα που προβάλλει τις δικές του αγαθές προθέσεις στα λογοτεχνικά του δημιουργήματα. Με άλλα λόγια, αν διψάτε για Σκοτάδι κι Έρεβος, μην βυθιστείτε στην ανάγνωση αυτού του βιβλίου. Υπάρχει πολλή παραφιλολογία και υπο-κουλτούρα για να κορέσει τη δίψα σας για τρόμο και αίμα. Εδώ θα βρείτε ειδυλλιακές ατμόσφαιρες και καταστάσεις που ταιριάζουν στον Στρατή Μυριβήλη και μας οδηγούν σε ένα άλλο αναγνωστικό ήθος.

Θα ήθελα να ήμουν στη θέση των μαθητών τού Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη. Ανυπομονώ να διαβάσω τα επόμενα πονήματά του είτε είναι αγιογραφίες, υπερφωτισμένες από το χρυσό ή πλατινένιο φως της εξιδανίκευσης είτε πρόκειται για περισσότερο ρεαλιστικές λογοτεχνικές επιδόσεις.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ