Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΑΛΑΤΙ ΚΟΚΚΙΝΟ

19.07.2013
facebook email
ΑΛΑΤΙ ΚΟΚΚΙΝΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-499-6
Σελίδες
308

Μυστήριο με άρωμα Σκύρου

Το «Αλάτι κόκκινο» είναι το τρίτο μυθιστόρημα του Δημήτρη Αλεξίου –προηγήθηκαν τα «Αμαρτωλά θαύματα» και τα «Πικρά κεράσια». Δεν έχω διαβάσει κάποιο από τα προηγούμενα δύο, αλλά το «Αλάτι κόκκινο» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που μου άρεσε πραγματικά, τόσο ώστε να με βάλει σε πειρασμό να αναζητήσω τα προηγούμενα.

Τα ξημερώματα της 26ης Ιουλίου 2001 η Σκύρος αναστατώνεται από ένα μεγάλο σεισμό. Η αναστάτωση προκαλεί τη φυγή των τουριστών και επισκιάζει το άλλο μεγάλο γεγονός που λαμβάνει χώρα στο νησί: στο κοντινό νησάκι όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ερμολάου μια γυναίκα ανακαλύπτει το απαγχονισμένο πτώμα της δεκαεξάχρονης Καλλιώς. Πώς είναι δυνατόν αυτό το γεγονός να μην αναστατώνει το νησί; Ο λόγος βρίσκεται στο σημάδι του σταυρού που είχε η Καλλιώ στο πρόσωπό της από τη στιγμή της γέννησής της και το οποίο ευθύνεται για την περιθωριοποίησή της από την οικογένειά της, αλλά και την τοπική κοινωνία. Στο νησί καταφθάνει ο αστυνόμος Ψαθάς, μαζί με τον βοηθό του, ενώ λίγο αργότερα προστίθεται στη συντροφιά και η κόρη του αστυνόμου, η οποία επιλέγει να κάνει διακοπές με τον πατέρα της και όχι με την επιπόλαιη, πρώην σύζυγό του. Καθώς οι έρευνες προχωρούν αποκαλύπτεται ότι η κοπέλα ήταν έγκυος, ενώ στην πορεία εμφανίζονται ακόμα δύο πτώματα. Τι ρόλο παίζουν ο νεαρός Ηλίας, ο Αλβανός που ήταν ερωτευμένος με την Καλλιώ, ο παπάς που είχε δεχτεί να τους παντρέψει κρυφά και η Ειρήνη, η δασκάλα που όλοι ισχυρίζονται ότι είναι τρελή;

Ο συγγραφέας δομεί με πολύ έξυπνο τρόπο την ιστορία του προσφέροντας σταδιακά στον αναγνώστη στοιχεία για τη ζωή του θύματος και των ανθρώπων που κινούνταν γύρω της. Παράλληλα παρεμβάλλει στην κύρια ροή της ιστορίας σύντομα κεφάλαια όπου η Ειρήνη, αυτή που όλοι θεωρούν ότι είναι τρελή, αφηγείται τα μεθυσμένα όνειρά της, τα οποία έχουν στοιχεία και μορφή παραμυθιών και προσθέτουν ένα ποιητικό ύφος στο μυθιστόρημα. Η ετερόκλητη ομάδα που ερευνά την υπόθεση είναι κυρίως το στοιχείο που κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει: ο αστυνόμος Ψαθάς, κρυφός ποιητής, είναι ανθρώπινος και συμπονετικός, ο βοηθός του με το άγχος του και τις ξαφνικές του ρινορραγίες προσφέρει μια χιουμοριστική νότα, ενώ η κόρη του αστυνόμου φέρνει μαζί της όλη την αφέλεια αλλά και τη δυναμικότητα της εφηβείας. Η εξιχνίαση της υπόθεσης χρειάζεται και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά.

Το «Αλάτι κόκκινο» είναι ένα πολυεπίπεδο αστυνομικό μυθιστόρημα που συνδυάζει το μυστήριο, τα προβλήματα της κλειστής κοινωνίας, την ανθρωπιά και το χιούμορ. Με τις λεπτομερείς περιγραφές του τοπίου, όμως, ο συγγραφέας προσθέτει ακόμα ένα επίπεδο στην ιστορία του: τη μαγεία που μπορεί να κρύβει ένας τόπος. Και η Σκύρος δείχνει όμορφη και μαγική μέσα από τον τρόπο που τη φωτογραφίζει ο Δημήτρης Αλεξίου. Για όλους αυτούς τους λόγους αυτή η ιστορία αξίζει να διαβαστεί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ