Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

18.07.2013
Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος
facebook email
ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-446-204-9
Σελίδες
112

Η αποτυχία της επιτυχίας

Επί της τύχης θυσιαζόμενοι. Από την τύχη ορμώμενοι. Το ψευδαισθησιακό «ντοκουμέντο» της ζωής δεν είναι η πεπερασμένη ύπαρξή της, αλλά ο… κόντρα ρόλος (κόντρα ακόμα και στη φυσική ροή των πραγμάτων) με τον οποίο την ενδύουμε και που συγκεφαλαιώνεται στην έννοια της «επιτυχίας».

Η Τζούλια Γκανάσου με το τελευταίο μυθιστόρημά της «Ως το τέλος» στέκεται κάτω από τη φωτεινή μαρκίζα που αναβοσβήνει τα σφαλερά γράμματα της κοινωνικής ανέλιξης και αναλύει μικροσκοπικά.

Το πέρασμα από τον «Ομφάλιο λώρο», το προηγούμενο βιβλίο της, δεν έγινε επί ματαίω. Τούτη τη φορά η βούληση για ζωή τεμαχίζεται με μικρά τιμάρια επιτυχίας. Ο μοχλός εκκίνησης των ανθρώπινων όντων δεν είναι η συμπαθητική αναμονή μιας ζωής πνευματικών απολαύσεων, αλλά η παντί τρόπω επικυριαρχία, η υπνωτιστική ασυνειδησία, το κορφολόγημα κάθε ρίζας δύναμης, πλούτου και επιβεβαίωσης.

Ένας άντρας κοιτάζει από το παράθυρο τα τεκταινόμενα. Ένας άντρας που έχει κλειστεί βαθιά στον εαυτό του, σχεδόν εκούσια φυλακισμένος. Ένας άντρας δίχως όνομα, αλλά με την πιο καίρια ιδιότητα των καιρών μας: το αλόγιστο φούντωμα στο στήθος, αυτό που μόνο η ζέση για καταξίωση μπορεί να πυροδοτήσει. Φευ, οι μικροχαρές δεν φτάνουν για να παραδοθεί στη θαλπωρή της πρόσκαιρης δόξας του . Οι απογοητεύσεις, οι «λευκές» ήττες, η πέτρα του ακατόρθωτου, τον οδηγούν σε ταπεινώσεις δίχως προορισμό.

Το αβαθές όνειρο της επιτυχίας γίνεται η εσωτερική φυλακή του. Ο άντρας επιθυμεί να διαφύγει τα στενά όρια που του ορίζει το χωρίο του. Είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να βελτιώσει την κοινωνική του θέση. Περιορίζει τις προσωπικές ανάγκες του στο ελάχιστο δυνατό, μετατρέπει την έλξη προς το άλλο φύλο (τον ίδιο τον έρωτα, εντέλει) σε «καύσιμη» ύλη για τη μηχανή της αυτοπραγμάτωσής του. Στη μια όχθη στέκουν οι παλιοί φίλοι, ο στενός «κορσές» του μικροαστισμού, οι άγονοι έρωτες. Στην άλλη, που θέλει να διαβεί: η καταξίωση, η πλησμονή των επιθυμιών, η προθυμία των γυναικών της ανώτερης τάξης να τον τραβήξουν από τον βούρκο της ανωνυμίας, έναντι «σκληρού» τιμήματος.

Στο τέλος τον περιμένει η κατάρρευση, ουσιαστικά εσωτερική, που όμως με τρόπο επιθετικό αποτυπώνεται και στον εξωτερικό φλοιό της ζωής του. Απομονώνεται, μετατρέπεται βαθμηδόν σε λαβωμένο εκδικητή που προβάλει αναπαραστατικά τη μικρόψυχη σκληρότητα που έκρυβε μέσα του. Φυλακίζει τη γυναίκα που τον βοήθησε να διαγράψει την περιφρόνηση του παρελθόντος, διεκδικεί ένα παιδί που γίνεται «εμπορεύσιμο είδος», εντέλει επιθυμεί να αποδώσει μια μνησίκακη δικαιοσύνη με πρώτο ένοχο τον εαυτό του.

Το μυθιστόρημα, καίτοι μικρό, καταφέρνει τον σκοπό του. Η μεταμοντέρνα χροιά του είναι εμφανής. Η πλοκή και οι χαρακτήρες υπηρετούν μια υπέρτερη θέαση του κόσμου. Ο χρόνος ταλαντώνεται σε σημείο σαρκαστικής ακινησίας. Ο άντρας βρίσκεται μονίμως πίσω από ένα παράθυρο και παρατηρεί. Οι λέξεις, με οικονομία βαλμένες, προσδίδουν μια έντονη αίσθηση αυτονομίας του κειμένου από τον λογοτεχνικό κανόνα της προσήλωσης στη φόρμα.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε ανέτως να μετέχει σε ένα έξοχο διακειμενικό παιχνίδι με την «Αέναη ευφορία» του Πασκάλ Μπρικνέρ (εκδ. Αστάρτη).

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ