Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ

13.07.2013
Συντάκτης: Ελένη Γκίκα
facebook email
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-4649-7
Σελίδες
272
«Και τώρα μου ʼλαχε αυτός. Να της ζητάει κατανόηση ως ικέτης – αντί να έρθει ως Ιάσων, ερχόταν σκλάβος εκλιπαρώντας για λίγη σπιτική ελευθερία, μια τηγανιά, μια ξεχασμένη φροϋδική λακκούβα, για εκείνον ασυναίσθητη αλλά έτοιμη για να βουλιάξει αυτός μαζί της μέσα».

Τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη τον έχουμε συνηθίσει πιο… σύνθετο, άκρως τολμηρό σε θεματολογία, με την ταυτότητα και τα όρια να αμφισβητούνται και να αλλάζουν ενίοτε από τον τραγικό ήρωα, με ατμόσφαιρα αλλόκοτα μαγική.

Στο καινούργιο του μυθιστόρημα αποδεικνύει της καθημερινότητας τη μαγεία. Το λεπτοϋφασμένο κέντημα αυτής καθ’ εαυτής της ζωής. Που μας πιάνει απ’ το χέρι, ενδεχομένως και στη λαϊκή της γειτονιάς μας, καληώρα όπως την Έλλη, και μας αλλάζει το σχέδιο στον καμβά εκεί που έχουμε αποφασίσει να χαράξουμε και να ελέγξουμε απ’ εδώ και στο εξής τη ζωή.

Η ηρωίδα του βιβλίου του, η πενηντάχρονη φιλόλογος Έλλη, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Μαργκερίτ Ντυράς, εν μέσω κρίσης, έχει επιλέξει φίλους, εδώ και χρόνια επάγγελμα, έχει μετρήσει το χρόνο και τον έχει μοιράσει συνετά και σοφά. Η βόμβα στην καθημερινότητά της θα είναι ο Αντώνης. Ένας άντρας που συναντά κάθε εβδομάδα στη λαϊκή, εκεί που ψωνίζει τα ψάρια – η ζωή της θα μπει σ’ ένα παράλληλο σύμπαν εντελώς ανεπαίσθητα, τόσο απλά κι απαλά, με μια τηγανιά.

Στην καινούργια παρενθετική ζωή της θα μπει μαζί με τον έρωτα και η οικογένεια του Αντώνη. Εξοβελίζοντας την αλήθεια από τις προηγούμενες σχέσεις και αναδεικνύοντας παραμέτρους ζωής και ψυχής που αγνοεί. Όπως αυτή της σαρκικής επιθυμίας εκεί που πιστεύεις ότι έχεις τελειώσει μ’ αυτήν, της στοργικής φροντίδας για τους αντίπαλους άλλους. Για τη γυναίκα και το παιδί του εραστή.

Η ιστορία κυλά αργά και καθημερινά αναδεικνύοντας την ποιητική τέχνη και οικονομία της ζωής. Απ’ την κουζίνα και το σαλόνι της, στη λαϊκή και στην τραπεζαρία του Αντώνη, παραμένοντας μέχρι το τέλος στο μικρόκοσμο του Βοτανικού και του Ρουφ τουλάχιστον γι’ αυτήν.

Για την Έλλη που ανεπαισθήτως αλλάζει και γίνεται ο εαυτός της και οι άλλοι, για τους άλλους που μπορεί να είναι παρένθεση αλλά είναι η πιο καθοριστική, για την Αθήνα που εξακολουθεί να βιώνει μια ανασφάλεια πρωτόγνωρη –αλλά μήπως κατά βάθος αυτό δεν είναι η ζωή;

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Γρηγοριάδης σκιαγραφεί με αδρό τρόπο τη μεγάλη τραγική της εποχής. Αναίμακτα, χαμηλότονα, υποδόρια, υπενθυμίζοντας με λεπταίσθητο τρόπο τα βασικά: τον έρωτα και την απώλεια, την παρουσία και την απουσία, τη γενναιοδωρία και το απρόσμενο, τις μικρές ανθρώπινες επαναστάσεις που σε κάνουν να είσαι ο εαυτός σου, τις μικρές καθημερινές επιλογές, εκείνο το ελάχιστο κάθε μέρα που όμως μπορεί και να γίνει τα πάντα, γιατί η ποίηση ή υπάρχει και στο ελάχιστο ή δεν υπάρχει, τελικά, πουθενά.

Ένα μυθιστόρημα λεπτών αποχρώσεων, όπως έχει ήδη γραφτεί, και υψηλών συγκινήσεων, η υπέρβαση της συνετής Έλλης, όπως θα μπορούσε να πει κανείς. Η υψηλή τέχνη της ζωής. Εφόσον εμείς ζωγραφίζουμε πάντα το όποιο κενό. Την παρτίδα το πώς θα την παίξουμε, το καθορίζουμε εμείς.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ