Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

Ο ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΙΜΑ

02.12.2007
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΙΜΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-453-129-5
Σελίδες
297
"Ψυχανάλυση του σύγχρονου ανθρώπου"
 Γνωριμία με το βαθύτερο Εγώ

Η Μάρω Βαμβουνάκη γεννήθηκε στα Χανιά, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Από εννιά χρονών ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και ψυχολογία. Από το 1972 και για έντεκα χρόνια έζησε στη Ρόδο, όπου εργάστηκε ως συμβολαιογράφος. Σήμερα ζει στην Αθήνα. Έχει γράψει διηγήματα («Ιστορίες με καλό τέλος», «Αυτή η σκάλα δεν κατεβαίνει» κ.ά.), μυθιστορήματα («Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο», «Η μοναξιά είναι από χώμα» κ.ά.). Έχει επίσης ασχοληθεί με το ταξιδιωτικό και το παιδικό βιβλίο.

Τον τίτλο «Ο παλιάτσος και η άνιμα» η Μάρω Βαμβουνάκη τον εμπνεύστηκε από μια εικόνα που αποτυπώθηκε στο μυαλό της κάποιο βροχερό απόγευμα Σαββάτου στην Πράγα. Ένας παλιάτσος με βαμμένο κάτασπρο το πρόσωπό του έκανε το νούμερό του. Η επερχόμενη καταιγίδα ώθησε τον κόσμο ν’ ανοίξει τις ομπρέλες, όμως ο παλιάτσος συνέχιζε ανεπηρέαστος. Ξαφνικά, με μια ιδιαίτερη έκφραση στο πρόσωπο και το κορμί του, ετοιμάστηκε για μια τελετουργία που «ανακάτωνε τα αόρατα με τα ορατά, που περιφρονούσε τη σοβαροφάνεια, που είχε κατά νου μόνο τη χαρά των άλλων». Τότε, με μια κίνηση, πρόβαλε από τα χέρια του μια πανέμορφη λευκή πεταλούδα. Οι θεατές ανταποκρίθηκαν με επιφωνήματα. Ένα μικρό αγόρι φώναξε: «Η Άνιμα». Η πεταλούδα πέταξε πάνω από τον κόσμο, έπαιξε μαζί του, ώσπου χάθηκε στα σύννεφα και το σκοτεινιασμένο ουρανό. Ο παλιάτσος και ο κόσμος έμειναν έκθαμβοι να την κοιτούν. Με αφετηρία μια τέτοια εικόνα που ευφραίνει την ψυχή, η Μάρω Βαμβουνάκη ξεκινάει ένα ταξίδι στο σύγχρονο κόσμο, τον ανθρώπινο, τον κοινωνικό, τον ερωτικό, μέσα από τα δικά της μάτια. Καταπιάνεται με τις ανθρώπινες αδυναμίες, όπως την κατάθλιψη, την γκρίνια, τα λάθη, την ευτυχία και τη δυστυχία, τις ανεξίτηλες πληγές. Εμβαθύνει στην ανάγκη του ανθρώπου να ενωθεί ερωτικά, στην αδυναμία που νιώθει ο ερωτευμένος, στη διάκριση ανάμεσα στον έρωτα και την αγάπη. Καταλήγει στην αξία της αληθινής ελευθερίας και στη δύναμη του ανθρώπου να διατηρεί την ακεραιότητά του. Κλείνοντας, η συγγραφέας παραθέτει μια σειρά μικρών ιστοριών από τη ζωή της.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κείμενο για τη σκιαγράφηση του σύγχρονου ανθρώπου. Η γλώσσα της συγγραφέα είναι απλή, καθημερινή, οικεία, ενώ σε κάποια σημεία γίνεται περιπαικτική, προσδίδοντας στο έργο σαρκασμό και αυθορμητισμό. Η τομή που επιχειρείται στον άνθρωπο στηρίζεται στην επιστημονική γνώση της Μάρως Βαμβουνάκη, εκφράζεται όμως μ’ έναν αμιγώς συναισθηματικό τρόπο. Το βιβλίο, χωρισμένο σε κεφάλαια και κατόπιν σε μικρότερες ενότητες, δεν αφήνει τον αναγνώστη να πελαγώσει με μακρηγορίες και άσκοπα σχόλια. Το εξομολογητικό ύφος βοηθάει να βγουν στο φως μυστικά, ελεύθερα και ανθρώπινα.

«Ο παλιάτσος και η άνιμα» είναι ένα κείμενο όπου η γνώση συναντά την εμπειρία, η λογική το συναίσθημα και από το πάντρεμα όλων γεννάται ένα έργο για τον ίδιο τον άνθρωπο, της προσωπικής απογύμνωσής του, της γνωριμίας με τον εαυτό του, της επαφής του με την αλήθεια.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ