Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ

21.06.2013
Συντάκτης: Ελένη Γκίκα
facebook email
ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1546-6
Σελίδες
183
«Ένα μυθιστόρημα δεν είναι παρά ο τάφος ενός έρωτα», γράφει, αλλά ειδικά αυτό εδώ το ιδιόρρυθμο μυθιστόρημα (όπως οφείλει πια να είναι κάθε μυθιστόρημα που σέβεται τον εαυτό του) είναι πρωτίστως μια ερωτική προσφορά. Εκείνη έφτασε κι ο συγγραφέας-αγαπημένος οφείλει να συμμαζέψει για το χατίρι της τα κομμάτια του. «Το πένθος γυρίζει σε ανάσταση», το παρελθόν και το παρόν παραδίδονται ως η μοναδική πύλη για την αιωνιότητα με όλο τους το σκότος και όλο τους το φως.

Σε μια αφήγηση που θυμίζει νηφάλια μέθη, με όλο εκείνο το σαγηνευτικά σαν-μεθυσμένο-παραμιλητό. Ζώντες και τεθνεώτες, φίλοι και αγαπημένες, συγγραφείς και περιπλανώμενοι, ταινίες, μουσικές και βιβλία, δρόμοι και μπαρ ζωντανεύουν, ξαναπλάθονται οι λέξεις αλλιώς, αναποδογυρίζεται η στίξη, αποδεικνύοντας ότι ο χαμένος μας χρόνος είναι ο μοναδικός πια ξανακερδισμένος καιρός.

Η τρέλα του έρωτα, η ιερότητα της φιλίας, η αναγκαιότητα και καθημερινότητα της τέχνης κι αυτό το ατέλειωτο σπαταλιέμαι-διότι-έτσι-μοναχά-ζω-εγώ, ξαναπλάθουν, για όσους τη ζήσαμε, τη χαμένη μας αξιοπρέπεια και αρχοντιά. Σε ένα κείμενο που είναι για τον συγγραφέα του ενδεχομένως και το πορτρέτο του, για τον αναγνώστη το έσοπτρο μιας κατακερματισμένης πια εποχής. Ο ρυθμός του ενδεχομένως και να είναι η χαμένη μας συνοχή.

Όλα αρχίζουν εκεί όπου λες ότι όλα κατέρρευσαν. Ως το σημείο του «να γίνεσαι, μέρα με τη μέρα, μια κεκτημένη ταχύτητα», όπου «ακόμα και τα βιβλία είναι σα να είχε γεράσει το βλέμμα μου όταν τα άνοιγα», αλλά επειδή ευτυχώς «σήμερα είναι η ανάσα και η αντάρα», ο Καρούζος, ο Βακαλόπουλος, η Γώγου, η Πατησίων και ο άνθρωπος που, όποια κι αν είναι η ερώτηση, είναι η απάντηση, είναι πάντοτε εκεί.

Κι η διαπίστωση, εκεί: «Η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δικιά σου μελαγχολία, η ζωή κυλάει και σαν και το αίμα εκδίκηση ζητάει, με ταχύτητες ιλιγγιώδεις κυλάει, άσε, πού να την προφτάσεις με λέξεις, δεν θα προκάμεις, για δες τι θυμάται ο άνθρωπος, άσε, άσε, και πάλι άσε, άσσε!, εκεί που δεν το περιμένεις έχει αλλάξει το σύμπαν σύγκορμο, έχουν έρθει τα πάνω κάτω, έχει κυλήσει ο τέντζερης δίχως να ʼβρει το καπάκι, έχει πάθει ο κόσμος όλος ψυχικό τραλαλά, τα άγρια ήρθαν τωόντι και τα ‘διωξαν τα ήμερα, η κλινοπάλη χάθηκε και θριάμβεψε η βιοπάλη, γάμησέ τα κι άφησέ τα, που λέγαμε παλιά, έχει πάρει το πάνω χέρι η αυθάδεια, έχει αλλαξοπιστήσει ο κόσμος όλος, έχουν χαθεί τα βινύλια κι απ’ τα καλύτερα σπίτια, έχει χαθεί ο κόκκος από τις ταινίες, εδώ που τα λέμε έχουν εξαφανιστεί, έχουν χαθεί, κι οι ίδιες οι ταινίες, ό,τι αγαπήσαμε χάνεται μες στα ερείπια μιας εποχής, κι ύστερα χάνονται και τα ίδια τα ερείπια, δεν θα υπάρχουν ούτε ωραία ερείπια…»

Και η αντίδραση, εκεί: «Εγώ ό,τι ήταν να πω το είπα και τώρα σιωπώ τύπου Σάλιντζερ, όχι, πάρε τον Πεντζίκη καλύτερα και τη Μήτσορα μαζί και αυτό είναι, αυτό. Η Αρχιτεκτονική της Σκόρπιας Δύναμης. Ή μάλλον Η Σκόρπια Αρχιτεκτονική της Δύναμης, ή, αν θες, η Σκόρπια Δύναμη της Αρχιτεκτονικής, μπα, καλύτερα Η Δύναμη της Σκόρπιας Αρχιτεκτονικής. Καλά, τέλος πάντων. Άσε».

Κι ένα βιβλίο που είναι τέχνη μαζί με ζωή, γραμμένο με λύσσα ζωής, μαγικό και μαγεμένο ταυτοχρόνως, στα χέρια μας. Κι ο χαμένος μας χρόνος, κι ο χαμένος μας τόπος, κι οι χαμένοι μας φίλοι, στις σελίδες του πάντα, εκεί.

Και «η ρήξη που είναι ευγένεια», ευτυχώς, εκεί.

Ένας αλλόκοτος, σαγηνευτικός, τελικά, «Διασυρμός» που είναι μια μεγάλη εκ βαθέων δημόσια εξομολόγηση, ένα γράμμα προς την αγαπημένη που ξεκινά από το πρόσωπο για να καταλήξει σε μια γενιά, στη ζωή.

Κλάμα και γέλιο και από έκπληξη σε έκπληξη, με την τοξίνη των λέξεων να σε κάνει κομμάτια και με τον συγγραφέα, ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργό μιας ζωής. Για την ύψιστη τέχνη τελικά του να ζεις.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ