Έχουμε διαβάσει 2920 βιβλία

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΛΕΞΕΙΣ

30.05.2013
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΛΕΞΕΙΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9530-18-7
Σελίδες
137

«…Πόσο φθείρουμε τις λέξεις μαζί με τα συναισθήματά μας…»
(σελ. 122)

Όταν διάβασα για πρώτη φορά τον Γιάννη Ευσταθιάδη στο έργο του «Γραμμένα φιλιά», σώπασα και έκανα να αρθρώσω λέξη για αρκετή ώρα. Μια γροθιά στο στομάχι μού είχε φράξει το αναπνευστικό σύστημα. Η επιτομή της αληθινής, συναισθηματικής και πνευματικής γραφής. Με δυο λόγια, η επιτομή του ρομαντισμού.

Και στο συγκεκριμένο βιβλίο λοιπόν, με δάνειο τίτλο από ποίημα του Wallace Stevens, δεν θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Τρία διηγήματα μεγάλου μήκους, Ο Έψιλον Έρως, Η σαρδέλα θα κολυμπήσει στην κονσέρβα, Δον Ιωάννης. Στο πρώτο διήγημα σκιαγραφείται η δράση και η αντίδραση στον έρωτα, μέσω ερωτικού παραληρήματος, γεμάτες ένταση, συναισθήματα, αναταράξεις. Ο Έρωτας στο χώρο και το χρόνο, στην εικόνα και στον ήχο, στην ουσία και την απουσία. Και η ψυχή που στέκει ανήμπορη να διαχειριστεί, ζαλισμένη από το βέλος που δεν θα την αφήσει μέχρι να τη διαπεράσει ολόκληρη.

Στο δεύτερο διήγημα παρακολουθούμε τον καταποντισμό της ανθρώπινης υπόστασης από την ταπεινοφροσύνη στην αλαζονεία, σ’ ένα επικίνδυνο παιχνίδι της ανάγκης του ανθρώπου όχι να καρπωθεί υλικά πράγματα, αλλά να επιτύχει την διαφορά που θα μαγέψει το κοινό –ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει–, χωρίς να υπολογίζει το κόστος, τη φθορά αλλά και τη νέμεση. Στο τρίτο διήγημα παρατηρούμε την τριβή των ανθρωπίνων σχέσεων, έχοντας από τη μία πλευρά την ανεξέλεγκτη αλλά κι αληθινή εκφραστικότητα προς πολλά πρόσωπα, και από την άλλη τη γυναίκα που περιμένει –και πάντα θα περιμένει–, τον σύζυγό της να επιστρέψει το βράδυ, κουρασμένος από την καθημερινή του Οδύσσεια και ήδη έχοντας γευτεί τους καρπούς άλλων γυναικών.

Διαβάζοντας το βιβλίο του Γιάννη Ευσταθιάδη, ενός, κατά τη γνώμη μου, από τους λίγους σύγχρονους ρομαντικούς συγγραφείς, ένιωσα την πόρτα της ψυχής ν’ ανοίγει, αφήνοντας το πνεύμα έτοιμο ν’ αφουγκραστεί την πεμπτουσία της ζωής και της ανθρώπινης προσωπικότητας. Με εξαιρετική γλώσσα και τόσο μεστό και «φιλικό» ύφος ο συγγραφέας μάς παραδίδει χαρακτήρες γεμάτους συναισθήματα, σκέψεις κι ανάγκες. Χαρακτήρες, επενδυμένους με το αστείρευτο ταλέντο του Γιάννη Ευσταθιάδη, που γονατίζουν απέναντι στο συναίσθημα, στη φυσική τάξη, την καρτερία, με φόντο γράμματα και νότες που συνθέτουν τα πρόσωπα των τριών διηγημάτων.

Επίσης, δεν πρέπει να παραλείψω ότι ο τίτλος είναι εξαιρετικός, με μια έντονη και έκδηλη λογοτεχνική μυρωδιά, που θέλγει από την πρώτη κιόλας επαφή. Εξίσου και η δομή των διηγημάτων, παρά το μεγάλο μέγεθος, επ’ ουδενί δεν κουράζει, αλλά αντίθετα ωθεί τον αναγνώστη να θέλει να διαβάσει ολοένα και περισσότερο.

Μια εξαιρετική συλλογή διηγημάτων από έναν συγγραφέα που πάντοτε με ευχαριστεί η ανάγνωση των βιβλίων του, με το ιδιαίτερο ύφος του και την πανανθρώπινη αλήθεια.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ