Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

17.07.2013
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΠΑΤΣΙΟΥΛΑΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-6813-50-4
Σελίδες
648

Sol invictus

Sol invictus σημαίνει Ανίκητος Ήλιος και έχει επιλεγεί ως υπότιτλος στο βιβλίο του Νίκου Μπατσιούλα «Κωνσταντίνος Αύγουστος». Γιατί υπάρχει ο συγκεκριμένος υπότιτλος; Διότι η οικογένεια του Κωνσταντίνου ήταν υποστηρικτές της λατρείας του Ήλιου και όταν ξεκίνησε η πορεία του Κωνσταντίνου για να γίνει αυτοκράτορας (και κατόπιν μονοκράτορας) έγινε αρχικά με τη βοήθεια του θεού Ήλιου, πολύ πριν ασπαστεί το χριστιανισμό.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο έφηβος Αβλάβιος φεύγει από την πατρίδα του, την Κρήτη, για να βρει την τύχη του στην αυλή του Διοκλητιανού και κοντά στον πατέρα του που υπηρετούσε στο ρωμαϊκό στρατό. Εκεί θα γνωρίσει τον Κωνσταντίνο, γιο του Καίσαρα Κωνστάντιου Χλωρού και γρήγορα θα γίνουν φίλοι. Λίγο αργότερα θα φύγουν κυνηγημένοι για το Εβόρακο στη Βρετανία. Μαζί θα ξεκινήσουν μια πορεία που θα χαραχτεί στην Ιστορία.

Ο Κωνσταντίνος θα καταφέρει, ενάντια στις ίντριγκες και τις δολοπλοκίες εναντίον του, να ενώσει την αχανή αυτοκρατορία υπό το πρόσωπό του, να μεταφέρει την πρωτεύουσα από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη, πόλη που έχτισε ο ίδιος. Ακόμα θα ισχυροποιήσει τη θέση των χριστιανών στην αυτοκρατορία αλλά και στη διάδοση της νέας θρησκείας, ενώ ο ίδιος ασπάστηκε το χριστιανισμό την ημέρα του θανάτου του.

Σ’ όλη αυτή τη διαδρομή θα έρθει σε σύγκρουση με τις άγριες φυλές που απειλούν τα σύνορα, θα κατευνάσει τις θρησκευτικές διαφορές, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ίδια του την οργή, καταφέρνοντας το αδύνατο: να ενώσει και να διατηρήσει ενωμένη την τεράστια αυτοκρατορία.

Το βιβλίο «Κωνσταντίνος Αύγουστος» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που παρουσιάζει την ηγετική προσωπικότητα του Κωνσταντίνου. Ως αφηγητής της ιστορίας είναι ο εγκάρδιος φίλος του Κωνσταντίνου Αβλάβιος. Το κείμενο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, ενώ η δομή του στέκει άρτια ανάμεσα στα ιστορικά και τα μυθοπλαστικά στοιχεία. Οι διάλογοι προωθούν την εξέλιξη της ιστορίας, ενώ η ροή κρίνεται θετικά, καθ’ ότι δεν κουράζει τον αναγνώστη.

Επίσης, πολύ καλό είναι το μυθιστορηματικό κλείσιμο του βιβλίου –μετά το ιστορικό τέλος με το θάνατο του Κωνσταντίνου– που κάνει ακόμα πιο ζωντανό το κείμενο.

Οι συγγραφείς ιστορικών μυθιστορημάτων είναι άξιοι επαίνων για όλη την εργασία που έχουν κάνει προκειμένου να υπάρχει ιστορική τεκμηρίωση αυτών που γράφουν. Και στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα ο Νίκος Μπατσιούλας, στηριζόμενος σε βιβλιογραφία, μας παραδίδει ένα αποτέλεσμα που αξίζει πραγματικά να του αφιερώσετε χρόνο και να περιπλανηθείτε στον 4ο αιώνα μ.Χ., στα πλαίσια μιας τεράστιας και αχανούς αυτοκρατορίας υπό το πρίσμα μιας ανυπέρβλητης ιστορικής φυσιογνωμίας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ