Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΑΡΙΜΠΑ

23.05.2013
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΑΡΙΜΠΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΣΟΚΟΛΗΣ-ΚΟΥΛΕΔΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-8264-50-2
Σελίδες
140

                    «Αρκεί, όταν πας να κοιμηθείς να βάζεις κάτω από το προσκέφαλό σου ένα όνειρο και το πρωί ξυπνώντας         θα ’χεις ανά χείρας δυο. Θα δεις...»

                                                                                   Γιάννης Σκαρίμπας

Το καλοκαίρι του 1969, ο Τόλης Καζαντζής βρίσκεται στη Χαλκίδα με τη γυναίκα του Φανή και τον Γιάννη Στυλιανού, που κατά προτροπή του θα φωτογράφιζε έναν ιδιόρρυθμο αλλά σπουδαίο συγγραφέα, τον Γιάννη Σκαρίμπα.

Τον Απρίλιο του 1984, άρρωστος πλέον ο Τόλης Καζαντζής και δυο μήνες μετά τον θάνατο του Γιάννη Σκαρίμπα, παρασύρει τον Γιάννη Στυλιανού να φτιάξει ένα άλμπουμ με τις φωτογραφίες του Γιάννη Σκαρίμπα και αυτός θα το προλόγιζε, γράφοντας ένα δισέλιδο. Όμως, ο δισέλιδος πρόλογος γίνεται βιβλίο με τίτλο «Μια μέρα με τον Σκαρίμπα». Η πρώτη γραφή ήταν διαλογική. Δεν του άρεσε και το ξανάγραψε σε μορφή αφηγηματική.

Τέλη του 1985, το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Στιγμή, έχοντας στο εξώφυλλο σαν κορδέλα τις τότε φωτογραφίες. Ο εκδότης μ' ένα αντίτυπο ταξιδεύει αεροπορικώς για Θεσσαλονίκη, για να το παραδώσει στον συγγραφέα. Όμως η βαλίτσα χάνεται και μέρες μετά βρίσκεται στην Κύπρο.

Ίσως το μόνο ταξίδι που έκανε ο Σκαρίμπας να ήταν αυτό. Και αυτό ήταν μια φάρσα!!!

Ο Τόλης Καζαντζής, δικηγόρος και συγγραφέας (1938-1991), από το 1958 προκάλεσε αίσθηση δημοσιεύοντας ποιήματα στο περιοδικό «Διαγώνιος» του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Αργότερα και με τα έργα του «Η κυρά Ελισάβετ», 1975, «Η παρέλαση», 1976, «Η Ενηλικίωση», 1980 και «Οι πρωταγωνιστές», 1983, καθιερώνεται στην πεζογραφία για τη ρωμαλεότητα της γραφής του. Η κορυφαία στιγμή έρχεται το1986, όταν του απονέμεται το κρατικό βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας για το «Μια μέρα με τον Σκαρίμπα».

Ο Τόλης Καζαντζής μας συστήνει τον Γιάννη Σκαρίμπα, αυτό το «Θείο Τραγί» της ελληνικής λογοτεχνίας, τονίζοντας ευθύς εξαρχής τον εκρηκτικό του χαρακτήρα αλλά και το ανατρεπτικό της σκέψης του.

Στο βιβλίο παρουσιάζει τον Γιάννη Σκαρίμπα λαλίστατο, αυθεντικό, σουρεάλ, ευφυή, με χιούμορ, τρυφερό, ρομαντικό, με φαντασία και χάρη, ενώ η γλώσσα που χρησιμοποιεί αναδεικνύει τον πλούτο και τις ρίζες της, μέσα από ένα συνονθύλευμα αρχαΐζουσας, καθαρεύουσας, ντοπιολαλιάς, ξενόγλωσσων και ιδιότυπων λέξεων, φτιαγμένων από αυτόν για αυτόν, αποδεικνύοντας την άνευ ορίων χρήση της. Τον δικαιώνει καταγγέλλοντας όλους αυτούς τους «πεινασμένους ονειροπόλους και αγράμματους παντογνώστες», που όσο ήταν εν ζωή τον κατέκριναν, ενώ ταυτόχρονα γελοιοποιεί και την comme il faut κοινωνία, που τον ήθελε να είναι σοβαρός, κυνικός, μονότονος και ψεύτικος. Αυτός, που ήταν «ένας άνθρωπος καμωμένος από χάχανα και οι ιδέες του ένα συλλαλητήριο πουλιών».

Το βιβλίο είναι δομημένο έτσι που από το μέσον και μετά στις αφηγήσεις ο Σκαρί¬μπας ξεπερνά την καθημερινότητα και τον εαυτό του και αρχίζει να μιλά για τον Έλληνα. «Αυτό το τόσο εύκολο προϊόν προς αγορά και πώληση στα χέρια των επιτηδείων», όπως συνήθιζε να λέει. Και αφηγούμενος –ο Τόλης Καζαντζής– διά στόματος Σκαρίμπα, γίνεται ένας μεγεθυντικός φακός όχι μόνο του ανθρώπου αλλά και του συνολικού του έργου, και στήνει μια παρέλαση με σημαιοφόρο τον Σκαρίμπα, τον Μαριάμπα, τον Αντί-Καραγκιόζη τον Μέγα, για να επακολουθήσουν και όλα τα υπόλοιπα βιβλία του με τους ήρωες και αντιήρωές του.

«Πρωταγωνιστές» στο βιβλίο αυτό είναι δύο: Ο Γιάννης Σκαρίμπας που ζωντανεύει στις σελίδες και ο Τόλης Καζαντζής που υποκλίνεται και αποσύρει από το κείμενο τον δικό του τρόπο γραφής –ένδειξη συγγραφικού ήθους ή αναγνώριση της αξίας των άλλων– από θαυμασμό προς το έργο του Γιάννη Σκαρίμπα.

Το βιβλίο επανακυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Σοκόλη-Κουλεδάκη, έχοντας εσωτερικά τις φωτογραφίες του Γιάννη Στυλιανού και στο εξώφυλλο το σκίτσο του Σκαρίμπα από τον συγγραφέα.

Θα μπορούσε το βιβλίο αυτό να λεγόταν «Μια μέρα με τον Σκαρίμπα», διά χειρός Τόλη Καζαντζή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ