Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ, ΦΙΛΗΣΕ ΜΕ

10.05.2013
facebook email
ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ, ΦΙΛΗΣΕ ΜΕ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-01-0076-1
Σελίδες
402

Αναζητώντας τον έρωτα σε μια πόλη που καίγεται

Θα μπορούσα να διαλέξω να βάλω αρκετούς υπότιτλους σε αυτή την κριτική, όπως «Μια γενιά αναζητά ελπίδα για το μέλλον», ή «Αθήνα, ένα όμορφο πεδίο μαχών». Όποιον κι αν διάλεγα, θα αποκάλυπτε μια διαφορετική πτυχή του τελευταίου μυθιστορήματος του Κυριάκου Μαργαρίτη.

Αθήνα, Μάιος 2011. Η Σοφία είναι δικηγόρος και εργάζεται εθελοντικά σε μια μη κυβερνητική οργάνωση, ενώ βγάζει τα προς το ζην ως σερβιτόρα σε ένα μπαράκι στο κέντρο της πόλης. Ο Πέτρος είναι γλύπτης αλλά βγάζει το μεροκάματο φτιάχνοντας μαρμάρινους σταυρούς και ανθοδοχεία σε τάφους. Αυτοί οι δύο άνθρωποι ενώνονται από μια και μοναδική νύχτα που τους σημάδεψε, όταν τον Δεκέμβρη του 2008 παρακολούθησαν μαζί την Αθήνα να καίγεται. Δεν ξέρει ο ένας το όνομα του άλλου αλλά στο διάστημα που πέρασε η ανάμνηση έχει μετατραπεί σε έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, σε ένα όνειρο που επιβιώνει και τη μέρα, ώστε να τους βασανίζει κάθε λεπτό. Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, σε μια Αθήνα που καίγεται ξανά εξαιτίας της ψήφισης του μνημονίου, η Σοφία και ο Πέτρος τολμούν να αναζητήσουν ο ένας τον άλλο.

Αυτός είναι απλά ο κεντρικός πυρήνας του μυθιστορήματος, αφού δεν πρόκειται μόνο για την ιστορία ενός έρωτα. Δίπλα στον Πέτρο και στη Σοφία κινούνται διάφορα άτομα που κουβαλούν τη δική τους ιστορία και με τις πράξεις τους στρώνουν το δρόμο για μια δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στους δύο νέους: η Μάρθα, συγκάτοικος της Σοφίας, που πιστεύει ότι τώρα είναι η στιγμή να ζήσουν τη ζωή τους, ο Γουόλε, συνάδελφος της Σοφίας στη μη κυβερνητική οργάνωση, που βλέπει το κακό να έρχεται και να μην μπορεί να το σταματήσει, ο Κωνσταντίνος, μέλος μιας νεοναζιστικής οργάνωσης, προσπαθεί να αποδείξει την αξία του και να εκδικηθεί μια δολοφονία, ο Λουκάς, ένας αναρχικός μουσικός, που βλέπει τα όνειρά του και τα πιστεύω του να γκρεμίζονται, ο κυρ Θεόφιλος, ο σπιτονοικοκύρης του Πέτρου, που αφηγείται τη δική του ερωτική ιστορία. Μαζί με όλα αυτά τα πρόσωπα στέκεται η Αθήνα, μια πόλη που φοβάται αλλά ταυτόχρονα πάλλεται από τις φωνές όσων αντιστέκονται, ένας τόπος που όλοι θέλουν να τον υπερασπιστούν αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να τον πληγώνουν, το ασφαλές καταφύγιο που χάθηκε.

Ερωτικό παραμύθι, κραυγή αγωνίας μιας γενιάς που φοβάται ότι δεν έχει μέλλον ή μπαλάντα για μια πόλη που προσπαθεί να επιβιώσει; Όπως κι αν χαρακτηρίσει κάποιος το «Όταν θα βγαίνουν τα λιοντάρια, φίλησέ με», πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που εγκλωβίζει τον αναγνώστη εξαιτίας των έντονων συναισθημάτων όλων των προσώπων, αλλά κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι δίνει μια εικόνα της Ιστορίας τη στιγμή που αυτή συμβαίνει, όχι από μακριά –χρονικά ή τοπικά–, όχι μέσα από μια ανάμνηση, αλλά τώρα, δίπλα μας και συχνά με εμάς τους ίδιους πρωταγωνιστές.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ