Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΡΕΜΑ

27.04.2013
facebook email
ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΡΕΜΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-4664-0
Σελίδες
175

«Η χειρωνακτική του ύφους»

Ο τίτλος είναι δάνειος από τον Ρολάν Μπαρτ και υπό αυτόν θέλω να εντάξω τα 32 διηγήματα της συλλογής του Σωτήρη Δημήτριου, στην παράδοση μιας αφήγησης φαινομενικά νατουραλιστικής, για να την αντιδιαστείλω στη συνέχεια με τον παράγωνο τρόπο που ο Σωτηρίου επινοεί για να αναφερθεί σε παράδοξα συναισθήματα, σε αμήχανες καταστάσεις που ζουν στα κενά των ιστοριών του χωρίς να καταγράφονται.

Οι ιστορίες γειτνιάζουν σαν σπίτια συνοικίας και τελικά, όπως ανυπέρβλητα λέχθηκε από τον Δημήτρη Μαρωνίτη, το βιβλίο αυτό είναι μυθιστόρημα κι ας αριθμεί μόνο 170 σελίδες. Αντιγράφοντας την πραγματικότητα όπως την έχει ζήσει, ο συγγραφέας, που ως τώρα έχει εκδώσει 12 βιβλία (τα μισά συλλογές διηγημάτων), μας τοποθετεί όχι μόνο στη ζωντάνια της ντοπιολαλιάς σε ορισμένα από αυτά, αλλά και στην υπαρξιακότητα των ηρώων του, στην πολυδιάσταση των φαινομενικά απλών ιστοριών τους. Υπάρχουν πολλές αλήθειες ή πραγματικότητες που αφορούν τους ήρωες του Σωτηρίου. Η ιστορία τους είναι το πρόσχημα. Είναι το κουμπί – δεν αργούμε να δούμε και το φόρεμα.

Μέσα από μια αφήγηση μικρών ή και ασήμαντων περιστατικών, μεταφερόμαστε σ’ ένα δεύτερο και τρίτο επίπεδο. Αποπειρώμαι να μεταγράψω την αίσθηση: Στη «Γλύκα στα γόνατα», η εμμονή του άνδρα σ’ ένα «άνομο» ζευγάρωμα που δεν μπορεί να ξεχάσει γιατρεύεται από την κυνικότητα του ψυχιάτρου στον οποίο καταφεύγει. Στη «Βαρβαρότητα του γένους», η παρακλητική συγγνώμη της κολυμβήτριας που η φλυαρία της νομίζει ότι χαλάει την ησυχία των άλλων. Στο «Ξενοχώρι», η ερημιά της νεόνυμφης και στα «Το κουμπί και το φόρεμα» και «Ο Τσίλυ Μπίλυ», τα γεροντοπαλίκαρα, η άβολη θέση του μοναχικού που δεν παύει να παραξενεύεται γιατί έμεινε μόνος: «Σ’ όποιον δεν παντρεύεται δε δίνουν το χέρι ούτε για συγχαρητήρια ούτε για συλλυπητήρια».

Στο «Τι κρίμα», αναδεικνύεται το ασύμβατο τού να αγαπάς τρελά και ανεπανάληπτα αλλά να μην ποθείς καθόλου, να μην μπορείς να κοιμηθείς με αυτή που αγαπάς. Στο «Νερά και Βρύσες να σου τρέχουν», η διάσωση των εγκαταλελειμμένων γέρων στα άδεια χωριά τους από το πολυπόθητο παιδί που ζει στα ξένα, ενώ στη «Νεκρή Ζώνη», να μετοικείς για χρόνια, με το ένα πόδι εδώ και το άλλο εκεί. Στην «κ. Ουρανία», η ταπείνωση, η αγάπη και το μυστικό που ξέρουν οι πάντες. Ο «Καρπουζοκέφαλος» και τα «Προσφυγάκια» είναι δύο ιστορίες για τους κατοίκους του ημίκοσμου: παραδείσια πουλιά που πονούν, όπως όλοι. Και γελούν συχνότερα.

Στο «Ξένο Οστούν», ο ήρωας προσπαθεί να φτύσει το εμφυτευμένο οστούν από το σαγόνι του. Στη «Βοήθεια της Παναγίας», η επίδραση μιας ανύπαρκτης κόρης στο κόψιμο του τσιγάρου. Στους «Κύκλους της ζωής», η αδυναμία να αγαπήσουμε δεν εμπόδισε να μας αγαπούν. Ενώ στο «Μένος των σωμάτων», κοιταχτείτε όσο χρειάζεται για να αναγνωριστείτε.

Αν τελευταία νιώθετε τα αισθήματά σας στάσιμα ή επαναλαμβανόμενα, αν χάνετε τις λεπτές αποχρώσεις, αν πάντα θέλετε να έχει μόνο ο ένας δίκιο, διαβάστε αυτό το βιβλίο. Θα ξυπνήσετε άλλου. Πιασμένοι, αλλά ζωντανοί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ