Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

16.04.2013
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΒΙΣΚΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-80294-0-8
Σελίδες
251

Μήπως τελικά οι απώλειες δεν είναι παράπλευρες;

Σε μια εποχή όπου η κρίση γίνεται επιδημία και ο άνθρωπος κυριεύεται από αυτοκαταστροφικές τάσεις, ίσως το να μιλάμε για βιβλία ακούγεται πολυτέλεια. Κι όμως δεν είναι… Γιατί πάντοτε σε περιόδους των κρίσεων ο κόσμος είχε ανάγκη τον πολιτισμό για να διατηρήσει την ταυτότητά του, να επεξεργαστεί και να αντέξει τις κακουχίες, να ταυτιστεί και να συμβαδίσει με ήρωες που θα τους σκέφτεται ως συνοδοιπόρους στο φλεγόμενο δρόμο των δυσκολιών.

Το βιβλίο του Άγγελου Χαριάτη είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που σκιαγραφεί μια κοινωνία η οποία χάνει τις ισορροπίες της και παλεύει να κρατήσει τα κομμάτια ενός καθρέφτη που, όμως, έχει σπάσει προ πολλού. Χρονικά βρισκόμαστε στην εποχή της αλλαγής: όχι, δεν εννοώ τη μεταπολίτευση αλλά τις ημέρες που η χώρα έμπαινε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, τις ημέρες εκείνες που η Ελλάδα πήρε μια διαφορετική πορεία.

Τέσσερις ήρωες: ο Λάκης, ένας νεαρός που ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο και καθημερινά παλεύει με κάθε μέσο να ρίξει το σύστημα, πιστεύοντας σε μια κοινωνία χωρίς υλικά αγαθά και εξουσία. Η Αναστασία, μια νεαρή κοπέλα που μόλις έχει βγει από μια άσχημη σχέση και ξεκινάει τη νέα της ζωή πιάνοντας δουλειά σε μια τράπεζα, προσπαθώντας να βάλει σε τάξη το παρελθόν και το παρόν της. Ο κύριος Ονεστίδης, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, φροντίζει με κάθε τρόπο να κάνει χρήση της εξουσίας και της δύναμης που του παρέχει η πολιτική ασυδοσία και διαπλοκή, αλλά και να μένει σε απόσταση από τη γυναίκα του την οποία μισεί. Και τέλος ο Αντώνης, ένας τραπεζικός υπάλληλος που βλέπει την καθημερινότητά του να τον εγκλωβίζει στις αλυσίδες της ρουτίνας και των ψευδαισθήσεων, να τον απομακρύνει ολοένα και περισσότερο από τον αληθινό εαυτό του, από τα πράγματα που πραγματικά τον εκφράζουν.

Τέσσερις χαρακτήρες που εν πρώτοις μοιάζουν αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους. Όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: έχουν συνάψει ένα «κοινωνικό συμβόλαιο» με όρους που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν. Εμείς τους συναντούμε όταν εμφανίζονται οι αλλαγές που θα τους καθορίσουν τη ζωή, που θα τους αλλάξουν τη ρότα για πάντα. Άλλωστε, όπως σημειώνει και ο συγγραφέας: «η συνήθεια είναι άσχημο πράγμα και γίνεται ασχημότερο όταν πάψει να υπάρχει».

Η σύγκρουση του εσωτερικού κόσμου με την κοινωνική συμβατικότητα και δομή καθίσταται αναπόφευκτη. Αλλεπάλληλες κρούσεις και αντικρούσεις στο βαθύτερο ψυχισμό των ηρώων οδηγούν κλιμακωτά την πλοκή στο ζενίθ, προσδίδοντας μια δυναμική σκοπιά στον αναγνώστη.

Στο βιβλίο του Άγγελου Χαριάτη θα συναντήσουμε την απλή και μεστή γλώσσα του συγγραφέα, ένα κείμενο ρέον και γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο από την πλευρά του κάθε χαρακτήρα, αλλά και την καυστικότητα που κάνει την αλήθεια πιο ισχυρή και έκδηλη. Η δομή του αποτελείται από κεφάλαια που εναλλάσσονται ανάλογα με τα πρόσωπα που μιλούν. Το σκηνικό της σύγχρονης Αθήνας και της χώρας γενικότερα τονίζει το ρεαλισμό του μυθιστορήματος, που γίνεται ακόμα πιο έντονος από τους ίδιους τους χαρακτήρες. Πρόσωπα τρομακτικά οικεία, που διαβάζουμε τις σκέψεις τους και τις προθέσεις τους, ενώ σε πολλά σημεία σε αφήνουν, ως αναγνώστη, με το στόμα ανοικτό από την ομοιότητα αλλά συγχρόνως και με μια απορία: μήπως ο συγγραφέας γνωρίζει κάτι για τη ζωή μου;

Το βιβλίο «Παράπλευρες απώλειες» είναι ένα μυθιστόρημα που σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε: όχι για την άρτια τεχνική του ούτε για την ιδιαίτερη ιστορία του, αλλά για να ανακαλύψετε στις σελίδες του τα στοιχεία εκείνα που αφήσατε πίσω και που ίσως αποτελούν κομμάτια του αληθινού εαυτού σας. Για να ανακαλύψετε το πορτρέτο μιας κοινωνίας που είμαστε όλοι έτοιμοι να καταδικάσουμε σε κάθε λάθος, ενώ δεν είμαστε το ίδιο έτοιμοι να της προσφέρουμε χείρα βοηθείας όταν μας το ζητήσει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ